''301. maddenin, artık değiştirilmesi lazım''

Ankara (AA)- TBMM Başkanı Köksal Toptan, "Bu kadar tartışılan, AB'den bu kadar üzerimize gönderilen 301. maddenin, artık değiştirilmesi, Türkiye'nin gündeminden düşmesi lazım" dedi.

Toptan, TRT 1'de yayınlanan "Zirveden Bakış" programda, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Köksal Toptan, TCK'nın 301. maddesinin uygulamasındaki hatalara ilişkin bir soru üzerine, yeni ceza kanununun uygulamasında, bu tür hataların doğal olduğunu söyledi.

"Bazı yargı organlarımız zannediyorum acele hareket ettiler" diyen Toptan, bu konuda içtihat oluşmayınca, uygulamada sorunlar yaşandığını belirtti.

Reklam
Reklam

Toptan, bu maddenin benzeri veya aynısının, bazılarında daha ağır cezalar içermek üzere Avrupa'nın hemen hemen bütün ülkelerinde olduğuna işaret etti. Toptan, herkesin 301. maddede değişiklik istediğini ancak çok somut bir öneri ortaya koyamadığını ifade ederek, "Dünya kaldırmamış, siz niye kaldıracaksınız" diye sordu.
301. maddenin de içinde olduğu Ceza Kanununu, AB uzmanlarıyla görüşerek yaptıklarını dile getiren Toptan, AB uzmanlarının "Çok modern, çok ileri bir ceza yasası yaptınız" şeklinde teşekkür ettiklerini söyledi.

Toptan, "Bu kadar tartışılan, AB'den bu kadar üzerimize gönderilen bu maddenin, artık bir biçimde değiştirilmesi lazım. Bunun, Türkiye'nin gündeminden bir şekilde düşmesi lazım" diye konuştu.

Hükümetin bir çalışma yaptığını ifade eden Toptan, çok fazla engel ve itirazla karşılaşmadan değişikliğin Mecliste kabul edilebileceğini düşündüğünü ifade etti.