İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinde yapılan kazı çalışmalarında bulunan kafatası gerçekten de beyin ameliyatına işaret ediyor. Çünkü kafa tasında bulunan deliğin kasıtlı olarak olarak düzgün bir biçimde açıldığı net bir şekilde görülüyor.
Çıkarılan arkeolojik kalıntıların o zamanlar Küçükçekmece gölü yakınlarında yerleşim kuran Bathonea kentine ait olduğu düşünülüyor.
Tıp dilinde "trepanasyon" adı verilen bu delik tipinde kafatası belirli bir yerden açılıyor ve beynin "dura mater" kısmı görünür kılınıyor. Beynin en dış dokusu olan bu kısmın tedavisi için günümüzde kullanılan bu yöntemin, 3000 yıl önce kullanılmış olması gerçekten şaşırtıcı.
Ömer Turan bu olaydaki şaşkınlığını şu şekilde dile getiriyor:"Yaşı 30'un üzerinde olan bu kişiye ait kafatası çok düzgün olarak, tıpkı bugün beyin cerrahlarının yaptığı gibi, dönemin hekimleri tarafından açılmış. Kafatasını açmak oldukça acılı bir süreçtir. Bir insanın bu acıya direnmesi mümkün değildir ve bu nedenle uyuşturulması gerekir. Bu nedenle, böyle bir ameliyatın o dönemde yapılabilmesi, bir çeşit anestezi yönteminin de bulunmuş olması gerektiğini düşündürmektedir. Kemik üzerinde yapılacak biyolojik analizler, bize hangi tür anestezik maddelerin kullanıldığına dair bilgiler sunabilir. Ayrıca kemik üzerinde, deliğin açıldığı bölgede iyileşme izlerine de rastlıyoruz."
Orijinal içeriğe ulaşmak için: http://www.evrimagaci.org