3000 Sene Önce Anadolu'da Yapılan Beyin Ameliyatı!

Türkiye'de yapılan kazılarda bulunan beyin ameliyatı kalıntıları arkeologları şaşırttı.

M.Ö. 6. - 11. yüzyıllara ait olduğu düşünülüyor.

İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde yapılan kazı çalışmalarında bulunan kafatası gerçekten de beyin ameliyatına işaret ediyor. Çünkü kafa tasında bulunan deliğin kasıtlı olarak olarak düzgün bir biçimde açıldığı net bir şekilde görülüyor.

Roma İmparatorluğu ve Bathonea kenti

Çıkarılan arkeolojik kalıntıların o zamanlar Küçükçekmece gölü yakınlarında yerleşim kuran Bathonea kentine ait olduğu düşünülüyor.

Kullanılan ileri tıp teknikleri göze çarpıyor

Tıp dilinde "trepanasyon" adı verilen bu delik tipinde kafatası belirli bir yerden açılıyor ve beynin "dura mater" kısmı görünür kılınıyor. Beynin en dış dokusu olan bu kısmın tedavisi için günümüzde kullanılan bu yöntemin, 3000 yıl önce kullanılmış olması gerçekten şaşırtıcı.

Reklam
Reklam

Bu tekniğin 3000 yıla dayandığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz

Bu tekniğe dair en eski izler milattan önce 10 000 senesine kadar dayanıyor. Adli Hekim Ömer Turan ne diyor?

Ömer Turan bu olaydaki şaşkınlığını şu şekilde dile getiriyor:"Yaşı 30'un üzerinde olan bu kişiye ait kafatası çok düzgün olarak, tıpkı bugün beyin cerrahlarının yaptığı gibi, dönemin hekimleri tarafından açılmış. Kafatasını açmak oldukça acılı bir süreçtir. Bir insanın bu acıya direnmesi mümkün değildir ve bu nedenle uyuşturulması gerekir. Bu nedenle, böyle bir ameliyatın o dönemde yapılabilmesi, bir çeşit anestezi yönteminin de bulunmuş olması gerektiğini düşündürmektedir. Kemik üzerinde yapılacak biyolojik analizler, bize hangi tür anestezik maddelerin kullanıldığına dair bilgiler sunabilir. Ayrıca kemik üzerinde, deliğin açıldığı bölgede iyileşme izlerine de rastlıyoruz."

Orijinal içeriğe ulaşmak için: http://www.evrimagaci.org