31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

DSÖ, dünyada tütün tüketiminin önemli ölçüde azalmasına rağmen, düşüşün hala küresel hedeflerin altında olduğunu duyurdu - DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom: - "Çoğu insan tütün kullanımının kansere ve akciğer hastalığına neden olduğunu biliyor. Fakat, birçok insan tütünün kalp hastalıkları ve felce de neden olduğunun farkında değil"

CENEVRE (AA) - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 2000'den bu yana tütün tüketiminin önemli ölçüde azalmasına rağmen, bu düşüşün hala belirlenen küresel hedeflerin altında olduğunu açıkladı.

DSÖ'nün, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü kapsamında yayımladığı rapora göre, dünyada 2000 yılında yüzde 27 olan sigara kullanma oranı 2016'da yüzde 20'ye düştü.

15 yaş erkeklerde 2000 yılında sigara içme oranı yüzde 43 iken 2015'te yüzde 34'e, kadınlarda ise 2000'de yüzde 11'den 2015'te yüzde 6'ya düştü

Raporda, tütün kullanımındaki düşüşün, insanları kalp-damar ve diğer bulaşıcı hastalıklardan korumak için belirlenen küresel hedeflerin altında olduğu kaydedildi.

Reklam
Reklam

Ciddi düşüye rağmen dünyada 1,1 milyar kişi sigara kullanıyor ve her yıl 890 bini pasif içicilik yoluyla olmak üzere yaklaşık 7 milyon kişi, sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor.

- "Tütün dünyanın önde gelen katili"

Raporda, sigara kullanımı ve pasif içiciliğin kalp krizleri ve felçler de dahil kardiyovasküler hastalıkların başlıca nedeni olduğu uyarısında bulunularak, bu tür sağlık sorunlarından dolayı ölenlerin sayısının yaklaşık 3 milyonu bulduğuna işaret edildi.

Yapılan araştırmalardan elde edilen verilere göre, sigaranın çok yönlü sağlık riskleri konusunda "ciddi bilgi eksikliği" olduğu vurgulandı. Kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklı yaklaşık yıllık 18 milyon ölümün yüzde 17'sinin sigara kullanımından kaynaklandığının altı çizildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom, tütün tüketiminin kanser dışında kalp hastalıklarının da en önemli nedenlerinden biri olduğuna işaret ederek, "Çoğu insan tütün kullanımının kansere ve akciğer hastalığına neden olduğunu biliyor. Fakat, birçok insan tütünün kalp hastalıkları ve felce de neden olduğunun farkında değil." değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Adhanom, tütünü dünyanın önde gelen katili olarak nitelendirdi.

- Küresel eylem çağrısı

DSÖ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Ruh Sağlığı Direktör Yardımcısı Dr. Svetlana Axelrod ise tütün kullanımının önlenmesine yönelik politikaları bildiklerini belirterek, tütün endüstrisine karşı küresel eylem çağrısında bulundu.

Axelrod, "Vergilendirme, pazarlama yasakları ve düz paketleme uygulaması gibi önlemlerin uygulanmasının önündeki engellerin üstesinden gelmeliyiz. Bunu başarmak için en iyi şansımız, küresel birlik ve tütün endüstrisine karşı güçlü çok sektörlü eylemdir." ifadelerini kullandı.

DSÖ’ye göre, tüm tütün ürünlerinin reklam, promosyon ve sponsorluğuna yönelik yasaklar, dünya genelinde tütün tüketimini ortalama yüzde 7 düşürebiliyor ve bu oran bazı ülkelerde yüzde 16'ya kadar çıkabiliyor.