39 bin dolarlık kanser ilacını beklerken öldü

Lenf kanseri tedavisi gören Necati Aslan, doktorların 3 ay kullanmasını önerdiği ancak SGK tarafından karşılanmayan 39 bin dolarlık kanser ilacını beklerken yaşamını yitirdi.

ADANA, (DHA) - Seyyar satıcılık yapan ve sosyal güvencesi bulunmayan Necati Aslan, 2003'te boğazında şişlik ve ağrı şikayetiyle hastaneye gitti.

Bir tür lenf kanseri olan 'Relaps Hodgkin Lenfoma' tanısı konulan Necati Aslan, bugüne kadar ilaç alıp kemoterapi gördü. Geçen ay durumu ağırlaşınca, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Onkolojibölümüne götürülen Necati Aslan, yatırılarak tedaviye alındı. Prof.Dr. Selma Paydaş, hastalığın tedavisi için Necati Aslan'a 'Nivolumab' etken maddesini içeren kanser ilacını 3 ay süreyle kullanması gerektiği yönünde rapor verdi.

Reklam
Reklam

SGK KARŞILAMADI

Sağlık Bakanlığı da, verilen raporu onayladı. İlaçları almak için Türk Eczacılar Birliği (TEB) Yurt Dışından İlaç Temini Birimi'ni arayan ve 3 aylık kullanım fiyatının toplam 39 bin dolar olduğunu öğrenen Necati Aslan'ın eşi Selma Aslan, 31 Mart 2015'te SGK'ya ilaç bedelinin ödenmesi amacıyla başvurdu. SGK ise aynı gün, "Yurt dışından getirilmesi gereken 'nivolumab' etken maddesini içeren 'Opdivo' adlı ilaç, SGK Başkanlığı'nın yayınladığı Sağlık Uygulama Tebliği'nin 'Bedeli Ödenecek İlaçlar' listesinde ve Yurt Dışı İlaç Fiyat' listesinde bulunmadığından bedeli kurumumuzca ödenememektedir" diye yanıt verdi.TEB Yurt Dışından İlaç Temini Birimi görevlileri ise 'Opdivo' adlı ilacın 100'lük olarak tabir edilen fiyatının 4 bin 922 dolar olduğunu söylemekle yetindi.

ACILI KARDEŞ TEPKİ GÖSTERDİ

Tedavisi için son çare olarak görülen ilaçları bekleyen Necati Aslan, bu sabah saatlerinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Gözü yaşlı yakınları tarafından hastane morgundan alınan Necati Aslan'ın cenazesi, Buruk Mezarlığı'nda toprağa verildi. Ağabeyinin cenazesini alırken isyan eden Murat Aslan, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Yalvardık, yakardık, sesimizi duyuramadık. Paramız yok diye ağabeyim mum gibi eriyip gitti. Bu utanç verici durum ibret olsun. Bir Necati Aslan daha ölmesin. 39 bin dolarmış ödenecek para. Bu para çok para mı? Bir hayat 39 bin dolar mı? Ellerinde imkan olup da imkanları bizden esirgeyenlerin vicdanları nasıl rahat edecek? Allah'larından bulsunlar. Nasıl rahat uyuyacaklar merak ediyorum. Hastamız vefat edince de bizi hiç kimse aramadı. Artık ilaçları alsınlar, bir kenarda tutsunlar. Ağabeyimin ölümünü bekliyorlardı ve o da gerçekleşti. Acılar içinde can verdi. Sorumlular hakkında şikayetçi olma konusunu henüz bilmiyorum. Dünyayı bana verseler geri gelir mi? Biz para pul istemedik, sadece ilaç istedik. Türkiye Cumhuriyeti devleti bu ilacı bulamaz mıydı? Kime ne diyeceğiz?"

SGK'DAN AÇIKLAMA
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, Opdivo 10 mg/ml 10 ml 1 vial (Nivolumab)' isimli ilacın Kurumları tarafından karşılanmaması nedeniyle hasta mağduriyetlerinin oluştuğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını açıkladı.

Reklam
Reklam

SGK'dan yapılan açıklamada, son günlerde basında yer alan ‘Opdivo 10 mg/ml 10 ml 1 vial (Nivolumab)' isimli ilacın Kurumlarıtarafından karşılanmaması nedeniyle hasta mağduriyetleri oluştuğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı vurgulanarak,

"Sağlık giderleri Kurumumuz tarafından karşılanan sigortalı ve hak sahiplerinin tedavileri için gerekli görülen, ancak ülkemizde ruhsatlı olmayan veya ruhsatlı olduğu halde çeşitli nedenlerle üretilmeyen veya ithalatı yapılmayan ilaçlar yurt dışından temin edilmektedir.

TEB (Türk Eczacıları Birliği) tarafından fiyat araştırması yapılarak yurtdışı ilaç listesine girme talebiyle başvurusu yapılan ilaç/ilaçlar Yurtdışı İlaç Tıbbi ve Ekonomik Değerlendirme Komisyonunca (YİTEDK) değerlendirildikten sonra nihai kararı verecek olan Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonuna (SHFK) sunulur. YİTEDK ve SHFK tarafından yapılan değerlendirmeler ise ilaçların yalnızca mali yönü değil klinik etkililik ve güvenlik profilleri de göz önünde bulundurularak yapılmaktadır" denildi.

Reklam
Reklam

"Opdivo 10 mg/ml 10 ml Vial” isimli ilacın Bristol Myers Squibb firmasına ait ‘nivolumab' etkin maddeli ilaç olduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

"İlacın malign melanoma tedavisinde kullanımı için FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) onayı bulunmaktadır ve bu tanıda kullanımı halinde bahsi geçen firma tarafından uygulanan insani amaçlı erken erişim programı kapsamında ücretsiz olarak temin etmektedir.

İlacın Hodkin Lenfoma hastalığında kullanımı amacıyla ‘Yurtdışı İlaç Fiyat Listesi'ne eklenmesi talebi ise TEB tarafından 09 Şubat 2015'de Kurumumuza ulaştırılmıştır. İlacın melanoma ve akciğer kanseri tanısında FDA onayı bulunmasına rağmen, lenfoma tanısında kullanımı ile ilgili bir onay mevcut değildir.

Opdivo (Nivolumab) isimli ilacın Hodkin Lenfoma tanısında etkili olacağı yönünde kesin bilgi ile klinik etkililik ve güvenliği konusunda yeterli çalışma bulunmaması nedeniyle yapılan başvuru, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu tarafından uygun bulunmamıştır."

Anahtar Kelimeler: