ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, KOBİ'leri yeniden ayağa kaldıracak olan "Anadolu Yaklaşımı" ile işletmelerin borçlarını ana para, faiz ve taksitlendirme süresi olarak nasıl ödeyecekleriyle ilgili bir kısıtlamaya gitmediklerini açıkladı.
Ödeme şeklini bankalarla KOBİ'ler arasındaki anlaşmaya bıraktıklarını belirten Şener, Anadolu Yaklaşımı'ndan yararlanacak firma sayısının 39 bin 362 olduğunu, KOBİ'lerin borç miktarının ise 1 milyar 24 milyon YTL'yi bulduğunu bildirdi. Şener, KOBİ'lerin tamamının Anadolu Yaklaşımı'ndan faydalanması halinde 200 bin kişiye yeni iş imkanı sağlanacağını vurguladı. Başbakan Yardımcısı Şener, KOBİ'lerin borçlarının yeniden yapılandırılacağı "Anadolu Yaklaşımı"nı AK Parti'nin "Türkiye Bülteni" dergisine değerlendirdi. Üretimi durma noktasına gelen KOBİ'lerin borçlarının yeniden yapılandırılması olarak nitelendirilen "Anadolu Yaklaşımı"nın nasıl doğduğuna ilişkin bilgi veren Bakan Şener, geçmişte "İstanbul Yaklaşımı" adı altında bazı büyük firmaların bankalara olan borçlarının yeniden yapılandırıldığını, bu uygulamanın söz konusu firmaların ekonomik hayatlarını sürdürmelerine ve geliştirmelerine imkan sağladığını hatırlattı. Buna benzer yaklaşımın yeniden gerçekleştirilmesi yönünde talepler geldiğine işaret eden Bakan Şener, "Böyle olunca bu borçların İstanbul Yaklaşımı'na benzer şekilde 'Anadolu Yaklaşımı' adı altında yeniden yapılandırmaya tabi tutulabileceğini düşündük. Bununla ilgili yasal düzenleme yapmak için çalışma başlattık. BDDK'yı bu konuda görevlendirdik, bir kanun taslağı hazırlattık. Bu taslak ilgili kurumların katkılarından sonra Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı" dedi.
Sistemin öncelikle KOBİ'lerin bankalara ve diğer finans kurumlarına borçlarını yeniden yapılandırmaya ve üzerlerindeki baskıdan kurtarmaya yönelik olduğunun altını çizen Şener, ancak KOBİ'lerin faaliyetlerini sürdüremedikleri için daha başka borçlar altına da girdiğini dile getirdi. Vergi borçları, SSK, elektrik, su, doğalgaz gibi sorunların olduğuna dikkati çeken Şener, kamu alacağı niteliğinde olan söz konusu borçlarla ilgili şunu öngördüklerini açıkladı:
"İlgili KOBİ'ler bankalarla yeniden yapılandırma sözleşmesini imzaladıktan sonra diğer borçlu olduğu kamu kurumlarından da borçlarının yapılandırılmasını isteyecek. Şu anda bütün kurumların mevzuatlarında bunu sağlayacak mekanizmalar var. İşletmeler bu kurumlarla da mevcut mevzuatlarına uygun olarak yapılandırılmaya gidecekler. Dolayısıyla tüm borçlarının baskısı nedeniyle durmuş olan işletme bu düzenlemelerle çalışmaya başlayacak."
Şener, Anadolu Yaklaşımı'ndan yararlanacak firma sayısının 39 bin 362 olduğunu, nakdi borçlu olan bu KOBİ'lerin borç miktarının ise 1 milyar 24 milyon YTL'yi bulduğunu kaydetti. Bakan Şener, canlı krediler arasında olmasına rağmen kısmi sorunlu olan kredilerin ve işletmelerin bunun dışında tutulması gerektiğini vurguladı.
"200 BİN KİŞİYE İŞ İMKANI" Başbakan Yardımcısı Şener, söz konusu düzenlemeyle KOBİ'lerin borçlarını ana para, faiz ve taksitlendirme süresi olarak nasıl ödeyecekleriyle ilgili herhangi bir kısıtlama koymadıklarını bildirdi. Bunu taraflar arasındaki anlaşmaya bıraktıklarını ifade eden Şener, bankalarla KOBİ'lerin biraraya gelip anlaşacağını, bankanın da işletmenin de "KOBİ'yi tekrar canlandırmak için nasıl bir ödeme planı oluşturmak gerekir" ölçüsüne göre hareket edeceğini belirtti. Bankaların bir yasal düzenlemeyle genel bir yeniden yapılandırma programı uygulanmasıyla ilgili güvenceyi aldıkları zaman borçlarını daha rahat taksitlendirdiklerini anlatan Şener, "Bankalar açısından yasal düzenleme bir dayanak oluyor. Aksi halde bu anlaşmalar tıkanıyor. Borcunu ödemeyen bir KOBİ bulunduğu takdirde artık yasal olarak hiçbir banka buna kredi veremiyor. Halbuki böyle bir yapılandırmaya giden KOBİ'lere yeni kredi temin etme imkanları açılıyor. Bunun dışında bankalar sadece borcu yapılandırma şeklinde değil, KOBİ'nin durumunu rahatlatmak için borcu karşılığında iştirak şeklinde de katılabilir firmaya" diye konuştu.
Şener, yasa çıktıktan sonra ikincil düzenlemeleri yapacaklarını da ifade ederek, 2 yıl içerisinde ilgili KOBİ'lerin bu tür sözleşmeleri yaparak yükümlülüklerini rahatlatabileceğini kaydetti. Düzenlemenin istihdama katkısı konusunda da bilgi veren Şener, şunları anlattı:
"Bir varsayım yapacak olursak sorunlu KOBİ'lerin tamamı Anadolu Yaklaşımı'ndan faydalanacak olursa ve her KOBİ bu sayede bir kişi istihdam ederse 40 bin kişi istihdam edilmiş olur. 250'den daha az çalışanı olan KOBİ'lerin her birinin bu faydalanmalardan sonra 5 kişiyi istihdam ettiğini düşünürsek, 200 bin kişilik bir istihdam sağlanmış olacaktır. Ancak daha gerçekçi rakamlara başvurulur tamamlandıktan ve sözleşmeler taraflarca imzalandıktan sonra ulaşılabilir."