31 yıl sonra ismine kavuştu

Şanlıurfa'da Gün ışığı anlamındaki Ronayi'yi Kürtçe olduğu için kimliğine yazdıramayan Ferhan adını alan avukat ismine kavuştu.

Şanlıurfa'da 'Gün ışığı' anlamına gelen adı 'Ronayi', Kürtçe olduğu için nüfus cüzdanına yazdırılamayınca 'Ferhan' adını alan avukat, isim değişikliği için açtığı davayı kazandı.

Hilvan İlçesi’nde 1980 yılında dünyaya gelen Şanlıurfalı avukat, 31 yıl boyunca yasak olduğu için nüfus cüzdanında farklı, gerçek hayatta farklı isim kullandığını söyledi. Avukat Paydaş, herkesin kendisini ’Ronayi’ ismiyle bilmesine rağmen, resmi işlemlerde ’Ferhan’ adını kullanmasının kendisine sıkınt yaşattığını söyledi. Kürtçe olduğu gerekçesiyle adını nüfus cüzdanına 31 yıl sonra yazdırmış olmanın sevincini yaşayan Ronayi Paydaş, doğumundan itibaren başlayan süreci şöyle anlattı:

Reklam
Reklam

"1980 yılında dünyaya geldiğimde, babam ve bazı yakınlarımız 12 Eylül mağduru olarak cezaevinde bulunuyorlardı. O dönem babam ve birinci derece yakınlarımız cezaevinde olduğundan bir süre ben isimsiz kalıyorum. Ben birkaç aylık iken tahliye edilen babamı ziyarete gelen dönemin Diyarbakır Belediye Başkanı Mehdi Zana, benim ismimi soruyor. O sırada ismimin henüz konulmadığını öğrenince sarı saçlarımdan dolayı aynı zamanda oğlunun adı olan ’Ronayi’ isminin verilmesini istiyor. Ailemin de onayıyla Ronayi ismini alıyorum. Babam, nüfus cüzdanımı çıkarmak istediği zaman Kürtçe olduğu söylenerek ismim kimliğe yazdırılmıyor. Okul sürecine kadar kimliksiz dolaştım ve öğrenime başlayacağım zaman köyümüzün öğretmeni tarafından nüfusa Ferhan ismiyle kaydedilerek nüfus cüzdanına sahip oldum."

KİMLİKTE BAŞKA, GERÇEK HAYATTA BAŞKA Nüfus cüzdanına isminin Ferhan olarak yazılmasına rağmen günlük yaşamda ’Ronayi’ ismini kullanmayı sürdürdüğünü anlatan Paydaş, "Herkes beni ’Ronayi’ olarak tanıdı. Hatta yabancı arkadaşlarım nüfus cüzdanında ismimin Ferhan olduğunu öğrenince çok şaşırıyordu" dedi.

Reklam
Reklam

Üniversiteyi bitirdikten sonra avukatlığa başladığını ve 2008 yılında isim değişikliği için dava açtığını söyleyen Paydaş, 3 yıl süren hukuki mücadele sonunda Ronayi ismini nüfus cüzdanına yazdırabildiğini ifade ederek şöyle devam etti:

"2008 yılında Asliye Hukuk Mahkemesi’ne giderek ismimin ’Ronayi Ferhan’ olarak düzeltilmesi için dava açtım. O dönem ismimin Türkçe anlamının öğrenilmesi için mahkeme Ronayi’nin Türkçe karşılığının Türk Dil Kurumu’na sorulmasını kararlaştırdı. Türk Dil Kurumu mahkemeye Ronayi’nin anlamının bulunmadığı cevabını verince dava reddedildi. Kürtçe isimlere yönelik olarak atılan olumlu adımlar üzerine ismimin ’Ronayi’ olarak değişimi için ikinci kez dava açtım. Ancak mahkeme davayı yine reddedince Yargıtay’a temyiz başvurusu yaptım. Yargıtay, temyiz dosyasındaki gerekçelerimi haklı bularak davanın kabul edilmesini istedi ve dava yeniden görüldü. Geçtiğimiz günlerde görülen davada mahkeme, ismimin değiştirilmesini karara bağladı ve 31 yıl sonra gerçek ismimin nüfus cüzdanına yazılmasına olanak sağladı."

Reklam
Reklam

Mahkeme kararının tebliğinin ardından hemen Nüfus Müdürlüğü’ne giderek ’Ronayi Paydaş’ olarak düzenlenmiş yeni nüfus cüzdanını alan Paydaş, "Şimdi çok mutluyum. 3 yıl süren hukuki mücadele sonunda 31 yıldır kullandığım gerçek ismimi nüfus cüzdanında da taşıyor olmanın sevincini yaşıyorum" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz