"315 Orman Yangınında Bin 311 Hektar Alanı Zarar Gördü"

Antalya Orman Bölge Müdürü Ali Gökçöl, kentte bu yıl çıkan 315 orman yangında bin 311 hektar alanın zarar gördüğünü bildirdi.

Antalya Orman Bölge Müdürü Ali Gökçöl, kentte bu yıl çıkan 315 orman yangında bin 311 hektar alanın zarar gördüğünü bildirdi. Gökçöl, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl başından itibaren merkez ilçelerin yanı sıra Alanya, Manavgat, Kumluca, Serik ve Gazipaşa ilçelerinde orman yangınları çıktığını belirtti. Geçen yıl 213 orman yangınında 652 hektar alanın zarar gördüğünü ifade eden Gökçöl, "Bu yıl çıkan orman yangınlarında geçen yıla göre artış meydana geldi. 315 orman yangınında bin 311 hektar alan zarar gördü" dedi. Orman yangınlarında ilk müdahalenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Gökçöl, haberinin alındığı anla müdahale edildiği an arasındaki sürenin kısa olmasının yangında başarı için önemli olduğunu söyledi. Orman yangınlarında ortalama 18 dakikada olay yerine ulaştıklarını dile getiren Gökçöl, hedeflerinin bu süreyi 15 dakikaya indirmek olduğunu kaydetti. - Yangına dayanıklı orman Gökçöl, yanan büyük alanlarda veya yanması muhtemel blok ormanlarda yangına dayanıklı ağaçlandırma çalışmaları başlattıklarını anlatarak, böylece olası yangınları önlemeye çalıştıklarına dikkati çekti. Sıcak havalarda çıkan orman yangınlarının rüzgarın da etkisiyle hızlı bir şekilde yayıldığının altını çizen Gökçöl, şöyle konuştu: "Hızlı yayılan orman yangınlarına insan gücü ile müdahale etmek zor oluyor. Onun için ormanı kurarken yangının ilerlemesinde geciktirici ağaç türleri, yani servi, keçi boynuzu gibi ağaçları seçiyoruz. Yavaşlama esnasında havadan ve karadan yapılan müdahaleler ile yangını kontrol altına alabiliyoruz." - Vatandaşların ihbarı önem taşıyor Gökçöl, orman yangınlarının genellikle insan kaynaklı çıktığını, bu nedenle vatandaşlara yönelik eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini söyledi. Vatandaşların ihbarının orman yangınlarında önem taşıdığına işaret eden Gökçöl, şöyle devam etti: "Arazide belirli mesafelerle ekip ve yangın müdahale araçları bulunduruyoruz. Her noktadan 15-20 dakika içinde ulaşabilecek şekilde konuşlanıyoruz. Harekete geçmemiz için yangının haberini almamız lazım. Yangınları görebilmek için il genelinde hakim tepelerde 49 gözetleme kulelerimiz bulunuyor." Orman yangını ile mücadelede teknolojik imkanların en yüksek performansla nasıl kullanabileceğine yönelik çalışmalar da yürüttüklerini bildiren Gökçöl, bunun için operatörlere eğitim verdiklerini belirtti. ​Eksikleri görüp gelecekte bunlarla ilgili neler yapabileceğinin çalışmasını yaptıklarını dile getiren Çökçöl, orman yangınları mücadelesinde ellerindeki imkanları en verimli şekilde kullanmak için çaba gösterdiklerini kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: