3.köprünün geçiş ücretleri belli oldu

3. köprünün yapımı tamamlandı. Vatandaşlar Ağustos ayında faaliyete geçecek 3. köprünün geçiş ücretlerini merak ediyor. 3. köprü ücretleri ve köprü hakkında detaylı bilgiyi haberimizde bulabilirsiniz.

Boğaziçi Köprüsü ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ardından Avrupa ve Asya Yakası 3. kez birleşti. Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında yer alan 3. köprünün geçiş ücretleri belli oldu. Pazar günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın katılımıyla resmen açılışı gerçekleştirilen 3. köprünün kullanımına ne zaman başlanacağını 3. köprü geçiş ücretlerinin ne kadar olacağını vatandaşlar merak ediyor.

1973 yılında faaliyete geçen Boğaziçi Köprüsü ve 1988 yılında faaliyete geçen Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nün ardından İstanbul Boğazı'nda inşa edilen 3. köprü 3 milyar dolara mal olacak. Ağustos ayından itibaren faaliyete geçecek 3. köprü için geçiş ücretleri araç başına 3 dolar olarak ve her gün 135 bin otomobil geçişi için hazine garantisi bulunuyor. Bu rakamlara göre 3. köprünün günlük gelirinin en az 405 bin dolar (1.1 milyon Türk Lirası) olması bekleniyor.3. köprü geçiş ücretleri şöyle olacak; otomobil 3 dolar, ağır vasıta 15 dolar, otoyol 0.8 dolar.

Reklam
Reklam

10 şeritten oluşacak 3. köprü üzerinden 8 şeritli karayolu ve 2 şeritli tren yolu aynı seviyede geçecek. Köprü, 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş, 1408 metrelik ana açıklığı ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak. Köprünün bir başka ilki ise 322 metreyi aşan yüksekliği ile dünyanın en yüksek kuleye sahip asma köprüsü olması. 2013 yılında yapımına başlanan ve bugün 59’uncu son tabliyesi konulan 3. köprü 4.5 milyar TL yatırım bedeline sahip. ’Yap, işlet, devret’ modeliyle gerçekleştirilen proje, yapım dahil işletmesi, 10 yıl 2 ay 20 günlük süre ile IC İçtaş – Astaldi JV tarafından yapılacak ve bu süre sonunda Ulaştırma Bakanlığı’na devir edilecek. 3. köprünün konsept tasarımı yapı mühendisi “Fransız köprü üstadı” olarak nitelendirilen Michel Virlogeux ile İsviçreli T-Engineering firması tarafından ortak olarak yapıldı.
3. KÖPRÜ GEÇİŞ ÜCRETİ NEDEN YÜKSEK?

Köprü ücretinin açıklanmasının ardından vatandaşlar köprüden geçiş ücretini yüksek buldu. Konuya Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım açıklık getirdi. Yıldırım; “"Köprüyü devletin bütçesinden yapmıyoruz, bunun bir maliyeti var. Bu maliyet de köprüyü kullanan araçlardan ücret almak suretiyle karşılanacak" dedi ve bunda yadırganacak bir şey olmadığını dile getirdi. Köprünün aslında 2 yıl içerisinde bedavaya geldiğini aktaran Bakan Yıldırım, konuyla ilgili şunları söyledi: "Köprünün devreye girmesiyle beraber İstanbul'da zaman kaybından, trafik sıkışıklığındaki yakıt kaybından yılda 3 milyar lira tasarruf sağlanacak. Bunu göz önüne aldığınızda 2 yıl içerisinde köprü bedavaya geliyor. Şunu da vatandaşlarımızın bilmesini isterim; En pahalı hizmet olmayan hizmettir"

Reklam
Reklam