30 Ağustos Zafer Bayramının 90. Yıldönümü

Adana'da vali, bazı belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri 30 Ağustos...

Adana'da vali, bazı belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 90. yıl dönümü nedeniyle kutlama mesajı yayınladı.

Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un, yayınladığı mesajında, Türk milletinin fedakarlığının, kararlılığının, kahramanlığının en önemli ve anlamlı bir göstergelerinden biri olan 30 Ağustos Zafer Bayramının 90. yıldönümünü kutlamanın büyük onuru ve sevinci içerisinde olduklarını ifade etti.

Coş mesajında şunlara yer verdi:

Reklam
Reklam

"Aziz Milletimizin, Başkomutan Atatürk önderliğinde kazandığı 30 Ağustos Zaferi, Dünya tarihinin sayfalarına altın harflerle yazılan bir destandır. Bu öyle büyük bir zaferdir ki: asırlardır hür yaşayan bir millete zincir vurulamayacağının göstergesidir. Birlik ve beraberliğimizin önünde hiçbir gücün duramayacağının ispatıdır. Aziz milletimizin hür ve bağımsız olarak sonsuza kadar bir arada yaşama iradesinin ortaya çıkardığı sonuç olan, Atatürk’ün komutanlık ve liderlik dehasını ortaya koyan, Mehmetçiğin cesaret ve kahramanlık destanı olan bu Zafer ile büyük fedakarlıklarla yürütülen Kurtuluş Savaşı’nın kazanılması, Anadolu’nun ebediyen Türk yurdu olduğunun ilanı sağlanmıştır.

Milletimizin, Kurtuluş Savaşı’nda daha da belirginleşen yüce ruh hali ve milli şuuru, inanıyorum ki her zaman canlı kalacak, yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir.

Bu büyük Zaferi kazanan şanlı ecdadın mirasçısı olarak bizler de bugün; demokrasimizi daha da geliştirmek, insan hak ve özgürlüklerini korumak, ekonomimizi güçlendirmek, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmak, bilim, kültür ve sanatta Dünya'ya örnek bir ülke olabilmek için var gücümüzle çalışmalıyız. Farklılıklarımız birliğimizi tamamlayan zenginliklerimizdir. En büyük gücümüz olan çalışkanlığa, birlik ve beraberliğe daima ihtiyacımız olduğu gerçeğini hiç bir zaman unutmamalıyız.

Reklam
Reklam

Bu düşüncelerle; 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahramanlarını, kanlarıyla, canlarıyla bu toprakları vatan yapan aziz şehitlerimizi, gazilerimizi saygı ve minnetle anıyor; Aziz Milletimizin ve değerli Adanalı Hemşehrilerimin Zafer Bayramını içtenlikle kutluyorum."

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, 30 Ağustos’u Türk Milleti’nin bağımsızlığı için yokluklar içinde fedakarca verdiği var olma savaşını zaferle taçlandırdığı gün olarak niteledi.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 90. yıldönümü dolayısıyla kutlama mesajı yayınlayan Zihni Aldırmaz, “Türk Milleti tarih boyunca özgür yaşamış ve hiçbir zaman boyunduruk altına girmemiştir. Birinci Dünya Savaşı sonrası Mondros ve Sevr dayatmaları ile yok edilmek istenen milletimiz Mustafa Kemal’in önderliğinde 19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattığı bağımsızlık savaşını 30 Ağustos’ta Büyük Zafer ile taçlandırmıştır” dedi.

Zihni Aldırmaz, 19 Mayıs 1919’dan 30 Ağustos 1922’ye uzanan süreçte verilen Kurtuluş Savaşı’nda büyük fedakarlıklar gösterildiğini belirterek şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Bu savaş Türk Milleti’nin var olma savaşıydı. Büyük Önder Mustafa Kemal’in askeri dehası ile bu savaştan zaferle ayrılmayı başardık ve bağımsızlığımızı koruduk. Türk Milleti’nin bağımsızlığını alıp, vatansız bırakmaya çalışanlar ise bu büyük milletin kararlılığı ve vatanseverliği karşısında yenilgiyi kabul etmek zorunda kaldılar. Türk Milleti zorda kaldığında ve sözkonusu vatanı olduğunda neler yapabileceğini tüm dünyaya 90 yıl önce de göstermiştir. Bugün de birlik ve beraberlik içinde olduğumuz sürece her türlü sorunu aşar, tüm zorlukların üstesinden gelebiliriz. Bugünkü Türkiye’yi bundan 90 yıl önce kahramanca bu vatan için canlarını veren şehitlerimize borçluyuz. Bu duygularla Büyük Önder Mustafa Kemal’i, silah arkadaşlarını ve tüm şehitlerimizi rahmet ve şükranla anıyorum. 30 Ağustus Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı tarihtir. Bu özgürlük ateşi hiçbir zaman sönmeyecek ve bizler bu vatanın yılmaz bekçileri olmaya devam edeceğiz. 30 Ağustos Zafer Bayramı hepimize kutlu olsun.”

Reklam
Reklam

AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar da mesajında, "Tarihinde sayısız zaferleri olan şanlı Türk milleti bundan önce olduğu gibi bundan sonra da yurtta sulh, cihanda sulh ilkesiyle dostlarına vefakâr bulunmaz bir dost olacak, düşmanlarına ise aman vermeden diz çöktürerek yüreklerine korku salacaktır. Üzerinde emperyalist oyunlar oynanan, içinde bulunduğumuz coğrafi bölge sebebiyle, zor badirelerden geçen milletimiz veBüyük Türkiye Cumhuriyeti Devleti milli birlik ve kardeşlik içinde , ekonomisiyle, demokrasisiyle, ordusuyla, istikrarını koruyan, uluslararası alanda ağırlığını sürekli artıran güçlü bir ülke olarak yükselmeye devam edecektir. Ecdadımız bizlere bu ülkeyi ,din, dil ,ırk gözetmeksizin omuz omuza birlikte mücadele ederek emanet etmiştir. Bunu hiçbir zaman unutmuyoruz, unutmayacağız" dedi.

AK Parti Adana İl Başkanı Ziyaeddin Yağcı, yayınladığı mesajında, kendisinden sayıca kat kat üstün bir ordu karşısında 30 Ağustos 1922 günü kazanılan ‘Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin milletin birlik ve beraberliğinden, hürriyet ve istiklalinden asla vazgeçmeyeceğini bütün dünyaya bir kez daha ispatladığı bir zafer olduğunu ifade etti. Yağc, “Milletimizin ortaya koyduğu bu yüce ruh ve şuur, inanıyorum ki her zaman canlı kalarak, yolumuzu aydınlatmaya devam edecektir” dedi.

Reklam
Reklam

Yağcı şöyle devam etti:

“30 Ağustos Zaferiyle milletimiz, kendi iradesi ve rızası dışında dayatılan her türlü plan ve oyunu iman ve inancıyla tarihin karanlık sayfalarına nasıl gömebileceğini dosta ve düşmana bir kez daha göstermiştir. Bizler de, imkânsızlıklar içerisinde büyük fedakârlıklarla kazanılan bu zaferin verdiği güç ve cesaretle kurulan Cumhuriyetimizi koruyarak yolumuza devam ediyoruz. Bağımsızlık mücadelesinin ardından kurulan Cumhuriyetimiz, gelişen demokrasisi, güçlü ekonomisi, tarihi ve kültürel birikimiyle bölgesinin ve dünyanın ışık saçan ülkelerinden biri haline gelmiştir. Güzel ülkemiz Türkiye'yi muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşıma hedefini gerçekleştirmek için her türlü adım ise karalılıkla atılmaktadır. Ne mutlu ki, bugün bu hedefe her zamankinden daha yakın olduğumuza şahitlik etmekteyiz."

CHP Adana İl Başkanı Orhan Sümer 30 Ağustos Zafer Bayramının 90. yılı nedeniyle yayınladığı mesajda "30 Ağustos zaferi Sevr düşü peşinde koşanların emellerini hiçbir zaman gerçekleştiremeyecekleri bir zaferdir" dedi

Reklam
Reklam

Sümer şöyle devam etti:

"Büyük Önder’in kusursuz stratejisi, Ulusumuzun ve Ordumuzun büyük özverisiyle kazanılan 30 Ağustos Zaferiyle, Bayrağımızın özgürce dalgalandığı yurdumuzda, tam bağımsız, laik demokratik, çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasının yolu açılmıştır. 30 Ağustos Zaferi, yeni Türk devleti’nin hiç sönmeyecek bir güneş gibi doğuşunu müjdelememiştir. Bağımsızlık egemenlik ve yurt sevgisi gibi kimi kavramların yüceliğini dünyaya anlatan 30 Ağustos zaferiyle Türk Ulusu için umutsuzluğun sona erdiği özlemlerin düş olmaktan çıktığı yurttaşlarımızın insan olmanın onurunu ve erdemini yaşadıkları yeni ve aydınlık bir dönem başlamıştır.

30 Ağustos Zaferi sevr düşü peşinde koşanların emellerini hiçbir zaman gereçleştiremeyeceklerini gösteren bire zaferdir."

MHP Adana İl Başkanı Mustafa İzgioğlu, Adanalı vatandaşların 30 Ağustos Zafer Bayramı'nı kutladı.

İzgioğlu, "Büyük Türk milletinin, anayurdunda yaşamasına tahammül edemeyen mihraklara karşı 90 yıl önce Kocatepe’den başlattığı muazzam taarruzun yıl dönümünü iftiharla kutluyoruz. Büyük Taarruz; üzerine kin, entrika ve ateşle gelen dış düşmanlarla birlikte, içerideki hainlere ve gafillere karşı vatanını müdafaa eden büyük milletimizin tarihe mal olan muhteşem bir mücadelesidir" dedi.

Reklam
Reklam

Mustafa İzgioğlu şunları kaydetti:

"Bu eşsiz zafer vesilesiyle hatırlamak gerekir ki; yaklaşık bir asır önce sömürgeci Haçlı zihniyet, Türk-İslam kimliğini Anadolu'dan silmek isterken, bu hayasız akına karşı kucak açan işbirlikçiler vardı. Bunların bir kısmının, milletin manevi gücünü köreltmek, milli tepkisini sıfırlamak maksadıyla halkın dini duygularını istismar edip, yalanlar üreten hainlerden oluşması dikkat çekicidir. İşte bu şartlarda Mustafa Kemal ve O'na inanan Müslüman Türk milleti, zillette düşmeyi reddetmiş, hürriyet uğruna daima onurlu bir mücadeleyi tercih etmiştir."

Bugün ne acıdır ki, ömrünün çoğu cephelerde geçmiş, Haçlı işgaline karşı mücadele vermiş Atatürk'e ve O'nun kurduğu cumhuriyete yan bakan gafiller, bizlere emanet edilen kutlu mirası talan eden hainler bulunmaktadır. Atatürk'ü unutturmaya, kahramanlıklarını küçük göstermeye çalışan, Türkiye Cumhuriyeti'ni peşkeş çeken teslimiyetçi din tüccarlarının, etnik bölücülerin, Mehmetçiğimizi, polisimizi şehit eden katillerin, dün komunizmi kurtuluş reçetesi olarak sunan bugünün liboşlarının yeni Haçlı Seferlerine öncülük ve rehberlik etmeleri gözlerden kaçmamaktadır. Türk milletinin, maskeleri düşen bu gafillere, bu hainlere itibar etmeyeceği muhakkaktır. Artık, din tüccarı Haçlı uşaklarına, liboşlara, döneklere verilen prim tükenmiştir. Ve bütün Dünya da bilsin ki, nice destansı zaferler yazmış yüce milletimiz, tarihten aldığı ilhamla, sonsuz var olma tutkusuyla bu yurdu ebediyete kadar muhafaza ve müdafaa edecek kudrete sahiptir."

Reklam
Reklam

DP Adana İl Başkanı Fatih Köylü, 30 Ağustos'un Türk Milletininin kendisini esir etmek isteyen emperyalist güçlere karşı kadınıyla çocuğuyla, ordusuyla topyekün verdiği bir savaş ve milli benliğini kurtardığı; Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı büyük bir zafer olduğunu belirtti.

AK Parti Seyhan İlçe Başkanı Kasım Pamuk ise mesajında “Anadolu’da zalimlere karşı mazlumların ilk savunma cephesiydi.30 Ağustos 1922’de kazanılan zafer tarihimize altın harflerle yazılan bir destandır.“ dedi.

Pamuk, mesajından daha sonra şunlara yer verdi:

“Türkiye Cumhuriyeti vatanı ve milleti ile bölünmez bir bütün olduğunu inanç, cesaret ve zaferleriyle göstermiş 30 Ağustos Zafer Bayramı ile de bunları tarih sayfalarına nakşetmiştir. İşgale uğramış, zorluk ve yokluk içerisindeki milletimizin istiklal mücadelesini taçlandıran, kurtuluşumuzun en önemli simgesidir bu zafer. Doğusuyla batısıyla milletimizin bütünleşerek verdiği varoluş mücadelesini başarıya ulaştıran bu zafer, millet egemenliğinin de yolunu açmıştır. Milletçe dayanışma içerisinde kazandığımız başarılar, ülkemizin yolunun açık olduğunu göstermiştir bizlere. İnanıyoruz ki ülkemiz ekonomisiyle, demokrasisiyle istikrarını koruyan, dünya da güçlü bir ülke olarak yükselmeye devam edecektir. Bizim farklılıklarımız birliğimizi tamamlayan zenginliklerimizdir.Yüzyıllar boyu bu ülke toprakları içerisinde yaşayan bir milletiz. Bundan sonra da kimse bu birliğe zarar veremeyecektir. Tarihin hiçbir döneminde esareti kabul etmeyen bağımsızlığından,vatanın bölünmez bütünlüğünden, bayrak sevgisinden, milli ve manevi değerlerinden vazgeçmeyen kahraman şehit ve gazilerimizi bu günde bir kez daha rahmetle, minnetle, şükranla yad ediyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle aziz milletimizin 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı kutluyorum."

Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan da, 30 Ağustos Zafer Bayramının Kurtuluş Savaşının en önemli halkası olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"30 Ağustos Zaferi; ülkemizi parçalamak ve milletimizi esaret altına almak isteyen devletlere karşı, tüm imkânsızlıklara rağmen Yüce Türk milletinin sarsılmaz azmi, yüksek iradesi, eşsiz vatanseverliği ve benzersiz kahramanlığı ile kazanılmıştır. 30 Ağustos Zaferi Türk Milleti’nin var oluş yok oluş savaşıdır. Türk milletini yok etmek isteyen düşmanlara karşı Türk Milletinin kadınıyla-erkeğiyle, yaşlısıyla-genciyle omuz omuza vererek ulusal bağımsızlığını kurtardığı tarihtir 30 Ağustos. Yaşadığımız şu cennet vatanda; bayrağımızın göklerde dalgalanmasında, ezanımızın minarelerimizde susmamasında ve bugün özgürce yaşamamızda emeği olan başta 30 Ağustos Zaferinin başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk ve onun tüm silah arkadaşlarını bir kez daha rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun."

Sarıçam Belediye Başkanı Ahmet Zenbilci ise mesajında 26 Ağustos günü başlayan, 30 Ağustos’ta doruk noktasına ulaşan ve 9 Eylül’de hedefine ulaşan bu ulusal şahlanışın yıl dönümünü bir kez daha gururla kutladığımızı söyledi. Başkan Zenbilci mesajında daha sonra görüşlere yer verdi:

“30 Ağustos 1922 Zaferi, tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olmasının yanında, yalnızca bizim değil, tüm mazlum ulusların, hatta tüm insanlığın, özgürlüğe, kurtuluşa, başı dik ve onuruyla yaşama kararlılığına yönelişinin ve bu doğrultuda atılmış tarihi bir adımın bayramıdır. Türk Ulusu, 30 Ağustos Büyük Zaferi ile, insanlığa, insanca yaşamanın ancak özgür, bağımsız ve egemen bir ulus olmakla gerçekleşebileceğinin en güzel örneğini verirken, bu uğurda her türlü özveriye katlanmaya daima hazır olduğunu da göstermiştir. Onurla, kıvançla yıl dönümünü kutladığımız bu zaferin kazanılmasında en önemli etken Türk Ulusu’nun kendisine olan güveni ve inancıdır. Zaferimizin büyük önderi Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygıyla anıyor, halkımızın bu büyük bayramını yürekten kutluyorum.”

Seyhan Belediye Başkanı Azim Öztürk, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından birisi olduğunu belirterek, “Bu bilinçle her 30 Ağustos’ta bu büyük zaferin yıldönümünü bir öncekinden daha da coşkuyla kutlamalıyız” dedi.

Adana Barosu Başkanı Aziz Erbek da yayınladığı mesajında, 20. yüzyılda tüm dünyanın tanık olduğu Kurtuluş Savaşı'nin, işgale direncin ve bağımsızlığa olan inancın yarattığı büyük bir zaferdir olduğunu ifade ederek, "Ulusumuzun tam bağımsız ve özgür yaşaması için gerekli koşulları sağladığı için ayrıca büyük bir zaferdir. 30 Ağustos, Cumhuriyete ve çağdaşlığa giden yolun başlangıcıdır. Küllerinden yeniden doğan bir ulus ile birlikte ilan edilen Türkiye Cumhuriyeti'yle de ülkemizi çağdaş ülkeler arasına sokacak en önemli kritik eşik aşılmıştır. Onurla, kıvançla yıldönümünü kutladığımız bu zaferin kazanılmasında en önemli etken ulusumuzun kendisine olan güveni ve inancıdır. Bu zaferin temeli ise Müdafii Hukuk felsefesidir" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: