4. Annan Planı şekilleniyor

LEFKOŞA (İHA) - Rum basını, 4. Annan Planı'nın üzerinde çalışıldığını öne sürdü. Rum basınına göre müzakerelerde siyasi düzeyde çıkış, anavatanların da katılımıyla gerçekleştirilecek ve gerçek bir al-ver uygulanacak olan dörtlü konferansta aranacak. Rum gazeteleri BM'nin, 22 Nisan'dan 1 Mayıs'a kadar 9 günde bir devlet kurulabileceğine inandığını da belirtiyor.

"4. ANNAN PLANI" Rum basını, BM'nin ABD'nin işbirliğiyle Annan Planı'nın bir 4. versiyonu üzerinde çalışmakta olduğunu ve plana ilişkin bu değişikliklerin, Kıbrıs Türk ve Rum taraflarının müzakerelerde masaya koyduğu istekler üzerinde odaklandığını belirtti.
Buna göre söz konusu çalışma, New York anlaşmasıyla BM Genel Sekreteri'ne verilen üst hakemlik rolünün uygulanmasının sonucu olarak ortaya konulacak.
Rum gazetelerine göre perde gerisinde, her bir tarafın Annan Planı'nda Türk tarafının başlıca itirazlarının içerdiği toprak ve göçmenler konuları üzerinde odaklanmakta oduğunu belirtti. Ankara'nın, sınır çizgisinin düzleştirilmesi şartının kabul edilmesi halinde Kıbrıs Türk devletinde daha az oranda toprak kalmasını bile görüşmeye hazır göründüğünü ileri süren Rum basını, Rum hükümet çevrelerinin, BM ve Amerikalılar'ın Türkiye'yi prosedüre yakın tutma çabaları çerçevesinde Annan Planı'nın parametrelerinden çıkacak öneriler ileri götürmesi olasılığından kaygı duyduğunu belirtiyor. Siyasi düzeyde çıkış, Türkiye ve Yunanistan'ın da katılımıyla gerçekleştirilecek ve gerçek bir al-ver uygulanacak olan dörtlü konferansta aranacak. Bu aşamada görüşülecekler temelinde, Annan Planı'nın 4. ve nihai şeklini ortaya koyacak.

Reklam
Reklam

Fileleftheros gazetesi, "Dokuz Günde Devlet Kurmak İstiyorlar" başlıklı haberinde BM'nin 9 gün içinde bir devlet kurulabileceğine ve Kıbrıs'ın birleşmiş bir şekilde AB'ye girebileceğini savunduğunu yazdı. Gazete, BM'nin 22 Nisan'dan 1 Mayıs'a kadar yeni düzenin kurulabileceğini açıkladığını belirtti.
Gazete, bir diğer haberinde ise Amerikalılar'ın Kıbrıs sorununun çözümü inisyatiflerinde en üst düzeyde mevcut olduklarını, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'in hem telefonlarla hem de mektuplar aracılığıyla müdahalesine devam ettiğini yazdı.

İNGİLTERE'NİN ÖNERİSİ MASADA Öte yandan, Alithia ve diğer gazeteler, çözümün bulunması halinde İngiliz üs bölgelerinde bazı toprakların Rumlar'a ve Türkler'e geri verilmesiyle ilgili İngiltere'nin önerisinin hala masada bulunduğunu bildirdi.

Alithia gazetesi, İngiliz Üsleri Basın Sözcüsü Denis Burns'ın Rum Haber Ajansı KİPE'ye İngiltere'nin önerisinin masada olduğunu açıkladığını da kaydetti. Gazeteye göre Burns, "İngiltere, Kıbrıs sorununa bütünlük içinde, adil ve kalıcı bir çözüm bulunması taahhüdüne bağlıdır ve daha geniş düzenleme için bazı bölgelerin iadesi önerimiz müzakereler masasında bulunmaya devam etmektedir" dedi. Gazeteye göre İngiltere, Kıbrıs'taki üslerin yarısına yakın bölümüne tekabül eden 45 milkarelik bir alanı "Kıbrıs Cumhuriyeti'ne" iade etmeye karar verdi. Öneri, iki üssü (Dikelya ve Ağrotur) de kapsamakta ve bu gerçekleşirse, önemli miktarda tarım arazisi hak sahibi Rum ve Türkler'e iade edilecek. Haberde, verilecek arazilerin üslerin normal işlerini etkilemeyeceği belirtti.

Reklam
Reklam

Politis gazetesi de, Dikelya üs bölgesinde Beyarmudu Köyü'nün güneyinde küçük bir bölgenin Türkler'e verileceğine dikkat çekti.
Bu arada Haravgi gazetesi, İngiliz Times gazetesinde İngiltere için Kıbrıs'ın önemine değinen dünkü haberi aktardı. Gazeteye göre haberde, İngiltere'nin Annan Planı çerçevesinde bulunacak bir çözümle Kıbrıs'taki üslerini muhafaza edebileceği ve bundan dolayı plana destek verdiği vurgulandı.