32 Yıl Sonra Emniyet Müdürlüğü Önünde Anıldı

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Gayrettepe binası önünde bir araya gelen İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri ve...

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Gayrettepe binası önünde bir araya gelen İnsan Hakları Derneği (İHD) üyeleri ve kayıp yakınları 32 yıl önce gözaltına alındıktan sonra ortadan kaybolduğu iddia edilen Nurettin Yedigöl’ü andı. Nurettin Yedigöl’ün annesi Zeycan, “Ben ölürsen oğlumun kemiklerini mezarıma koyun” diyerek gözyaşlarına boğuldu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün Gayrettepe binası önünde saat 13.00 sıralarında bir araya gelen İHD İstanbul Şubesi üyeleri, gözaltındayken ortadan kaybolan kişilerin yakınları bir anma toplantısı düzenledi. 32 yıl önce gözaltına alınan Nurettin Yedigöl’ün kayboluş yıldönümü nedeniyle yapılan toplantıda konuşan kayıp yakınları, kayıplarının bulunmasını ve artık bir mezarları olmasını istediklerini söyledi

Reklam
Reklam

12 Eylül 1980 darbesinin ardından kaybolan Nurettin Yedigöl'ün annesi Zevcan Yedigöl, 32 yıldır evlat acısı çektiğini söyledi. Anne Yedigöl, “Berfo Ana nasıl çocuğunu yıllarca aradı ve yavrusunun kemiklerini görmeden öldüyse, ben de öleceğim. Yavrumun kemiklerini bulup mezarıma koysunlar. Ben yana yana kül oldum. İstediğim tek şey var: Ölürsem cesedini nereye gömmüşlerse açsınlar, kemiklerini çıkarıp benim mezarıma koysunlar” dedi.

Nurettin’in kardeşi Muzaffer Yedigöl de, “1981 12 Nisan’ın da ağabeyimi 1. Şube’de kaybedildi. Biz her gün yengemle beraber içeriye malzeme verirdik. Ağabeyimi bu utanç merkezinde bu kahrolası işkence merkezinde öldürdüler. Artık 32 yıl geçti. İşkenceler yaptınız ve ağabeyimi öldürdünüz. İstediğimiz tek şey var annem ölmeden onu öldürüp gömdüğünüz yeri gösterin” şeklinde konuştu.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Ümit Efe de, “Bu binada binlerce insan bu binanın alt katlarında işkencelerden geçirildi, gözaltında kaybedildi, işkence edilerek öldürüldü. Nurettin Yedigöl’de gözleri ve elleri bağlı olarak getirildi 4 gün içinde yoğun işkenceler geçirilerek yok edildi. Aslında öldürüldü ve cesedi saklandı. Bütün tanıklara rağmen kayıtlara geçmedi, gözaltına almadık denildi. 32 yıldır yasal olarak sürdürülen mücadeleye rağmen Nurettin’in akıbeti belirlenmedi ve failleri hala bulunamadı. 12 Eylül’de kaybedilenlerin yakınları olarak ellerimizde fotoğraflarıyla bu binanın utanç müzesi olmasını talep ediyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

Açıklamalarının ardından grup, Emniyet Müdürlüğü Gayrettepe yerleşkesinin önünde karanfil bırakarak olaysız bir şekilde ayrıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz