Evlilik hazırlığı yapanların veya evli çiftlerin yaşamlarıyla ilgili farkındalığı ve bilinç düzeyini arttırmak amacıyla yaklaşık 1 yıl önce uygulanmaya başlanan proje, iletişim becerileri konusunda çiftleri bilgi vermek, aile içi iletişim, sorunları çözülmesi, geleneksel aile yapısının korunması, çiftlerin boşandıktan sonra ortaya çıkan sosyal sorunları ve çocuklar üzerinde bıraktığı psikolojik etkileri çözmeyi amaçlıyor.
Projede hedef, evliliklerin 3s (saygı, sevgi ve sadakat) temelinde yapılandırılarak temel işlevlerini yerine getirebilmesi için bölge halkının evlilik beklentisinin, aile kurumu ile ilgili algısının ve yaklaşımının belirlenmesi ile aile ve toplum profiline ulaşmak.
Bu amaçla Yenimahalle Kaymakamı Kenan Çiftçi başkanlığında, Yenimahalle Sağlık Grup Başkanı Vahap Şahin, Yenimahalle Halk Eğitim Merkezi Müdürü Ertuğrul Sekreter ve gönüllü sağlık personelinin katılımıyla çalışma grubu oluşturuldu.
262 BİN KİŞİYE ULAŞILDI Proje kapsamında ilk olarak aile içi iletişim eksikliğinin nedenleri, sosyal sorunlar ve boşanma nedenleri gibi soruları içeren anketler hazırlanarak ilçedeki sağlık kurumlarına müracaat eden vatandaşlara uygulandı. Ankete katılanların yüzde 70'inde aile içi iletişim eksiği tespit edildi
Proje çerçevesinde 48 doktor, ebe ve hemşire ile 450 rehber ve rehabilitasyon öğretmenine eğitimler verildi. Projenin tanıtımı amacıyla 160 bin aile içi iletişim broşürleri bastırılarak kurumlar bazında sağlık ocaklarına, mahalle muhtarlıklarına ve Müftülük aracılığıyla camilere dağıtıldı.
İlçedeki 244 caminin imamı aile içi iletişim konusunda bilgilendirilerek cuma namazı hutbelerinde eğitim konuları anlatıldı ve bu şekilde 100 bin kişi bilgilendirildi.
Proje kapsamında çeşitli tarihlerde 30 seminer ve toplantı düzenlenerek toplamda 262 bin 918 kişiye eğitim verildi. Boşanmaların gittikçe arttığı ve ilçede 2009 yılının ilk altı ayında boşananların sayısının evlenenlerin sayısına bölündüğünde yüzde 50,4 oranın çıktığının tespit edildiği projede, eğitimler sayesinde 2010 yılının ilk altı ayında boşananların evlenenlere oranının yüzde 43,8'e düştüğü görüldü.
BOŞANMA ORANI YÜZDE 18 DÜŞTÜ
İlçedeki nüfusun 625 bin 826 olduğu dikkate alındığında bu yılın ilk altı ayında 130 ailenin boşanmadan vazgeçtiği, projenin Türkiye geneline uygulanması halinde ise ilk altı ayda 14.956, 1 yılda ise 29.912 ailenin boşanmasının önlenebileceğinin görüldüğü bildirildi.
Yaklaşık 1 yıldır uygulanan proje kapsamında verilen eğitimler sayesinde ilçedeki boşanma oranının Ocak-Kasım dönemi içerisinde yüzde 32'ye indiğinin gözlendiği belirtildi.