35. Maddenin Değişmesine Hukukçulardan Destek

Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği Başkanı Mehmet Turcan, darbelerin yasal dayanağının değiştirilmesinin yerinde bir çalışma...

Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği Başkanı Mehmet Turcan, darbelerin yasal dayanağının değiştirilmesinin yerinde bir çalışma olduğunu belirtti. Hukuk-Der Malatya Şube Başkanı Ali Bakan da demokrasinin kesintiye uğratılmasının önüne geçildiğini ifade etti.

Hükümet tarafından Türk Silahlı Kuvvetler İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini değiştirmek amacıyla hazırlanan kanun tasarısına hukukçulardan destek geldi. Avrasya Hukuk ve Demokrasi Derneği Başkanı Mehmet Turcan, darbecilerin kendilerine dayanak olarak kullandıkları yasanın değiştirilmesinin yerinde bir çalışma olduğunu söyledi. Düzenlemeyi hukuk adına önemli bir girişim olarak değerlendiren Turcan, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

”Darbelere zemin hazırlayan metnin değiştirilmesini destekliyoruz. Tam demokrasi için ülkenin mevzuat altyapısının evrensel standartlara taşınması zaruri ve kaçınılmazdır. Bununla birlikte, askeri ve sivil harcamaların şeffaflaşması yönünde adımlar atılmalı ve temel hak ve sorumluluklar, özgürlük temelinde yeni bir anayasa ile güvence altına alınmalıdır. Yapılacak değişiklikle silahlı kuvvetlerin vazifesi ‘yurt dışından gelecek tehditlere karşı Türk vatanını savunmak’ olarak değiştirilmektedir ki bu hukuk ve demokrasi adına önemli bir değişikliktir. Önceki metnin, durumdan vazife çıkarmaya yönelik ve ülke idaresine müdahaleye açık kapı bırakan bir metin olarak antidemokratik olduğunu düşünmekteyiz. Ülkenin antidemokratik hastalıklarından kurtulması için mevzuata yönelik adımların atılmaya devam dilmesi, AB sürecindeki müktesebatın, iç hukukta uyum yasaları kararlılıkla hayata geçirilmesi büyük temennimizdir.”

Hukuki Araştırmalar Derneği (HUKUK-DER) Malatya Şube Başkanı Ali Bakan da sivil iktidara askeri müdahale hakkı tanıyan bu yasanın düzenlenmesinin Türk demokrasisi için önemli bir gelişme olduğunu vurguladı. Yasanın doğrudan darbe yapma hakkı tanımamasına rağmen yorumla askeri müdahalelere kapı aralandığına dikkat çeken Bakan, “1960 askeri darbesinin ardından 1 Nisan 1961'de yürürlüğe konulan 211 Sayılı TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35'inci maddesi, askeri darbelerin yasal dayanağı olarak gösteriliyordu. Demokratikleşme adımları çerçevesinde Anayasa'da ve bazı yasalarda sivilleşme düzenlemeleri yapan Hükümet, TSK İç Hizmet Kanunu'nun bazı maddelerini düzenleme çalışmalarını tamamladı. Tasarıyla 35. maddedeki, ‘Silahlı Kuvvetler'in vazifesi, Türk yurdunu ve anayasa ile tayin edilmiş olan Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak ve kollamaktır’ cümlesi ‘Silahlı Kuvvetler'in vazifesi; yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmak, caydırıcılık sağlayacak şekilde askeri gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır’ şeklinde değiştiriliyor. Askeri darbelerin önü kapanmış olacak, demokrasinin kesintiye uğraması önlenecektir.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: