Van'ın Başkale ilçesine bağlı Albayrak köyünde 1982'den bu yana hizmet veren 3. Hudut Tabur Komutanlığı binası, eğitime kazandırıldı.
Bölgede yaşanan terör ve kaçakçılık olayları nedeniyle ilçeye 23 kilometre uzaklıktaki İran sınırında bulunan Albayrak köyünde 31 yıl önce kurulan 3. Hudut Tabur Komutanlığının, çözüm sürecinin de etkisiyle köyün dışına taşınması kararlaştırıldı.
Yapılan çalışmalarla kışlanın köyün yaklaşık 10 kilometre uzağındaki bir bölgeye taşınmasının ardından yıllarca kışla olarak kullanılan, içerisinde askeri yapıların bulunduğu 50 dönümlük arazi, okula dönüştürülmesi için Milli Eğitim İl Müdürlüğüne devredildi.
Milli Eğitim Müdürülüğü de hazırladığı projeyle koğuş, yemekhane ve idari birimlerin bulunduğu ana binayı 14 derslikli orta okul, askerlerin sosyal donatı ve eğitim sahası olarak kullandığı alanları da çocuk oyun alanı olarak tasarladı.
Yaklaşık 150 bin liralık harcama yapılarak koğuşları dersliğe dönüştürülen, pencereleri büyütülen, kapıları yenilenen, rengi ise okula uygun şekilde değiştirilen kışla, 2013-2014 eğitim öğretim yılından itibaren hizmet vermeye başlayacak.
Binaların tadilatını yapan firmanın sorumlusu Mesut Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kışladaki nöbet kuleleri, nizamiye girişi ve mevzilerin kaldırılıp çevre düzenlemesinin yapılacağını söyledi.
Aydın, İran sınırına yakın bir bölgede bulunan ve yıllarca güvenlik hizmetlerinde kullanılan kışlanın, çözüm sürecinin bir parçası olarak okula dönüştürüldüğünü bildirerek, "Çözüm sürecinin aynı şekilde devam etmesini ve hayırlı bir sonuçla neticelenmesini istiyoruz. Bu hepimizi memnun eden bir durumdur. Halkın buna çok ihtiyacı var" dedi.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Adil Demir de uzun yıllar güvenlik hizmetlerinde kullanılan kışlanın, nisan ayından itibaren başlayan düzenleme ile 14 derslikli orta okula dönüştürüldüğünü kaydetti.
Mayıs sonuna kadar inşaatı tamamlamayı planladıklarını anlatan Demir, okulun faaliyete geçmesiyle köydeki derslik sıkıntısının giderileceğini ve öğrencilerin daha iyi bir ortamda eğitim göreceğini ifade etti.
-Derslik eksiği, kiralık dükkanlarla giderildi-
Bu arada, taşımalı sistemle 151 öğrencinin eğitim gördüğü 9 derslikli Albayrak İlköğretim Okulunda yaşanan derslik sıkıntısını gidermek için de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünce okulun yan tarafında bulunan 3 dükkan, aylık 500 liraya kiralanarak sınıfa dönüştürüldü.
Askerlerin kullandığı kışlanın okul olarak tasarlanmasının ardından gelecek yıl derslik sıkıntısı yaşanmayacağını anlatan okul müdürü Hüseyin Akboğa, öğrencilerin yeni okul yapılıncaya kadar eğitimlerine kiralık dükkanlarda devam ettiğini dile getirdi.
Akboğa, dükkanların dersliğe dönüştürülmesiyle sınıf mevcutlarında azalma olduğunu bildirerek, kalabalık sınıflarda nitelikli eğitim verme imkanı bulamadıkları için böyle bir yola başvurduklarını belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz