ABD’li bir şirket, insan kafatasını onarmak için kullanılabilecek meteryali 3D yazıcı teknolojisiyle geliştirdiklerini açıkladı. Düzenleyici kurumlardan alınan izinle yapılan ilk ameliyatta, bir hastanın kafatasının yüzde 75’i onarıldı.
Beyin hastalıkları veya ağır travmalar nedeniyle kafatası zedelenen hastalar, 3D teknolojisiyle çok daha kolay bir şekilde sağlıklarına kavuşabilecek. ABD merkezli Oxford Performance Materials şirketi, ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nden aldıkları izin kapsamında 3D yazıcılarda üretilen materyal ile ilk ameliyatta başarılı oldu.
Discovery News’in haberine göre, 18 Şubat’ta alınan iznin ardından, 4 Mart’ta yapılan bir ameliyatta kullanılan materyal, bir hastanın kafatasının yüzde 75’ini onarmak için kullanıldı.
Oxford Performance Materials şirketinin başkanı Scott DeFelice, “Ortopedik sanayisinin bu gelişmeden olumsuz etkileneceğini düşünmüyoruz” dedi. Yurt dışına 3D yazıcılarda üretilen protezler sattığı bilinen şirket, hükümetten aldığı iznin ardından ABD içinde de protez tedariki yapmaya başladı.
**KAFATASI NASIL YAPILIYOR?**
Tıp alanında büyük bir atılım sağlayabilecek 3D yazıcı üretimli protezler, hastanın ilk olarak kafatasının dijital ortamda taranmasıyla hazırlanıyor. Kafatasının modelinin çıkarılmasının ardından, yazıcı katman katman modelin en ufak ayrıntısına uyacak şekilde materyali istenen kalıba döküyor.
Bilgisayar ortamında hazırlanan modelin mükemmel detaylı ve hatasız olması, beyin hücrelerinİN yeniden oluşmasını hızlandıracak ve kemiklerin kaynamasını kolaylaştıracak bir kalıp üretilmesini sağlıyor.
**TÜM KEMİKLER ÜRETİLİYOR**
DeFelice, ABD’de her ay 300 ila 500 hastaya 3D yazıcı üretimli kafatası protezi nakli yapılabileceğini belirtti. Kafatası protezi, kafatası kemiği kanserli olan, kazalarda hasar gören veya ABD ordusunda tedavi bekleyen kişiler için kullanılabilecek.
DeFelice, OsteoFab Patient Specific Cranial Device adı verilen cihazla insan vücudundaki tüm kemiklerin protezinin üretilebileceğini belirtti. ABD’de kemik protezi sektörünün 50-100 milyon dolarlık bir potansiyele sahip olduğu düşünülüyor.
TechNewsDaily sitesine konuşan DeFelice, “Eğer beynin hemen yanındaki kemikleri üretebiliyorsanız, vücudun geri kalanı için bu çok zor olmaz” dedi.
**3D YAZICILAR NASIL ÇALIŞIYOR?**
Dijital teknolojinin en son örneklerinden olan 3D yazıcılar, dijital ortamda tasarlanan 3 boyutlu nesneleri, fiziksel olarak son ürüne çeviriyor.
Özellikle sanayi şirketlerinin her türlü makine parçası üretmek için kullandığı 3D yazıcılar, geleneksel yöntemlerle günler, hatta haftalar süren üretim süreçlerini birkaç saate indiriyor. Başta plastik malzemeler olmak üzere, gelişmiş 3D CAD yazılımları, sıfır hata ile maliyet ve zaman tasarrufu sağlıyor.