ANKARA (ANKA)- Telekominükasyon Kurumu, Üçüncü Nesil (3N) İhalesine altı ay içinde çıkacak.
Üçüncü Nesil Asgari lisans bedelleri 40 Mhz A lisansı için 285 milyon euro, 35 Mhz B lisansı için 250 milyon euro, 30 Mhz C lisansı için 214 milyon euro, 25 Mhz D lisansı için 178 milyon euro olarak belirlendi. Telekomünikasyon Kurumu'nun "IMT-2000/UMTS Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme Planı" ile "IMT-2000/UMTS Hizmet ve Altyapılarına İlişkin İmtiyaz Sözleşmelerinin (Lisansların) Asgari Değerlerinin Belirlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Karar'ı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Karara göre, yetkilendirme kapsamında işletmeci, 3N standartlarında veya bu standartlar temel alınarak geliştirilen standartlar çerçevesinde kuracağı ve işleteceği şebeke üzerinden; haberleşmenin gizliliği ilkesine, milli güvenliğe, kamu düzenine ve ilgili mevzuata aykırı davranışta bulunmamak kaydıyla, imzalayacağı imtiyaz sözleşmesi kapsamında her türlü telekomünikasyon hizmetini verebilecek.
İşletmeci adayları, yetkilendirme kapsamında, Türkiye'de kullanılan GSM şebekeleriyle tam dolaşım dahil kesintisiz ve birlikte çalışabilecek 3N standartlarından birini teklif edebilecek. İşletmeciler, kurdukları ve işlettikleri 3N şebekelerinde Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsünü standartlarına ve Telekomünikasyon Kurumu düzenlemelerine uygun cihazları kullanacak ve kullandıracak.
-YETKİLENDİRME 20 YIL OLACAK-
3N dört işletmeci yetkilendirilecek. Ancak, Telekomünikasyon Kurumu gelecek talepler doğrultusunda yetkilendirilecek işletmeci sayısında değişikliğe gidebilecek. 3N ihalesi, kapalı teklif usulü yapılacak. Yetkilendirme süresi, imtiyaz sözleşmesinin taraflarca imzalanmasından itibaren yirmi yıl olacak. Bu Yetkilendirme Planının yayımlanmasının ardından altı ay içinde ihaleye çıkılacak. İşletmeci, sözleşmenin imzalanmasının ardından üç yıl içerisinde büyükşehir belediyeleri sınırları içinde kalan nüfusu, altı yıl içinde tüm il ve ilçe belediye sınırları içinde kalan nüfusu, sekiz yıl içinde nüfusu 5 binin üzerinde olan tüm yerleşim alanları içinde kalan nüfusu, on yıl içinde nüfusu binin üzerinde olan tüm yerleşim alanları içinde kalan nüfusu kapsama alanı içine alacak. Bu alanlar, işletmecinin tek başına kapsaması gereken alanlar olup dolaşım (roaming) ile sağlanmayacak. Telekomünikasyon Kurumu'nun istemi üzerine, yılda en fazla iki adet yerleşim yeri işletmeci tarafından öncelikli olarak kapsama alanı içine alınacak.
-İŞLETMECİLER ALTYAPIYI ORTAK KULLANABİLECEK-
Mevzuat hükümlerine aykırı olmamak kaydıyla işletmeciler, kendi aralarında 3N-3N dolaşım anlaşmaları yapabilecek. 3N işletmecileri, İkinci Nesil (2N) lisansına da sahip olmaları halinde; 2N lisansı olmayan 3N işletmecilerine 3N-2N dolaşımı sağlamakla yükümlü olacak. Bu yükümlülük, 2N lisansı olmayan 3N işletmecileriyle ulusal dolaşım anlaşması imzalanmasından itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak. 3N işletmecisi, bu yetkilendirme kapsamında kendi hizmetlerinin yürütülmesinde kullandığı telekomünikasyon altyapısını talep etmeleri halinde, kendilerine ait olmayan mobil telekomünikasyon şebekelerini kullanarak hizmet vermeye yetkili diğer işletmecilerin kullanımına sunacak. 3N işletmecileri, sadece kendilerine imtiyaz sözleşmesi gereği tahsis edilmiş frekansları kullanmaları kaydıyla, 3N hizmetlerinin verilmesi için kurulacak olan telsiz erişim şebekesini diğer 3N işletmecileri ile birlikte kurup kullanabilecek. ayrıca telsiz erişim şebekesi içerisindeki bağlantıları gerçekleştirebilmek için gerekli iletim hatlarını bu konuda yetkilendirilmiş işletmecilerden kiralayabilecek.
-İŞLETMECİ TEKNİK DESTEĞİ AR-GE MERKEZLERİNDEN ALACAK-
İmtiyaz sözleşmesinin herhangi bir nedenle feshi veya sona ermesi durumunda işletmeci, sistemi oluşturan ve sistemin işleyişini etkileyen her türlü yazılımı, teçhizatı, bu teçhizatın kurulu bulunduğu işletmecinin kullanımında olan taşınmazları ve bunlarla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi Telekomünikasyon Kurumu'na veya Kurumun göstereceği kuruluşa, her türlü rehin, ipotek, haciz ve benzeri hukuki arınmış, bedelsiz ve bütün fonksiyonları ile çalışır durumda devredecek. İşletmeci imtiyaz sözleşmesinin imzalanmasından itibaren birinci yıl içinde en az 200, ikinci yıl içinde en az 300 ve üçüncü yıl içinde en az 500 mühendisin çalıştığı bilgi ve iletişim teknolojileri alanında Ar-Ge projeleri geliştirmek üzere Türkiye'de kurulmuş Ar-Ge merkezi bulunan tedarikçi şirketlerden veya imtiyaz sözleşmesinin imzalanmasından itibaren; birinci yıl içinde en az 150, ikinci yıl içinde en az 250 ve üçüncü yıl içinde en az 350 mühendisin çalıştığı Ar-Ge merkezi ile birlikte ayrıca birinci yıl içinde en az 50, ikinci yıl içinde en az 100 ve üçüncü yıl içinde en az 150 mühendisin çalıştığı teknik destek merkezi bulunan tedarikçi şirketlerden sağlayacak.
-A LİSANSININ ASGARİ DEĞERİ 285 MİLYON EURO OLARAK BELİRLENDİ-
Ayrıca, IMT-2000/UMTS Hizmet ve Altyapılarına İlişkin İmtiyaz Sözleşmelerinin (Lisansların) Asgari Değerlerinin Belirlenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı'na göre ise, asgari değerler Katma Değer Vergisi hariç 40 Mhz A lisansı için 285 milyon euro, 35 Mhz B lisansı için 250 milyon euro, 30 Mhz C lisansı için 214 milyon euro, 25 Mhz D lisansı için 178 milyon euro olarak belirlendi.