30 milyar dolar potansiyelimiz var

İZMİR (İHA) - Yabancı Sermaye Derneği Başkanı (YASED) Şaban Erdikler, Türkiye'nin yıllık 30 milyar dolar yabancı sermaye çekme potansiyeli bulunduğunu ancak yılda sadece bir milyar dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) tarafından dernek merkezinde gerçekleştirilen toplantıya konuşmacı olarak katılan YASED Genel Başkanı Erdikler, yabancı sermayenin Türkiye'ye girişinin nasıl hızlandırılabileceği ve yabancı sermaye önündeki engeller konusundaki görüşlerini açıkladı. Konuşmasına başlarken Türkiye'deki pek zor sorunun kökeninde ana nedenin sermaye yetersizliği olduğunu ifade eden Erdikler, Türkiye'nin her yıl 700 bin gence istihdam sağlamak durumunda olduğunu ancak sermaye yetersizliği nedeniyle bunu gerçekleştiremediğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Erdikler, bu noktada yabancı sermayenin öneminin ortaya çıktığını belirterek, "Türkiye Cumhuriyet tarihinde 19 milyar dolar yabancı sermaye çekebilmiştir. Bu rakam Çin'in 3 ayda çektiği yabancı sermaye miktarına eşittir. Amerika da, İngiltere de, BM de konuyla ilgili raporlarında Türkiye'nin yıllık yabancı sermaye potansiyelinin 30 milyar dolar olduğunu belirtiyorlar. Dernek olarak yaptığımız kapsamlı bir araştırmada Türkiye'nin Cumhuriyeti'nin 100. yılı olan 2023 yılına kadar 750 milyar dolar yabancı sermaye çekebileceği ortaya çıkıyor. Ancak Türkiye bu sürece ancak 2008 yılından itibaren başlayabilir duruma gelecektir" diye konuştu.

Erdikler, yabancı sermayenin bir ülkeye girişi için siyasi istikrar, ekonomik istikrar, hukuk güvenliği, yabancı sermaye konusunda strateji belirlenmesi, uygun yatırım ortamının oluşturulması, teşviklerin sağlanması ve kayıt dışı ekonominin azaltılmasının en önemli etkenler olduğunu anlattı.

Şaban Erdikler, Türkiye'de yatırım yapacak yabancı sermaye için hukuk güvenliğinin bulunmadığını, ayrıca bürokrasinin de ciddi bir engel olduğunu kaydetti ve Türkiye'de yabancı sermaye önündeki engeller konusunda ciddi iyileşmelerin gerçekleştiğini söyledi.

Reklam
Reklam