35 Milyon Liraya Yapılan Mersin Aquapark Mahkeme Kararı İle Sökülecek

Ali Ekber ŞEN/MERSİN, Mersin Temiz Toplum Derneği üyesi Hidayet Dinçer, 2012'de Mersin 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurarak, Çamlıbel Balıkçı Barınağı yakınında

Ali Ekber ŞEN/MERSİN, Mersin Temiz Toplum Derneği üyesi Hidayet Dinçer, 2012'de Mersin 1'inci İdare Mahkemesi'ne başvurarak, Çamlıbel Balıkçı Barınağı yakınında 4 yıl önce 45 dönüm arazi üzerine 35 milyon lira harcanarak yapılan ve geçen yaz sezonunda tamamlanan Mersin Aquapark'ın Kıyı Kanunu'na aykırı olduğu, şehir merkezi ve kumsalda en değerli mevkide yer aldığı, proje için harcanan paranın da kamu yararına olmadığını iddia etti. Dinçer'in başvurusu üzerine mahkeme, yaptığı incelemede projenin, kıyı mevzuatı hükümleri ile şehircilik ilkeleri ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle işlemin iptali ve yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi ise projenin, mevcut yasalara ve şehircilik ilkelerine uygun olduğunu belirtip Danıştay'a başvurarak yerel mahkemenin kararının iptalini istedi.
MAHKEME KARARINDA ISRAR ETTİ
Danıştay 6'ncı Dairesi yerinde keşif yapılmadan karar verildiği gerekçesiyle yerel mahkemenin kararını bozdu. Bunun üzerine Büyükşehir Belediyesi 30 Mart Yerel Seçimler öncesi tesisi hizmete açtı. Danıştay'ın kararı üzerine Mersin 1'inci İdare Mahkemesi yerinde yaptığı keşif sonrası daha önceki gibi yürütmeyi durdurma kararında ısrar etti. Mersin Büyükşehir Belediyesi karara itiraz etti. Dosyayı görüşen Danıştay 6'ncı Dairesi itirazı reddederek idare mahkemesinin kararının yerinde olduğuna hükmetti.
SON NOKTAYI KOYDU
30 Mart Yerel Seçimi'ni kazanarak Büyükşehir Belediye Başkanı olan Burhanettin Kocamaz, göreve başlayınca tesisi kurtarma adına son bir hamle yaparak Avukatlar Ayda Arslan ve Şebnem Renkli aracılığıyla 20 Mayıs 2014'te Danıştay 6'ncı Dairesi'ne karar düzeltme başvurusunda bulundu. Dosyayı 10 Eylül 2014'te ele alarak görüşen Başkan Vekili Suna Türkoğlu başkanlığındaki 5 kişiden oluşan Danıştay 6'ncı Dairesi, mevcut delil durumu ve dosya kapsamına göre karar düzeltme isteminin 'İncelenmeksizin' oy birliğiyle reddine karar vererek yaşanan hukuk sürecinde son noktayı koydu.
BAŞKA YERE TAŞINACAK
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, bir süre önce yaptığı açıklamada Danıştay'ın olumsuz bir karar vermesi durumunda tesisi taşıyacaklarını belirterek şunları söylemişti:
"Önceki yönetim zamanında bu tesise 35 milyon lira harcama yapıldı. 2013 yılı haziran ayında açılan ve o günden bu yana hizmette olan tesis ile ilgili yargının vereceği karara elbette uyacağız. Ancak devletin bir tesisi ile ilgili olarak yaratılabilecek maddi zararı en aza indirmek için de yasal mücadelemizi sürdüreceğiz. Yargı süreci olumsuz sonuçlanırsa, tesisi başka bir yere taşıyacağız. Böylece devletin zararının bir kısmını kurtarmış oluruz."
ADALET YERİNİ BULDU
Aquapark'la ilgili hukuk sürecini başlatan Hidayet Dinçer ise, Danıştay 6'ncı Dairesi'nin verdiği son kararı değerlendirerek, "Bu tesis hukuka aykırı bir şekilde fahiş bir bedelle yapılmıştı. Danıştay tarafından verilen son karar yerinde bir karardır. Şimdi o güzelim sahilin tamamen temizlenerek halka açılması gerekir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: