"30 Mart Kıbrıs'ta kritik gün"

ATİNA (İHA) - BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın Kıbrıs çözüm planını ilgili taraflara vermesi ve bu plan için görüşler Yunan basınında manşet haber olarak verildi.

Yunanistan'ın hükümet yanlısı ve saygın gazetelerinden olan To Vima, "30 Mart'ta Kıbrıs'ta çözüm için referandum" ve "Çözüm için kritik 7 gün" başlığını kullanarak çözüm planı hakkında detaylı bilgi verdi. Gazete, Kıbrıs Türk Kesimi'nin adadaki toprakların yüzde 28.5'ine sahip olacağını belirterek, bu plan çerçevesinde adada bulunan "Türk işgal kuvvetlerinin" kısa zamanda adadan çekileceklerini yazdı.

Reklam
Reklam

Gazete aynı zamanda Glafkos Klerides için, "Realist Kıbrıs devlet başkanını için en kritik dönem" yorumunu getirdi. Gazete, kritik ve zor poker masasında Klerides'in iyi bir oyuncu olduğunu gösterdiğini de vurguladı. To Vima, Annan'ın çözüm planının Ankara'da pek olumlu bir hava estirmediğini de bildirdi.
Diğer saygın Yunan gazetelerinden olan Kathimerini ise, "Kıbrıs için yüzde 50 yüzde 50 şans", "Ya çözüm bulunacak ya da bölünecek" başlıkları ile Atina ve Lefkoşa'nın bu çözüm planının bazı zor şartları olsa da, aslında bu plana olumlu gözle baktıklarını yazdı.
Gazete, Kıbrıs için artık "tarihi önemi olan bir döneme"girildiğini belirterek, Yunan hükümetinin Annan'ın önerilerinin müzakere için iyi bir taban oluşturduğuna inandığını yazdı.

Öte yandan özellikle Kıbrıslı Rumların bazı toprakları geri alması ve Kıbrıs'taki Türk askerinin adadan çekilmesi gibi şartların olumlu olduğunu belirten gazeteda, Kıbrıslı Türklerin özellikle dönüşümlü başkanlığa hak kazanmalarının gelecekte bazı zorluklar yaratabileceğini de vurguladı.

Reklam
Reklam

MEGA televizyonu konu ile ilgili olarak, "Kıbrıs için kritik saatlerin yaşandığını" belirterek, Ankara'nın konu hakkındaki tutumunun AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Atina'yı ziyaretinde belli olacağını yorumunu yaptı.

ALPHA televizyonu ise, "Kıbrıs için kritik pazarlıklar" yorumunu getirerek, Kostas Simitis'in Kıbrıs'ın AB yolunu desteklemek için elinden gelen çabayı sarf ettiğini yazdı ve Ankara'da çözüm planı hakkında bir yorum yapılmamasını "Ankara temkinli yaklaşıyor" diye ifade etti.