"3. Uluslararası Mersin Bilim Şenliği" başladı

MEÜ ve TÜBİTAK ortaklığında bu yıl üçüncüsü düzenlenen şenlik kapılarını ziyaretçilere açtı - MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı: - "İki gün boyunca, 124 atölye çalışması ile 212 proje ve sanat sergisi, akıl ve zeka oyunları yarışmaları, bilim gösterileri, teleskopla derin uzay gözlemi, spor oyunları, sanat etkinlikleri, yamaç paraşütü gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Şenliğe 30 bine yakın katılımcı bekliyoruz"

MERSİN (AA) - Mersin Üniversitesi (MEÜ) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ortaklığında bu yıl üçüncüsü düzenlenen "Uluslararası Mersin Bilim Şenliği" başladı.

Mersin Valisi Ali İhsan Su, merkez Yenişehir ilçesindeki CNR EXPO Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen şenliğin açılışında, şenlik kapsamında yurt dışından gelen katılımcıları ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirtti.

Sosyo-ekonomik anlamdaki gelişmelerde en büyük etkenin bilim ve teknolojideki gelişmeler olduğunu ifade eden Su, "Bilim ve teknoloji konusunda hangi seviyedeyseniz, dünya içerisindeki konumuz ona göre belirlenmektedir. Biz de ülke olarak bilim ve teknolojide geldiğimiz noktayı daha da ileri seviyeye taşımak için AR-GE, inovasyon ve patent gibi alanlar başta olmak üzere bilim ve teknolojiye yeni kaynaklar aktararak yeni yatırımlar yapmaktayız. Bilim ve teknolojide büyük destekler sağlıyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

Su, gençlerin önüne açarak verdikleri desteklerin karşılığını alacaklarını dile getirerek şenlikte bilimi herkese daha anlaşılır şekilde aktarmayı hedeflediklerini anlattı.

Şenliğin, uygulamada öğrenilen detayları pratiğe dökme imkanı sunduğuna da dikkati çeken Su, 2 gün sürecek şenliğin hayırlı olmasını diledi.

- "5 kıtadan 34 araştırmacı"

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı da şenliğin, bilginin geniş toplum kitlelerine ulaştırılması ve bilim ile teknoloji arasındaki etkileşimi kavratarak toplumun her kesimi üzerinde farkındalık yaratma amacıyla düzenlediğini söyledi.

Şenlikte bilimin önemine değinen proje ve çalışmaların yer aldığına işaret eden Çamsarı, şöyle konuştu:

"Şenlikte, 5 kıtadaki 16 ülkeden 34 uluslararası araştırmacı, ülkemizdeki 34 şehirde bulunan 48 kurumdan 96 araştırmacı, yerel düzeyde de 3 üniversite ve 16 kurumdan 128 araştırmacı ve uzman, 168 okuldan 395 öğrenci ve 140 öğretmenden oluşan bir proje ekibi yer alıyor. İki gün boyunca, 124 atölye çalışması ile 212 proje ve sanat sergisi, akıl ve zeka oyunları yarışmaları, bilim gösterileri, teleskopla derin uzay gözlemi, spor oyunları, sanat etkinlikleri, yamaç paraşütü gibi çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Şenliğe 30 bine yakın katılımcı bekliyoruz."

Reklam
Reklam

Çamşarı, şenliğin geleneksel bir hale geldiğine vurgu yaparak bilimin her yaşta daha eğlenceli, anlaşılabilir ve yapılabilir bir düzeyde tanıtmaya önem verdiklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından aralarında yabancı ülkeden çok sayıda katılımcının ve bazı rektörlerin de yer aldığı protokol üyeleri şenliğin açılışını yaparak stantları ziyaret etti.

Katılımcılar stantları gezerek çalışmalar hakkında bilgi aldı, projeleri inceledi. Okulların da yer aldığı şenlikte "genç mucitler" buluşlarını beğeniye sundu.

İlk gününde renkli görüntülere sahne olan şenlik, yarın sona erecek.

Anahtar Kelimeler: