35 milyar dolarlık rant iddiası

Belde Belediye Başkanı AK Partili Fatma Görgen Selimoğlu ile kardeşinin azmettirici olduğu iddiasıyla tutuklanmasının ardında 35 milyar dolarlık bir akaryakıt cirosu olduğu iddia edildi.

Hatay’ın Dörtyol İlçesi’nin Yeşilköy Belde Belediye Başkanı AK Partili Fatma Görgen Selimoğlu ile kardeşi Reşat Görgen’in azmettirici olduğu iddiasıyla tutuklandığı, Delta Gaz İşletme Müdürü Ömer Cemil Sanal’ın öldürüldüğü olayların nedeninin, Türkiye’deki yıllık 35 milyar dolarlık kaçak akaryakıt cirosu olduğu iddia edildi. Hürriyet'in haberine göre, 7 Mart 2007’de Ömer Cemil Sanal’ın, Yeşilköy Beldesi yakınlarındaki dolum tesisine 200 metre uzaklıkta, otomobiliyle evine giderken kimliği belirsiz kişilerce önü kesildi. Sanal, önce dövüldü, ardından başından ve göğsünden tabancayla vurularak öldürüldü. Cinayet sanığı olarak yargılanan Cenk Uygur 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Reklam
Reklam

O dönem Sanal’ın ailesinin şikayeti üzerine şüpheli olarak ifadesine başvurulup serbest kalan Yeşilköy Belediye Başkanı Ak Partili Fatma Görgen Selimoğlu ve kardeşi Reşat Görgen, organize suç örgütü kapsamında soruşturmayı yürüten Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) 10’uncu Maddesi’yle görevli Adana Cumhuriyet Savcılığı’nın talimatıyla dün sabah gözaltına alınarak Adana’ya getirildi. Cinayetin yanı sıra yolsuzluk, kaçakçılık gibi birçok organize suçtan sorgulanan kadın başkan ile kardeşi, sevk edildikleri mahkemece tutuklandı.

GİZLİLİK KARARI VAR

Cumhuriyet Savcılığı tarafından 'gizlilik kararı' ile yürütülen soruşturmayı değerlendiren Ömer Cemil Sanal’ın ailesinin avukatı Bülent Akbay şok iddialarda bulundu. Cinayetin planlı ve organize olduğunu ileri süren Akbay, Yeşilköy Belde Belediye Başkanı Fatma Görgen Selimoğlu ile kardeşinin tutuklanmasında Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu’nun iddialarla ilgili hazırladığı raporun etkili olduğunu savundu.

Sanal’ın öldürülmesinin ardından yakılmak istenen kendisine ait hard diskten önemli bilgilere ulaşıldığını ileri süren Avukat Akbay şu değerlendirmeyi yaptı:

Reklam
Reklam

"Ömer Cemil Sanal, kızının doğum gününde tesisten ayrıldıktan sonra birileri tarafından yolu kesilerek şiddete maruz kalıyor ve sonra da öldürülüyor. Olayın soruşturulması sırasında iki kişi tutuklandı. Bu sırada cinayetin sıradan bir olay olmadığı, örgütlü bir cinayet olduğunu tespit ettik. Bunun üzerine giderek suç duyurularında bulunduk. İskenderun Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bu davada kendimizi bir türlü anlatamadık ve tutuklu yargılanan Cenk Uygur’a müebbet hapis istemi ile süren davada 25 yıl ağır hapis cezası verildi. Yargıtay da onadı. Bundan sonra azmettirici olarak ifadeleri alınan Belediye Başkanı Fatma Görgen Selimoğlu ile kardeşi Reşat Görgen’in çekip gitmelerini hazmedemedik. Suç duyurumuzu Dörtyol Cumhuriyet Savcılığı’na yaptık. Örgütlü suç kapsamında çıkar amaçlı bir örgüt kurmak ve bu kapsamda rüşvet ilişkilerine girmek, arazi ilişkileri, cinayet ve akaryakıt yolsuzluğu kapsamında soruşturma yürüdü. Organize suç örgütü iddiaları nedeniyle dosya Adana Özel Yetkili Cumhuriyet Savlığı’na 2009’da gönderildi. Soruşturma Adana’da yürütülüyordu."

Reklam
Reklam

BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU BİZİ HAKLI ÇIKARDI

Savcılık tarafından yapılan incelemenin yanı sıra Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu’nun iddialarla ilgili hazırladığı raporun da dikkat çekici olduğunu ileri süren Avukat Akbay, şöyle konuştu:

"Öncelikle bu raporda bir akaryakıt yolsuzluğunun olduğu tespit ediliyor ve ülke bütçesini etkileyecek korkunç inanılmaz boyutlarda. Öldürülen işletme müdürünün yakılarak imha edilmeye çalışılan hard diskini bir şekilde çözümlemeyi başarabildik ve çıkan belgeler ışığında akaryakıt yolsuzluğunun çeşitli rüşvet ilişkilerine dayanan belgelere rastladık. Teftiş Kurulu da bunları esas alarak akaryakıt yolsuzluğuna, rüşvet ilişkilerine, şantaja, arazi yolsuzluğuna ve cinayete kadar bir dizi tespite sahip olduk. Akaryakıt taşımacılığı ve akaryakıt ihalelerinden kaynaklanan gelirlerin bir kısmının PKK’ya aktarıldığına ilişkin iddialar ve Delta’nın sahibinin bu ilişkilerin içinde olduğu iddiaları bu raporda yer aldı. Yurt dışından kaçak olarak getirilen ve ele geçirilen akaryakıtların bulunması gereken depoların boş olduğu tespit edildi. Muhtemelen bunlar bir şekilde iç piyasaya sürülüyor. Yapılan araştırmalarda bu yolsuzluğun yıllık cirosunun 35 milyar dolar olduğu ifade ediliyor. Bütün bunları Başbakanlık Teftiş Kurulu tüm ayrıntıları ile raporlarında uzmanlar belirtmiş."

Reklam
Reklam

DOSYA ÇOK ÇARPICI

Sadece bir cinayet olayı ile ilgili dosyanın olmadığının altını çizen avukat Bülent Akbay, "Sadece bir cinayet ile ilgili değil, bir şekilde rant için, haksız kazanç için sayısız cinayetler işlemiş olabilirler. Bizim iddialarımıza ve tespitlerimize göre bu cinayetin azmettiricisinin Belediye Başkanı Fatma Görgen Selimoğlu ile kardeşi olduğunu düşünüyoruz."

NİKAH ŞAHİDİ BAŞBAKAN ERDOĞAN

1994 yılında İstanbul Üniversitesi Jeodezi ve Fotogonometri Mühendislik Fakültesi’nden Harita ve Kadastro Mühendisi olarak mezun olan Fatma Görgen Selimoğlu, 2004’de Yeşilköy Belediye Başkanı seçildi. 2009’da tekrar Belediye Başkanı seçilen Selimoğlu, 12 Temmuz 2009’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın nikah şahitliğini de yaptığı törenle işadamı Hasan Besim Selimoğlu ile evlendi. Çiftin nikah törenine Erdoğan’ın yanı sıra Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, dönemin Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf da katıldı.

Reklam
Reklam

Güncel haberler

Anahtar Kelimeler: