3. Yılına Giren Suriye'deki Olaylar Masaya Yatırıldı (2)

Suriye Ulusal Koalisyon Başkanı Muaz El-Hatip, “Biz dış müdahaleyi hiçbir zaman önermedik. Ancak bir halka...

Suriye Ulusal Koalisyon Başkanı Muaz El-Hatip, “Biz dış müdahaleyi hiçbir zaman önermedik. Ancak bir halka ‘sen kendini savunabilirsin’ dedikten sonra ona silah vermemenin ne anlamı var” dedi.

Suriye'deki olayların 3. yılında Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Muazaz el Hatib ve Suriye Ulusal Konseyi Başkanı George Sabra Siyaset, Ekonomik ve Toplumsal Araştırmaları Vakfı (SETA)’nda buluştu. Hatip ve Sabra konuşmalarından sonra katılımcıların sorularını cevapladı.

Rejimin devrilmesi konusunda Türkiye'nin yeterli desteği verip vermediği konusundaki soru üzerine Sabra, “Türkiye siyasi anlamda her türlü destekte bulundu ama askeri konularda hiç bir şekilde destekte bulunmadı. Türkiye yanımızda bulunmuştur ve gizlediği bir durum da değildir. Türkiye askeri bir yanlışa girmeyi tercih etmemiştir. Bu da onun tercihidir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Muhaliflerin elinde bulunan yerler için kontrolün nasıl sağlanacağı sorusuna Hatip, “Geçiş hükümetinin asıl amacı günlük hayatı düzene koymasıdır. İdari hayatın, siyasi hayatın düzenlenmesi, rejimin yıktığı altyapının yeniden kurulması alandaki güçlerin isteğiyle olacaktır. Hükümet başkanının da bu irade dışında hareket etmesi mümkün değildir” karşılığını verdi.

Kimyasal silahların kullanıldığı iddialarının ardından NATO Komutanı’nın müdahale sinyali verdiği konusunda ise Hatip, “Çin, Rusya ve Amerika'nın, bunu tespit etmek için uydu görüntüleri ve teknolojileri var. Bunun tespiti kolaydır diye düşünüyoruz. Önemli olan kimyasal silahın rejim dışına ulaşıp ulaşmaması. Ulaşmış olabilir mi? Biz dış müdahaleyi hiç bir zaman önermedik. Ancak bir halka 'sen kendini savunabilirsin' dedikten sonra ona silah vermemenin ne anlamı var. Oysa karşı taraf silahlanmaya devam etmekte. Bu mevcut durum içinde ahlaki bir yaklaşım mıdır? 400 km uzaktan atılan bir scuda nasıl cevap verebilirler ki? Suriye halkına kendini savunma hakkının tamamıyla verilmesi ve silahlanma hakkının verilmesi gerekir” dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: