31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü-Doç. Dr. Reha Baran:

İSTANBUL (A.A) - Acıbadem Fulya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Reha Baran, sigara kullanım oranlarında düşüş yaşanmasına karşın, başlama

İSTANBUL (A.A) - Acıbadem Fulya Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Reha Baran, sigara kullanım oranlarında düşüş yaşanmasına karşın, başlama yaşının da aynı oranda düştüğünü, çocukların henüz 13-15 yaş civarındayken sigara içmeye başladıklarını bildirdi.

Baran, 31 Mayıs Dünya Sigarasız Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, ciddi bağımlılık yapan tütün ve tütün ürünlerinin kullanım oranlarında son yıllarda başlayan kampanyaların da etkisiyle büyük düşüş yaşandığını belirtti.

Amerika'da 50 yıl önce yüzde 50'nin üzerinde olan sigara kullanım oranının yüzde 22'ye kadar gerilediğini, Türkiye'de ise 2000 yılında yüzde 55 civarında olan sigara kullanım oranının yüzde 45'e düştüğünü vurgulayan Baran, bu rakamların sevindirici gibi görünse de yeterli olmadığına işaret etti.

Reklam
Reklam

Baran, açıklamasında şu görüşlere verdi:

"Sigara kullanım oranlarında düşüş yaşanıyor olsa da başlama yaşı da aynı oranda düşüyor. Çocuklar henüz 13-15 yaş civarındayken sigara içmeye başlıyor. Özellikle anne babaları tiryaki olan çocuklar sigaraya çok daha ılımlı yaklaşıyor. Psikolojik faktörlerin de etkisiyle erken yaşta sigaraya başlayabiliyorlar. Bu dönemde sigarayı bir kez bile içen çocukların başlama oranı ise yüzde 50'ye kadar çıkıyor."

Sigara içenlerde koroner arter hastalıklarının hızla arttığını, KOAH olarak bilinen Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı'nın tek, akciğer kanserininse birincil sebebinin sigara olduğunu ayrıca diğer organlara da etki ettiği için kişide bulunan diğer hastalıkların da tedavisini olumsuz etkilediğini kaydeden Baran, sigaranın, Türkiye'de ve dünyada ölüme neden olan faktörlerin başında geldiğini bildirdi.

Türkiye'de yılda ortalama 200 bin kişinin sigaraya bağlı oluşan akciğer hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran Baran, açıklamada, "Nikotini azaltılmış sigara içenler aslında kendilerini kandırıyor. Çünkü ince ya da hafif sigara içmenin sağlığa hiçbir olumlu etkisi bulunmuyor. Hafif sigara içenler de bu kez de içtikleri miktar artıyor" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Baran, günde bir adet sigara içen kişinin de tiryaki olduğunu, günde 5 adetten fazla sigara içen kişilerde hastalıkların da dikey bir şekilde arttığını vurguladı.

Kişi sigarayı bıraktıktan hemen sonra, herhangi bir dumana maruz kalmazsa vücudunda hemen tamirin başladığını, nabız sayısı ve kan basıncının normale geldiğini, koroner arter hastalıklarına yakalanma ihtimali düştüğünü aktaran Baran, sigara içen bir kişinin akciğer kanserine yakalanma ihtimalinin, sigarayı bıraktıktan 10 yıl sonra içmeyen bir kişiyle aynı seviyeye geldiğini, bu nedenle sigarayı bırakmak için hiçbir dönemin geç olmadığını belirtti.

Baran, sigarayı bırakmak için öncelikle kararlı olmak ve yeni davranış biçimi geliştirmek gerektiğine işaret ederek, "Bugünü bir milat olarak düşünüp, sigarayı bırakmayı deneyebilirsiniz. Sigarayı bırakmak için sigarayı bırakma tarihi belirleyin, kararlı olun ve tarihi ertelemeyin, masanıza bir şişe su koyun ve bol bol su için, odanızı sık sık havalandırın, sigara içilen ortamlarda bulunmayın, meyve yiyin, sigara içen arkadaşlarınızla bir araya gelmeyin ve spor yapın" önerilerinde bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: