4. Ayda Bebek Gelişimi

Bu dönemde bebeğin gaz sıkıntısı sona erer. Ancak bu sefer de diş çıkarma sıkıntısı boy gösterir.

Genellikle dişin çıkması bu aydan bir iki ay sonra görülür. Ancak nadiren de olsa bazı bebeklerde üç aylıkken ilk beyaz dişler görülebilir. Bebek bu dönemde elini sürekli ağzına götürdüğü için salya miktarı artar. Diş çıkarma her zaman ebeveynlerin gözünde zorlu bir süreç olarak bilinmektedir ancak bazı çocuklarda hiçbir problem yaşamadan direkt dişlerin çıktığı da görülmüştür. Bebeklerde diş çıkarma belirtileri; geceleri aniden ortaya çıkan ağlamalar, aşırı ağız sulanması ve buna bağlı olarak yüz döküntüsü, diş etlerinin kaşınmasından dolayı bazı cisimleri ısırma isteği, düşük ateş ve hafif ishal. Bebeğin gelişimini desteklemek için anne ve babalar bebekleriyle iletişim kurmalı ve onlara gülümsemeliler. Kas gelişimleri için ise bebeklerine masaj yapıp bazı açma germe hareketlerini yaptırmalılardır.

Reklam
Reklam

BEBEĞİN HAREKET YETENEĞİ

Bu dönemde bebek, duyu organlarının da olağan ve sağlıklı gelişimine bağlı olarak önceki aylara oranla daha iyi görür ve sesleri daha iyi duyar. Bu dönemde baş kontrolü sağlamlaşmaya başlamıştır. Kendi yüzünü ve ilgilendiği nesneleri keşfetmek için ellerini kullanabilir. Anlaşılabilir sesler çıkarabilir. Bazı durumları hatırlamaya başlar. Örneğin bir çıngırağın ses çıkardığını aklında tutabilir. Ona yakın olan insanları birey olarak tanımaya başlar ve değişik seslere belirgin tepkiler verir. Aynı zamanda artık aynaya baktıkları zaman gördükleri yansımanın kendisi olduğunu da fark ederler. Ayrıca bu dönemde bebeklerin yaşam sevinci ve hayata bağlılıkları başlar. Örneğin ellerindeki şıngırağı elleriyle sallayıp çıkardıkları sese verdikleri tepki, aynada kendilerini gördüklerindeki şaşkınlık bunların hepsi birer örnektir.

Sıkılgan ve çekingen değil, doğal olarak cana yakındırlar. Bebekler bu dönemde cisimlere uzanabilir ve beğendikleri cisimleri kavrayarak alabilirler. Beğenmedikleri cisimlere ise surat asıp fırlatabilirler. Verecekleri tepkiler ileride bebeğinizin nasıl biri olabileceğine dair ipuçları da verebilir. Eğer bebeğiniz bir cismi beğenmeyip size uzattığında siz de tekrar cismi kendisine veriyor ve red cevabı alıyorsanız, bu bebeğinizin sakin, sabırlı biri olabileceğine işaret olabilir. Fakat beğenmediği cismi doğrudan fırlatıp atıyorsa bu da asabi biri olabileceğine işarettir. Tabiki bu gibi durumlar çevre ve eğitim yardımı ile değiştirilebilir. Burada anne ve babaya büyük görev düşmektedir. Çocuklarını asla akışına bırakarak büyütmemeli daima bebeklerini en iyi nasıl geliştireceklerinin cevabını aramalılardır.

Reklam
Reklam

BEBEĞİN ZİHİNSEL GELİŞİMİ

Bu ilk aylarda beyin faaliyeti, bir insanın hayatında olabilecek en yüksek seviyelerdedir. Bebeğinizin hareket kabiliyeti arttıkça, merak duygusunun da su yüzüne çıkmaya başladığını fark edersiniz. Onun için her şey merak konusudur ve tüm güçlerini yakınında ne bulursa keşfetmek ve araştırmak için seferber eder. Buna kendi elleri, yanakları, bacakları ve diğer organları da dahildir.

BEBEĞİN SOSYAL GELİŞİMİ

Bu dördüncü ayda bebeğinizin sosyal dünyası genişlemeye devam etmekte ve bu sosyal dünyanın içinde faaliyet göstermektedir. Ayrıca sizinle ilişki kurma yetenekleri de gelişmektedir. Bebek artık sizi ve ailenin diğer bireylerini tanıdığına dair açık ve net belirtiler vermeye başlamıştır. Sizinle ve diğer insanlarla vakit geçirmeye bayılır. Başka çocuğunuz varsa, o abla ya da ağabey bebeğinizin oyun arkadaşıdır. Çocuklar bebekleri gülümsetmeyi kolaylıkla başarır.

4. AYIN KİLOMETRE TAŞLARI

Yaşamının dördüncü ayında bebeğiniz şunları yapmaktadır;

Karnının üstünde yatarken etrafı seyretmek için dirseklerine ve ellerine dayanarak doğrulmak
Sırtını dayadığı zaman başını dik tutarak oturmak
Dönmesini sağlayacak hareketlere çalışmak
Kollarından tutulurken, ağırlığını ayaklarına verip zıplama hareketleri yapmak
Oyuncakları elleriyle kavramak, sallamak ve elinden bırakma pratiği yapmak
Ellerini ağzına götürmek, nesneleri ağzıyla keşfetmek
Küçük cisimleri incelemek
Uzaktaki nesnelere bakmak
Sesin kaynağını bulmaya çalışmak
Beden diliyle ve sesler çıkararak daha fazla iletişim kurmak
Gülmek
Sesleri taklit etmek
Sizinle karşılıklı sohbet etmek
Başkalarıyla oynamayı, ilgi çekmeyi sevmek.

Reklam
Reklam