Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir, 20 bin civcivlik bir çiftliğin 300 bin liraya kurulduğunu ve aylık kazancının 7 bin lira olduğunu söyledi.
Köyden kente göçün her geçen gün arttığı günümüzde köyde kalmayı sağlayacak hatta tersine göçü hızlandıracak bir öneri geldi. Önerinin sahibi Kanatlı Tanıtım Grubu Başkanı Şahin Aydemir. Geçtiğimiz hafta bir grup gazeteci ile bir araya gelen Aydemir, 20 bin civcivlik çiftlik kurmanın maliyetinin 300 bin lira olduğunu belirterek, “Civcivler köylerdeki çiftliklere veriliyor. Bu civcivlerin bakımını iki kişi yapabiliyor. Böyle bir yatırım ayda 7 bin TL net kazanç sağlıyor. Özellikle genç emekliler çiftlik kuruyor. Bu parayla şehirde bir evalınsa ayda 1000 TL kira getirisi olur. Bankaya koysanız çok daha az kazanırsınız. Riski olmayan sağlam bir kazanç” dedi. Tavukçulukta kullanılan bu sistemin göçü önlediği gibi tersine göçe de yardımcı olduğunu anlatan Aydemir, “Fason üreticilik iyi bir kazanç kapısı” dedi.
AB kapısına dayanacaklar
Bir süre önce Türkiye’den beyaz et ithalatını tekrar durduran AB’nin kapısına dayanmaya ve hesap sormaya hazırlandıklarını da kaydeden Aydemir, önümüzdeki ay Brüksel’e devlet yetkilileri ve sektör temsilcileriyle çıkarma yapacaklarını belirterek, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker ile Ekonomi Bakanımız Zafer Çağlayan’ı da davet ettik.Kendilerinden cevap bekliyoruz. Umarım sayın bakanlarımızla beraber bu çıkarmayı gerçekleştireceğiz” dedi.
Almanya ve Hollanda’da kuş gribi olmasına rağmen, AB’de bu ülkelerin ürünlerinin dolaştığını ancak hiçbir hastalığın olmadığı Türkiye’den ithalata izin verilmemesinin tamamıyla siyasi bir karar olduğunu söyleyen Aydemir, “AB yetkilileri Türkiye’ye geldi ve tesislerimizi inceledi. 16 tesisin sağlık açısından AB standartlarında olduğunu belgeledi. Biz de kendilerine ‘Standartlarımız uygunsa neden tekrar kapıyı kapattınız’ diye soracağız” dedi.
Teşvik talepleri yok
Devletten teşvik talepleri olmadığını, sadece engelleri kaldırmasını istediklerini vurgulayan Aydemir, ‘AB ile sıkıntılarımız çözülsün. Suudi Arabistan’a ihracat için Irak, Suriye ve Mısır kapalı. Karayolunu kullanamıyoruz. Uçakla tavuk ihraç etme şansımız yok. Denizyolunda devletten navlun desteği bekliyoruz” diyerek taleplerini dile getirdi. Yıllık 1.5 milyar dolar ciroya ulaştıklarını anlatan Aydemir, “1.5 milyar dolara ulaşınca hedefi 5 milyar dolar olarak revize etmiştik. Revize hedefe de kısa süre içinde ulaşırız. Kanatlı sektörü bugün 55 ülkeye ihracat yapıyor. Dünyada 40 milyar dolarlık kanatlı pazarı var. Hedefimiz bu pazarın süper liginde yer almak” dedi.
El Müneccim’le Arabistan’a
Geçen yıl ihracat pazarları arasına 8 yeni ülkeyi kattıklarını da dile getiren Aydemir, “Suudi Arabistan dünyanın en büyük kanatlı ithalatçılarından biri. İlk defa 8 yıl sonra Türkiye’ye kapıyı açtılar” diye konuştu. Suudi Arabistanlı El Müneccim isimli bir şirketin tek başına 800 milyon dolarlık kanatlı ithalatı yaptığını belirten Aydemir, “Bu firma ile görüşüyoruz.Umarım gelecek yıl bu ithalatın 200-300 milyon dolarlık bölümünü Türkiye’den gerçekleştirecek” dedi.
‘Dökme ürün tehlikeli’
Tavuk etinin ambalajında satılma kararının bir süre önce Tarım Bakanlığı tarafından kaldırıldığını ve ürünlerin dökme olarak satılmasının önünün açıldığını ifade eden Aydemir, “2005 yılındaki kuş gribi salgınından sonra sektör ve devlet birlikte çalışmaya başladı. Bütün kümesler devlet tarafından numaralandı. Sevk edilen her ürün kontrol altında. Sağlık sertifikasını karşı taraf görüyor. Bir ürünün hangi çiftlikte nasıl yetiştiği takip ediliyor. Kesimhanede devletin veterineri var. Ancak 100 milyon dolarlık tesiste hijyenik olarak üretilen ürünle merdiven altı birbirine karıştırılıp satılabiliyor. Karışan ürünlerin birinin sıkıntılı olması durumunda karşınızda muhatap bulamazsınız” dedi.
‘Tavuğa GDO işlemez’
Aydemir, tavuk etinde hormon kullanıldığı iddiaları ile ilgili soruya ise tavukların ilginç bir özelliğini anlatarak cevap verdi: “Hayvanlar arasında sadece tavukların sindirim sistemi GDO’yu kabul etmiyor. Tavuk genetiği değiştirilmiş ürün yese bile vücuduna geçmiyor. Bu durum bilimsel olarak kanıtlanmış bir gerçektir. Tarım Bakanlığı gıda sektöründe bir yıl içinde 12 bin denetim yaptı. Sadece kanatlı sektöründe sağlığa aykırı bir şey bulunamadı. Bu şartlarda kanatlı sektöründe GDO’dan bahsetmek nasıl mümkün olur?” Kaynak: Dünya