4 ayda 110 bin 900 çocuk sigortalı oldu

ANKARA (ANKA) -Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 1 Ocak-30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı bildirimi yapılan 14 yaş altı sigortalı sayısının 110 bin 900 olduğunu bildirdi. Bakan Çelik, CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un soru önergesine verdiği yanıtta, İş Kanununa göre çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağına aykırı hareket eden işverene 904 YTL, çocuklara doktor raporu almayan işverene de her bir çocuk için 179 YTL para cezası verildiğini belirtti.

Sosyal Güvenlik Reformuyla birlikte pek çok ailenin çocuklarını özellikle reklam ajanslarında çalışır göstererek sigortalı yaptırması, Sosyal Güvenlik Kurumu'nu harekete geçirirken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz'un soru önergesine verdiği yanıt, bu durumdaki çocuk sayısının 110 bin 900 olduğunu ortaya koydu. Bakan Çelik, CHP'li Topuz'un "1 Mayıs 2008 tarihinden önce kaç çocuğun sigortalı olduğu"na yönelik sorusuna "Gerek 506 sayılı gerekse 5510 sayılı Kanunda sigortalı olarak çalışmaya başlanılacak asgari bir yaş sınırı bulunmamakla birlikte, sigortalı sayılabilmenin ön koşulu iş ilişkisinin hizmet akdine dayanması ve hizmet akdinin çalıştırana yüklediği edimin işverene ait işyerinde görülmesi, diğer bir ifadeyle çalışmanın fiili olarak yerine getirilmiş olmasına bağlıdır. 1 Ocak-30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı bildirimi yapılan 14 yaş altı sigortalı sayısı 110 bin 900'dür" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

Bakan Çelik, çalışma ilişkilerinin düzenlendiği 4857 sayılı İş Kanununun çalışma yaşı ve çocukların çalıştırılmalarına yönelik 71'nci maddesinde ‘onbeş yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak olduğu, ancak ondört yaşını doldurmuş ve ilköğretimi tamamlamış olan çocukların, bedensel, zihinsel ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabileceği" hükmünün bulunduğunu hatırlattı. İş Kanunu'nun 104'ncü maddesine göre çalıştırma yaşı ve çocukları çalıştırma yasağına aykırı davranan işveren veya işveren vekiline 904 YTL, çocuklara doktor raporu almayan işveren veya işveren vekiline de her bir çocuk için 179 YTL idari para cezası uygulandığını kaydeden Bakan Çelik, "belirtilen yaşların altında sigortalı çalıştıran işverenlere idari para cezası yaptırımı bulunmaktadır. Buna göre, küçük yaşta çocuklar adına yapılan bildirimlere konu çalışmaların hizmet akdine istinaden fiili olarak yapılıp yapılmadığı yönünde araştırma yetkisi her zaman için Kuruma ait olduğundan bu konuda gerekli incelemeler yapılmakta ve incelemeler sonucunda da Kurum mevzuatı çerçevesinde gerekli işlemler yapılacaktır" dedi.

Reklam
Reklam