30'lu yaşlardaki kadınlara daha çok şiddet

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi (EÜ) Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yemişcigil, 12 ilde 4 bin aile üzerinde yapılan bir araştırmaya göre 30 yaş civarındaki kadınların şiddete daha çok maruz kaldığıni söyledi.

Avrupa Komisyonu Temsilciliği'nce Türkiye'de Üreme Sağlığı Programı kapsamında Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi, Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Salonu'nda, sağlık personeline cinsiyete dayalı şiddet ve şiddetin üreme sağlığına ilişkin sonuçları konusunda hizmet içi eğitim veriliyor. Kadınla ilgili araştırmaların da değerlendirildiği eğitim programında aile içi şiddetin kurbanlarının demografik değerlendirilmesi konusunda sunum yapan EÜ Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yemişcigil, cinsiyete dayalı şiddetin her kesimden kadının sorunu olduğunu ve bunun için özel bir kadın tipinin tanımlanamayacağını ifade ederek, 12 ilde 4 bin aile üzerinde yapılan bir çalışmada, ailelerin yüzde 34'ünde aile içi şiddetin olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yemişcigil, "30 yaş civarında olan kadınların şiddete daha çok maruz kaldığı görülüyor. Kadınların ekonomik özgürlüğünün olmaması bir faktör. Ayrıca toplumsal, kültürel yapının ve geleneklerin rolü de var" dedi.

Reklam
Reklam

İnsan Kaynağını Geliştirme Vakfı'nın (İKGV) hayata geçirdiği projenin İzmir'de geçekleştirilen eğitim programı 5 gün sürecek. Projenin eğitim ekibini, çeşitli üniversitelerin adli tıp kürsülerinden, psikoloji ve halk sağlığı bölümlerinden öğretim elemanları oluşturuyor. Eğitim programına sağlık personelinin yanı sıra barolardan avukatlar ve yerel sivil toplum kuruluşları temsilcileri de katılıyor.

2005 yılının başında başlayan ve 2 sene sürecek olan bu proje kapsamında, 10 ilde uygulanacak hizmet içi eğitim programı şu ana kadar Şanlıurfa, Antalya, Samsun ve Adana'da düzenlendi. Program, İzmir'in ardından Aydın, Ankara, Bursa, Elazığ ve İstanbul illerinde gerçekleştirilecek. Danışmanlığını Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Oğuz Polat'ın üstlendiği projeyle İKGV, cinsiyete dayalı şiddet konusunda farkındalık yaratmayı, şiddetin üreme ve cinsel sağlığa ilişkin sonuçlarını irdelemeyi ve katılımcıları üreme sağlığı konusunda bilgilendirmeyi amaçlıyor. İKGV, ayrıca bu tip olgulara özel muayene ve raporlama tekniklerinin yaygınlaştırılmasını da hedefliyor.

Reklam
Reklam