Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Ertuğ, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin bildirisindeki imzasını geri çektiğini açıkladı.
Ertuğ, yaptığı yazılı açıklamada, yoğun mesaisi nedeniyle içeriğini okuma ve inceleme fırsatı bulamadığı bildiriye, barıştan yana bir akademisyen olarak, "barış çağrısı" düşüncesiyle imza attığını belirtti.
Bildirinin içeriğini tepkiler üzerine daha sonra öğrendiğini kaydeden Ertuğ, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Büyük tehdit ve tehlikelere maruz bulunan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin bölünmez bütünlüğünü korumaya ve halkımızın güvenliğini sağlamaya yönelik mücadeleye ilişkin söz konusu bildiride ileri sürülen düşünce ve iddialara katılmam mümkün olmadığından imzamı geri çektiğimi ve bu olay nedeniyle hakkımda açılacak adli ve idari soruşturmaya hazır olduğumu kamuoyunun bilgisine saygıyla sunarım."
"Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adıyla bin 128 akademisyenin imzaladığı bildiride güvenlik güçlerinin terörle mücadele çalışmaları ve sokağa çıkma yasakları bahane edilerek, "kasıtlı ve planlı kıyım yapıldığı" öne sürülmüştü.
DOC. DR. KEMAL İNAL
Kemal İnal, yaptığı açıklamada, "Bildirideki imzamı çekiyorum. Bildiride bazı ifadeler sert olabilir ancak bizim amacımız sadece sivil hak ihlallerine dikkati çekmekti. Ne güvenlik güçleri ne asker ne de hiçbir sivilin ölmesini istemiyoruz. Barış, kardeşlik ve dostluktan yanayım. Örgütün şiddet eylemlerine, bombalama eylemlerine de karşıyım. Sadece kimsenin ölmesini istemiyoruz" dedi.
İnal, bildiriye imza attığı için öğrencilerinin tepkisiyle karşılaştığını, bu durumdan üzüntü duyduğunu ifade etti.
DOC. DR. NEZİR AKYEŞİLMEN
Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen hakkında idari soruşturmanın ardından, Cumhuriyet Savcılığı tarafından da adli soruşturma başlatıldı. 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' bildirisine imza atan, sonra bu imzasını geri çeken Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Nezir Akyeşilmen ise açıklama yaptı.
Doç. Dr. Akyeşilmen, "Barış Akademisyenleri güvendiğim bir çalışma grubuydu. Yoğun bir zamanımda güvendim bir akademisyen aradı. Ben de bildiriye destek olacağımı söyledim. Ancak bildiri yayınlandıktan sonra ilk okuduğumda bildirinin dilinin barış dili olmadığını gördüm ve imzamı geri çektim. Hatta Facebook sayfasından da imazımı geri çektiğimi açıkladım" diye konuştu.
YRD. DOC. DR. ZÜBEYİT GÜN
Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zübeyit Gün, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin bildirisinden desteğini çekti. Avukat Mehmet Gün, yaptığı yazılı açıklamada, müvekkili Yrd. Doç. Dr. Gün'ün bildirideki imzasını geri çektiğini belirterek, şunları kaydetti: "Her ne kadar bugün çeşitli basın yayın kuruluşlarında Gediz Üniversitesinde çalışan müvekkilim Yrd. Doç. Dr. Zübeyit Gün hakkında 'imzacı akademisyen' sıfatıyla çeşitli haberler yapılmış olsa da aslında müvekkilim 15.01.2016 tarihinde Sabah saat 10.00'da imzasını geri çekmiştir" (AA)
Akademisyenler hakkında toplu soruşturma açılmıştı
’Bu suça ortak olmayacağız’ başlığıyla yayınlayan bildiride imzası bulunan 1.128 akademisyen hakkında re’sen soruşturma başlatıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu’nca, bildiride imzası bulunanakademisyenlerden kendi yargı alanında bulunan üniversitelerde görev yapan ve bu bildiriye imza atan akademisyenler hakkında, TCK’nın 301. maddesinde hükme bağlanan, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni ve devletin kurum ve organlarını aşağılamak" suçu ile TMK’nın 7. maddesinde belirtilen "Terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından re’sen soruşturma başlatıldı.
ERDOĞAN SİNYALİ VERMİŞTİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün katıldığı toplu açılışta bildiri yayınlayan akademisyenlerle ilgili olarak şöyle demişti
"Şimdi buradan ben ilgili kurumlarımıza sesleniyorum. Dün seslendim, bugün de sesleniyorum. İlgili kurumlarımızın da anayasamıza ve yasalarımıza göre açık suç teşkil eden bu ihanet karşısında, anayasal ve yasal gereklerini yapacaklarına inanıyorum. Buradan asla taviz verilemez."
EĞİTİM SEN: SAVAŞA KARŞI OLANLAR KORKMAYACAK
Ümran Roda Suvağcı, çıkışta gözaltına alınması ile ilglii gazetecilere konuşmak istemezken, adliyeye gelen Eğitim-Sen Hakkari Şube Başkanı Süleyman Aşkan ise Suvağcı`nın bildireye imza attığı için gözaltına alındığını söyledi. Aşkan şöyle dedi:
Türkiye genelinde sayıları 2 bine yaklaşan akdemisyenler savaşa karşı barış için
bildiri metnine imza attıkları gerekçesiyle gözaltına alındı. Tabii savaşı biz de istemiyoruz. Üyemiz olan Ümran Roda Suvağcı da savaş istemediği için herhalde bildiri metnine imza atmış. Savaşı istemeyenlerin sayısı Türkiyede giderek artacak. Zaten bizim de dileğimiz bu. Üyemiz gözaltana alındı. Şu an savcılık tarafından serbest bırakıldı. Tabi bu dava ilerde de devam edecek. Şu an herhalde Türkiye
nin her yerinde imza atanlar gözalatına alınıyor. Savaşa karşı olanlar korkmayacak.’
AKADEMİSYENLERİN PAYLAŞTIĞI BİLDİRGE
Metnin tamamı şöyle:
Bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak bu suça ortak olmayacağız!
Türkiye Cumhuriyeti; vatandaşlarını Sur’da, Silvan’da, Nusaybin’de, Cizre’de, Silopi’de ve daha pek çok yerde haftalarca süren sokağa çıkma yasakları altında fiilen açlığa ve susuzluğa mahkûm etmekte, yerleşim yerlerine ancak bir savaşta kullanılacak ağır silahlarla saldırarak, yaşam hakkı, özgürlük ve güvenlik hakkı, işkence ve kötü muamele yasağı başta olmak üzere anayasa ve taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ile koruma altına alınmış olan hemen tüm hak ve özgürlükleri ihlal etmektedir.
Bu kasıtlı ve planlı kıyım Türkiye’nin kendi hukukunun ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası antlaşmaların, uluslararası teamül hukukunun ve uluslararası hukukun emredici kurallarının da ağır bir ihlali niteliğindedir.
Devletin başta Kürt halkı olmak üzere tüm bölge halklarına karşı gerçekleştirdiği katliam ve uyguladığı bilinçli sürgün politikasından derhal vazgeçmesini, sokağa çıkma yasaklarının kaldırılmasını, gerçekleşen insan hakları ihlallerinin sorumlularının tespit edilerek cezalandırılmasını, yasağın uygulandığı yerde yaşayan vatandaşların uğradığı maddi ve manevi zararların tespit edilerek tazmin edilmesini, bu amaçla ulusal ve uluslararası bağımsız gözlemcilerin yıkım bölgelerinde giriş, gözlem ve raporlama yapmasına izin verilmesini talep ediyoruz.
Müzakere koşullarının hazırlanmasını ve kalıcı bir barış için çözüm yollarının kurulmasını, hükümetin Kürt siyasi iradesinin taleplerini içeren bir yol haritasını oluşturmasını talep ediyoruz. Müzakere görüşmelerinde toplumun geniş kesimlerinden bağımsız gözlemcilerin bulunmasını talep ediyor ve bu gözlemciler arasında gönüllü olarak yer almak istediğimizi beyan ediyoruz. Siyasi iktidarın muhalefeti bastırmaya yönelik tüm yaptırımlarına karşı çıkıyoruz.
Devletin vatandaşlarına uyguladığı şiddete hemen şimdi son vermesini talep ediyor, bu ülkenin akademisyen ve araştırmacıları olarak sessiz kalıp bu katliamın suç ortağı olmayacağımızı beyan ediyor, bu talebimiz yerine gelene kadar siyasi partiler, meclis ve uluslararası kamuoyu nezdinde temaslarımızı durmaksızın sürdüreceğimizi taahhüt ediyoruz.
Polisten operasyon: 30 gözaltı
Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin ‘Bu Suça Ortak Olmayacağız’ adlı bildirisine imza atan akademisyenlere hem üniversite hem savcılıklardan soruşturmalar, dün gözaltılara dönüştü.
KOCAELİ: 21 kişi gözaltına alındı. Başsavcı Mustafa Küçük, “‘Terör örgütü propagandası yapmak’, ‘Devletin manevi şahsiyetini tahkir etmek’ suçlardansoruşturma açıldı” dedi. Akedemisyenler serbest bırakıldı.
BOLU: Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi’nden 2, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden 1 akademisyenin evleri ve üniversitedeki odaları arandı. 3 akademisyen savcılıkça serbest bırakıldı.
ERZURUM: Atatürk Üniversitesi’nden araştırma görevlisi Ramazan Kurt gözaltına alındı. Kurt tutuklama istemiyle çıkarıldığı mahkemece bırakıldı.
İSTANBUL: İstanbul Anadolu Başsavcılığı görev alanındaki üniversitelerden 82 ve Bakırköy Başsavcılığı görev alanındaki üniversitelerden 41 öğretim görevlisi hakkında re’sen soruşturma başlattı.
VAN: Cumhuriyet Başsavcılığı, 4 akademisyene soruşturma başlattı. 1 akademisyen gözaltına alındı.
ZONGULDAK: Gözaltına alınan, Bülent Ecevit Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Öznur Öncül, ifadesinin ardından bırakıldı.
GİRESUN: Giresun Üniversitesi Tirebolu İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dilek Özhan Koçak hakkında savcılık soruşturma başlattı.
BURSA: Uludağ Üniversitesi’nden 3 akademisyen gözaltına alınarak adliyeye sevk edildi. Akademisyenler daha sonra serbest bırakıldı.
DENİZLİ: Pamukkale Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Zencir, çağrı üzerine adliyede ifade verdi.
MUĞLA: Sıtkı Koçman Üniversitesi, 9 akademisyen hakkında soruşturma başlattı.
BİNGÖL: Bingöl Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eda Erdener hakkında idari soruşturma başlatıldığını bildirdi.
HAKKARİ'DE GÖZALTI
Akademisyen bildirisine imza atan Ümran Roda Suvağcı, savcılığın hakkında açmış olduğu soruşturma kapsamında gözaltına alındı.
Hakkari Üniversitesine bağlı yabancı Diller Yüksek okulunda okutman olarak görev yapan Ümran Roda Suvağcı, ’Barış için Akademisyenler inisiyatifi’ tarafından yayınlanan bildiriye imza attığı gerekçesiyle, savcılığın hakkında açmış olduğu soruşturma kapsamında gözaltına alındı. Suvağcı, savcılıktaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı.
Hakkari Ünivesitesi Yabancı Diller Yüksek Okulunda okutman olarak görev yapan Ümran Roda Suvağcı, Hakkari Cumhuriyet savcılığının talimatıyla bugün üniversitede gözaltına alındı. Sağlık kontrolü için Hakkari Devlet Hastanesi
ne götürülen Suvağcı, daha sonra adliye binasına getirildi. Burada savcılıkta ifadesi alınan Suvağcı serbest bırakıldı.
Sosyal medyada konuya ilişkin olarak tepkiler gittikçe çoğalıyor. İşte atılan bazı tweetler şöyle: