3,5 Yaşındaki Emine’yi Öldüren Felaket Göz Göre Göre Gelmiş

Antalya’da dere sularına kapılarak kaybolan ve bugün cesedine ulaşılan 3,5 yaşındaki Emine Irmak Reyhaniye'nin ihmaller...

Antalya’da dere sularına kapılarak kaybolan ve bugün cesedine ulaşılan 3,5 yaşındaki Emine Irmak Reyhaniye'nin ihmaller kurbanı olduğu öne sürüldü. Küçük kızı arama çalışmaları sürerken, ortaya ilginç bir ayrıntı çıktı. Büyükşehir sınırlarında kalan Sarısu Deresi'nin taşkın riskini bilen Devlet Su İşleri'nin (DSİ) 2006 yılında bölgede yapılması gerekenlerle ilgili bir proje hazırladığı ifade edildi. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Antalya'da yaptığı açıklamada, projeyle ilgili 21713 Sayılı yazının ekiyle birlikte 6 Aralık 2006 tarihinde Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Konyaaltı belediyelerine ve Antalya Su ve Atıksu İdaresi’ne (ASAT) gönderildiğini açıkladı. Eroğlu, 2006 yılından bu yana projenin hayata geçirilmediğini aktararak, “Proje halen uygulanmadığından, maalesef taşkın olayı yaşanmış.” dedi.
Bakanlığı’na bağlı birimlerin çalışmalarına katılmak için Antalya’ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu Valiliği ziyaret ederek, burada açıklama yaptı. Toplantıda, dere ıslahlarına büyük önem verdiklerini dile getiren Bakan Eroğlu, DSİ’nin son iki yılda kendi iş makineleriyle bin 300 kilometre dere ıslahı yaptığını söyledi. Gazetecilerin, küçük Emine’nin kaybolmasıyla ilgili sorusu üzerine Eroğlu, Sarısu Deresi'nin Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde kaldığını açıkladı. Buna rağmen, Sarusu’yla ilgili defalarca proje hazırlandığını aktaran Bakan Eroğlu, DSİ 13. Bölge Müdürlüğü’nün 6 Aralık 2006 tarihli ve 21713 sayılı yazıyla, teknik raporu Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Konyaaltı Belediyesi ile ASAT’a gönderdiğini söyledi. Projenin halen uygulanmadığını ifade eden Bakan Eroğlu, Sarısu Deresi'nin taştığı gün Antalya’da 4,5 saat içinde metrekareye 108 kilogram yağış düştüğünü, şiddetli yağmur sebebiyle bazı uçakların iniş yapamadığını hatırlatarak, “Antalya’ya bir yılda yağan yağış bin 100 kilogram. Yani bir yılda yağacak yağmurun yaklaşık yüzde 10'u 4,5 saat içinde yağdı. Sadece bizim dereyi ıslah etmemiz yetmiyor. Bilhassa belediyelerin sorumluluğunda olan bir takım menfezlerin, köprülerin, sanat yapılarının mutlaka açılması, kaldırılması gerekiyor. Dolayısıyla çok üzüldük. Bir çocuk kaybolmuş. Hakikaten ızdırap veriyor. Duyunca çok büyük üzüntü duydum. Çocuğa Allah’tan rahmet niyaz ediyoruz, ailesine başsağlığı temenni ediyoruz. Bu konuda bütün kurumların bizim gibi hassas olması lazım.” diye konuştu. Bakan Eroğlu, Sarısu’nın etrafına en azından işaret ya da uyarı levhası konulmuş olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

2004-2009 yılları arasında Antalya'da Büyükşehir Belediye Başkanı olan ve Bakanın açıklamaları sırasında yanında bulunan Antalya Milletvekili ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, dere ıslahının yeterli olmadığını, sonrasında derenin temizliğinin yapılması gerektiğini belirterek, beş yıllık görevi süresinde buna dikkat edildiğini, derenin temizliği yapılmış olsaydı böyle bir sıkıntının yaşanmayacağını belirtti.

MADEN İÇİN İZİN VERİLEN ALAN ORMANLARIN YÜZDE BİRİ

Bakan Eroğlu, Antalya’nın Finike ilçesindeki bir mermer ocağıyla ilgili soruya verdiği cevapta; maden ve mermer ocağı için izin verilen yerlerin Türkiye’deki orman alanının yüzde biri olduğu bilgisini paylaştı. Eroğlu, bunların yüzde 70’inin de bozulmuş orman alanları olduğunu ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz