32 Yıl Sonra Serbest Kalan Mahkumdan “fazıl Say” Örneği

12 Eylül mahkumlarından Tahir Canan’ın tahliyesine saatler kaldı. 32.5 yıldır cezaevinde olan Canan, kendisini dışarıda...

12 Eylül mahkumlarından Tahir Canan’ın tahliyesine saatler kaldı. 32.5 yıldır cezaevinde olan Canan, kendisini dışarıda bekleyen gazetecilere cezaevinden yazdığı mektupta, “Benim yaşadığım hukuksuzlukla Fazıl Say’ın yaşadığı hukuksuzluk bir film şeridi gibidir” dedi.

Türkiye’nin en uzun süre cezaevinde kalan mahkumu unvanını elinde tutan Canan, kendisini dışarıda bekleyen gazetecilere cezaevinden mektup gönderdi. Uzun bir maraton koşusundan sonra özgür olduğunu hatırlatan Canan, mektubunda şu cümlelere yer verdi:

Reklam
Reklam

“Bu özgürlük hepimizin ortak eseri. Yaşadığımız hukuksuzlukla ilgili tepkiler geç de olsa çığ gibi büyüdü. Tanımadığım insanlar bu süreçte yüreklerini ortaya koydu. Gazeteciler bana çok büyük destek verdi. Yargıtay’ın 1991’den beri yok saydığı içtihat kararına rağmen tutsak kaldım. Benim gibi birçok kişi de bu hukuksuzluğu yaşadı. Parası olana adalet vardı, olmayana adalet yoktu. Yargıtay benim verdiğim dosyama baktığı halde içtihat metnine aykırı bir karar vererek benim tutsaklığımı bu ana kadar uzattı. İşte adaletin kör hali bu. Adalet çalışmadığı, hukuk işlemediği için Meclis bir düzenleme yapmış. Bizlerin yaşadığı hukuksuzluk karşısında geç de olsa bu düzenlemeyle hatanın devam etmesi engellenmiştir. 18 şubat 2013’de Adalet Bakanlığına ve mahkemeye başvuru yaptım. Acil görüşülüp karar verilmesi gereken bu olay hakkında bir karar verilmedi. Başvuruma yanıt alamadığım gibi, Yargıtay’ın 9 Temmuz 2012’de yaptığı işlem hukuk garabetidir. İçeride tutuklu olan insanların halini en iyi anlatan da rakamların dili olur. Ülkemiz neredeyse hukuksuzluk cenneti oldu. Benim yaşadığım hukuksuzlukla Fazıl Say’ın yaşadığı hukuksuzluk bir film şeridi gibi bizi faili meçhullere götürür. Adaletin hali çıplak ayağı sokan yılanın hali gibidir.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: