Tokat’ın Reşadiye ilçesinde yedi erin şehit olduğu saldırıyı değerlendiren siyasiler, saldırının provokasyon olduğu ve arkasındaki güçlerin mutlaka ortaya çıkarılması gerektiği görüşünde birleşti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Tokat’taki üzücü olayı kimin gerçekleştirdiği konusunda henüz bir bilgiye ulaşamadıklarını söyledi. Başbakanlık Merkez Binası’nda İsveçli gazetecileri ağırlayan Arınç şöyle konuştu: “Olay araştırılıyor, PKK olabileceği gibi o bölgede geçmişten beri faaliyet gösteren bir örgüt de olabilir. Kim yaparsa yapsın bu bir suikasttır. 6-7 aydır PKK terörü olmamıştı. Çatışmazlık vardı. Bu olayın yeri ve zamanlaması ilginç geldi araştırıyoruz.”
Taraf’a konuşan AKP Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik ise “O bölge bir zamanlar Ergenekon Davası’nda yargılanan bazı sanıkların üssü halindeydi. Bu nedenle, kalleşçe yapılan bu saldırının arkasında, önünde ne varsa mutlaka ortaya çıkarılacak” dedi.
**Tokat olayı Bingöl’ü hatırlatıyor**
Çelik şöyle devam etti: “Bu saldırının yeri ve zamanlanması son derece düşündürücü. Saldırılarla ilgili birçok şüphemiz var. Onları dört bir taraftan araştırıyoruz. Bu ülkede ne zaman demokrasiye ve barışa yönelik bazı hamleler yapılsa, bir dolu provokasyon eylemi meydana gelmiştir. Bir sürü örnek var. 1993’de Bingöl’de 33 erin şehit edildiği süreci düşünün. Hala karanlıkta. Bugün de Tokat’ta yaşanan bu vahşet, bize o günleri hatırlatıyor.”
**Türk: Saldırı karanlık**
DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, Tokat’ta askerlere yönelik düzenlenen saldırının “karanlık bir provokasyon’’ olduğunu ve bir an önce açığa çıkarılması gerektiğini söyledi. Türk, “Ne yazık ki aylardan sonra bizleri tarifi imkansız acılara boğan, yüreklerimizi dağlayan gencecik yavrularımızın ölüm haberlerini, yine duymaya başladık’’ dedi. Tokat’taki saldırıyı Bingöl’de 33 erin öldürülmesi olayına benzeten Türk “Askerlerimiz için, yüreklerimiz parçalandı. Anne ve babaları şahsında tüm yurttaşlarımızın acılarını paylaşıyorum. Bütün çabamız, bir an önce bu gözyaşlarına son vermek” dedi.
**Ergenekon’dan başka çete aramaya gerek yok**
USAK Başkanı Sedat Laçiner: PKK’nın ve Ergenekon’un amaçlarının çok farklı olduğunu düşünmediğim için, şu tarihten itibaren bu tarz eylemeleri kim yaparsa yapsın provokasyon olarak nitelendiriyorum. Ergenekon dururken başka bir çete aramaya gerek yok. Bu yüzden Tokat’taki saldırıyı hangi grubun gerçekleştirdiğinin çok da bir önemi yok. Ergenekon’un pek çok terör örgütüyle ilişkileri bir bir ortaya çıkarılıyor. Ellerindeki kanıtın hakkını vermeyenler yeni kanıt aramasınlar. Sokaktaki eylemlere, dağdan gelen çatışma haberlerine ve DTP kapatma davasına bakarak açılım sürecinin tekerinin kırıldığını söyleyebiliriz. Zira bu işin iki sigortası vardı ve o iki sigortad a atmıştır. Bunlardan biri ’nın sivil toplumla bağlarının kesilmesini amaçlayan KCK operasyonlarıydı. Bu operasyonlar kesildi. Açılımın ikinci sigortası olan Ergenekon Davası’nın da ne kadar sıkı tutulduğu ortada. O belgenin altında ıslak imzası olan Albay Dursun Çiçek hala dışarıda. Bu zemin üzerinde artık yürünemez. Açılımın sürmesi isteniyorsa, dağda ve kentte eli silahlı insanların minimum düzeyde kontrol altına alınması ve stratejide çok radikal değişiklik yapılması şart.
**"Oyun içinde oyun"**
Milliyet yazarı Mehmet Tezkan'de bugünkü **"HAİN PUSU KİMİN İŞİ!"** başlıklı köşe yazında her şeyin olabileceğini kaydetti. "Oyun içinde oyun da olabilir" diyen Tezkan "Tokat pususu büyük olay.. Talimatlı, planlı, amaçlı.. Rasgele eylem değil.." dedi.
**O kadar çok soru var ki**
Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal de Tokat'da yaşanan hain saldırıyı konu aldı. Cemal, "İnsanın içini acıtan şehit cenazeleri ve barışa tuzak!" başlıklı yazısında **BARIŞA TUZAK** kurulduğunu iddia ediyor. "Belki bizim ülkenin biraz fazla klasik klişesi ama öyle..." diyen Cemal, Türkiye’yi istikrarsızlaştırma senaryosu gibi adım adım uygulanmaya başladığını kaydediyor.