Antalya Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Selahattin Yüksel, 31 Mayıs Sigarasız Bir Dünya Günü nedeniyle yazılı bir açıklamada yaptı.
Dünya Sağlık Örgütü'ne üye devletler tarafından 1987 yılından bu yana 31 Mayıs'ın Dünya Sigarasız Günü olarak kutlandığını belirttiği açıklamasında Dr. Yüksel, tütün kullanımının en önemli önlenebilir ölüm nedenleri arasında yer aldığını kaydetti. Dr. Yüksel açıklamasında, "Küresel tütün salgını, her yıl yaklaşık 600 bini pasif içici olan 6 milyon kişinin ölümüne neden olmaktadır. Bu salgın eğer harekete geçilmezse, 2030'a kadar yüzde 80'i düşük ve orta gelir düzeyinde ülkelerde yaşayan 8 milyon kişinin ölümüne neden olması beklenmektedir. Ülkemizde de her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle ölmektedir. Eğer önlem alınamazsa 2030'a kadar bu sayının 240 bin kişi olacağı tahmin edilmektedir" ifadelerine yer verdi.
EN YAYGIN ŞEKİLDE BENİMSENEN ANLAŞMA
Dünya Sağlık Örgütü Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'nin dünyanın en önde gelen tütün kontrol aracı olduğunu bildiren Dr. Yüksel, bu anlaşma ile halk sağlığının gelişmesinde önemli bir başarı sağlandığını, yürürlüğe girdiği tarihten 2012 yılına kadar, 170'den fazla taraf ülkeyle Birleşmiş Milletler tarihinin en hızlı ve yaygın şekilde benimsenen anlaşması olduğunu belirtti. Anlaşmanın, herkesin en yüksek standartlarda sağlık hakkı olduğunu kanıtlamış ve bilimsel alt yapıya ek olarak tütün kontrol çalışmalarına yasal boyut kazandırdığını kaydeden Dr.Yüksel açıklamasında şu sözlere yer verdi:
"Ülkemizde de bu kapsamda 4207 sayılı Kanunda değişiklik öngören 5727 sayılı Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun, 19 Temmuz 2009 tarihinde tüm hükümleriyle yürürlüğe girmiştir. Bu yıl Dünya Sigarasız Günü teması 'Tütün Endüstrisinin Müdahalesi' olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda yürütülecek çalışmalardan tütün endüstrisinin halk sağlığı için ciddi bir tehlike oluşturan ve gittikçe artan ölçüdeki müdahalesine karşı önlem almayı hedeflemekteyiz. Çünkü tütün endüstrisi tütün kontrolü politikalarını etkileme ve şekillendirmede tarihsel süreçte kullandığı çeşitli yöntemleri halen kullanmaya devem etmektedir. Bu çerçevede 31 Mayıs 2012 Dünya Sigarasız Günü etkinliklerinin amacı; karar vericiler ile toplumun, tütün endüstrisinin kötü ve zararlı taktikleri hakkındaki duyarlılığını arttırmaktır."
ANTALYA'DA DENETİMLER
Dünya Sigarasız Günü kapsamında tütün kontrol programının başarıyla uygulanırken, tütün endüstrisinin muhtemel müdahalesini engellemek için her türlü çabanın gösterildiğini ifade eden Dr. Yüksel, tütün kontrol programına ait başarı kriterlerini sıralarken özellikle gerçekleştirilen denetimler büyük önem taşıdığını belirtti. Dr. Yüksel, Antalya'da görevli denetim ekipleri tarafından 2011 yılında 39 bin 528 işletmenin denetlendiğini, bu denetimlerde kesilen ceza tutarının ise 223 bin 944 TL olduğunu bildirdi. Dr. Yüksel, kişiye kesilen ceza tutarının ise 9 bin 250 TL olduğunu ifade etti. 2012 yılının ilk 4 ayında 16 bin 121 işletmenin denetlendiğini kaydeden Dr. Yüksel, denetimlerde işletmelere 75 bin 29 TL, kişiye ise 13 bin 117 TL ceza kesildiğini açıkladı.
Antalya'da Ruh Sağlığı Programları, Tütün ve Diğer Bağımlılık Yapıcı Maddeler Biriminde Dumansız Hava Sahası Sigara İrtibat hattı oluşturulduğunu bildiren Dr. Yüksel, 0242 228 06 30 nolu telefon hattından kamu ve kuruluşlardan gelen tereddütlü hususlara cevap verildiğini, gelen şikayetlerin değerlendirildiğini kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz