"3. Uluslararası Bursa Su Kongresi"

Bursa'da düzenlenen "3. Uluslararası Bursa Su Kongresi", Mısır, Umman ve Libya'dan konuşmacıların katıldığı "2013 Yılı Arap Ülkeleri Ana Destinasyonu Oturumu"

Bursa'da düzenlenen "3. Uluslararası Bursa Su Kongresi", Mısır, Umman ve Libya'dan konuşmacıların katıldığı "2013 Yılı Arap Ülkeleri Ana Destinasyonu Oturumu" ile devam etti.

Su Vakfı ve Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nce Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen "2013 Yılı Arap Ülkeleri Ana Destinasyonu Oturumu"na Umman'ı temsilen katılan Ahmed Said Hilal Al Barwani, Umman'ın kurak olduğunu ve su sıkıntısı çektiğini belirterek, ülkenin yüz ölçümünün yüzde 83'ünü çöllerin kapladığını ifade etti.

Reklam
Reklam

Umman'ın yıllık yağış ortalamasının çok düşük olduğunu belirten Barwani, "Su ihtiyacının yüzde 24'ünü doğal, yüzde 5'ini suni, yüzde 71'ini de ithal kaynaklarla karşılıyoruz. Yüzey sularına sahip değiliz. Yani bizde nehirler yok. Türkiye gibi değiliz" diye konuştu.

Barwani, Umman'ın çok sıcak bir ülke olduğunu ifade ederek, "Bundan dolayı buharlaşma oldukça yüksek. Ülkenin nüfusu artıyor. Gıda güvenliği çok önemli hale geldi. Şu andaki nüfus artışına göre su ihtiyacının da yüzde 50 civarında artması bekleniyor. Ülkenin 2020 hedefinde mevcut su kaynaklarının korunmasını amaçlıyoruz ve yenilenebilir su kaynaklarına önem veriyoruz. Ayrıca su kuyularının ruhsatla açılmasına geçiş sağlayacağız ve baraj yapımına da ağırlık vereceğiz" şeklinde konuştu.

Oturumda, "Libya'daki Su Kaynakları Yönetimi ve Stratejileri" konusunda dinleyicilere bilgiler aktaran Prof. Dr. Omar Salem de Libya'nın yıllık yağış miktarının Türkiye'nin 6'da 1'i civarında olduğunu aktardı. Libya'daki su ihtiyacının yüzde 97'sini yer altı su kaynaklarından karşıladıklarını dile getiren Salem, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Reklam
Reklam

"Yer altı suların da ancak yüzde 13'ü yenilebilir su kaynağıdır. Suyun yüzde 78'i tarımda, yüzde 10'u endüstride ve yüzde 12'si de evlerde kullanılıyor. 2025 yılında 5 milyar metre küp su ihtiyacının olacağı düşünülüyor. Bu ihtiyacı karşılamak için çöldeki su havzalarını kullanmayı düşünüyoruz. Tuzdan arındırma çalışmalarını arttırmamız lazım. Libya'nın geleceği buna bağlı. Mevcut kaynakları da kirlilikten korumamız gerekiyor. Ayrıca en az suya sahip ülkelerden birisiyiz ama meskenlerde kişi başına kullanılan su miktarında da ülke olarak ön sıralardayız."

Başkanlığını Su Vakfı Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen'in yaptığı oturuma, Mısır'dan Dr. Madiha Hassen de katıldı.

Muhabir: Cem Şan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: