BESLAN (İHA) - Kuzey Osetya'nın Beslan kentindeki rehine krizi devam ediyor. Kaçanlar, serbest bırakılanlar ve ölenlerin dışındaki yaklaşık 310 rehine, 17 Çeçen saldırgan tarafından Beslan kentindeki ortaokulda tutuluyor.
Silahlı ve bellerinde patlayıcı kemerleri olduğu bildirilen saldırganlar, zaman zaman okulun pencerelerinden, canlı kalkanların arkasından ateş açmaya devam ediyor. Son olarak okulun yakınına boş bir otobüs getirildi. Çeçen saldırganların, okuldaki kadın ve çocukları serbest bırakması bekleniyor. Saldırganlarla görüşmeleri yürüten Rus çocuk doktoru Leonid Roshlan ve İnguşetya eski Devlet Başkanı Ruslan Aushev, şu ana kadar kadın ve çocuklardan oluşan 44 kişilik bir rehine grubunun serbest bırakılmasını sağladı. İkilinin, saldırganlarla olan pazarlıkları devam ediyor.
Yetkilileri, askeri bir operasyon düzenlenmesi halinde okulu havaya uçurmakla tehdit eden Çeçen saldırganlar, şu ana kadar 12 erkek rehineyi öldürerek cesetleri pencereden dışarıya attı. Rus askerleriyle çatışan saldırganlardan birisi öldürüldü. Rus gizli servisi FSB ise, okula operasyon düzenlenmeyeceğini ve tek çözüm yolunun görüşmeler olduğunu açıkladı. Bu arada, okul yakınlarından güçlü bir patlama sesi geldi ancak sesin daha sonra okulun civarında bulunan bir arabada oluşan patlamadan kaynaklandığı anlaşıldı. Patlamada ölen ya da yaralanan olmadı.
Öte yandan, rehineler arasında 2'si çocuk 3 Türk vatandaşı bulunuyor. Karısı Anetta Gadiava Doğan ile kızları Alana ve Milena Doğan Çeçen saldırganlar tarafından rehin alınan Seyfi Doğan, çocuklarından Alana'nın (9) bu okulda okuduğunu açıkladı. Kuzey Osetya'da fırıncılık yapan Seyfi Doğan, karısının son olarak, kızları Milena'yla (1) birlikte büyük kızını okula götürmek üzere evden ayrıldıklarını söyledi.
DEVLET BAŞKANI PUTİN: "SALDIRILARIN HEDEFİ RUSYA DEVLETİ" Ankara'ya yapacağı 2 günlük resmi ziyareti ileri bir tarihe erteleyen Rusya Devlet Başkanı Putin, ülkede yaşanan son terör olaylarının belirli küçük amaçlar uğruna düzenlenmediğini, saldırganların bir bütün olarak Rusya'yı hedef aldıklarını vuguladı. Putin, okul baskınının çocukların okulda bulunduğu için değil, bölgedeki dini ve ulusal ilişkilerin kötüleşmesi açısından "korkunç" olduğunu belirtti. Putin, FSB'nin açıklamasını doğrular bir açıklama yaptı ve önceliklerinin, rehinelerin can güvenliği olduğunun altını çizdi.
Rusya'daki rehine krizi, birçok ülkede yankı uyandırdı. Almanya, Portekiz ve Türkiye gibi ülkelerin liderleri olayı kınarken, BM Güvenlik Konseyi olağanüstü toplandı.
Konseye başkanlık yapan İspanya Büyükelçisi Juan Antonio Yanez-Barnuevo, yaptığı konuşmada, "BM Güvenlik Konseyi, Rus ortaokulunda yapılan 'iğrenç' rehin alma olayını şiddetli bir şekilde kınıyor. Konsey, rehinelerin hemen ve koşulsuz bir şekilde serbest bırakılmasını istiyor. Konsey, tüm devletleri, Rus yetkililerle işbirliği yaparak, terörist ve ona destek verenleri adalet önüne çıkarmaya yardım etmeye çağırıyor" dedi.