4 aylık bebek uykusu nasıl olmalıdır?

Bebeklerin bu dönemde gece boyu uyumalarını beklemek pek gerçekçi değildir. Emzirilen bebekler gece boyu daha sık uyanır ve gece dahi olsa beslenmeye ihtiyaç duyar. Gece uyuma süresini biraz da olsa arttırmak istiyorsanız bebeğinizi yatırmadan önce emzirmeyi deneyin. Farklı zamanlarda bebeğinize farklı şekillerde davranarak gece-gündüz farkını bebeğinize öğretmeye başlayabilirsiniz. Gelin 4 aylık bebek uykusu nasıl olmalı daha detaylı bakalım.

Bebeğiniz anne karnında iken hareketleriniz onu yatıştırıyordu, bu sebeple bebekleri sallayarak uyutmak bir sürpriz değildir. Çünkü bebek bu şekilde kendini evde hisseder. Aynı zamanda sakin bir müzik de bebekler üzerinde çok işe yarar. 4 aylık bebek uykusunun bu dönemde 15 saat olması normaldir. Gece uykularının süresi de az çok belli olmaya başlamıştır. Geceleri genellikle 6 ila 8 saat kadar uyurlar ancak her bebek elbette farklıdır. Bu durum hepsinde böyle olacak diye bir kaide yoktur.

4 aylık bir bebek bu dönemde geceleri yalnızca bir ya da iki kez uyanır. Bu dönemdeki bebekler uykuda iken daha hareketlilerdir. Çeşitli sesler çıkarırlar, sağa sola dönerler ve anne babalarının uyumalarını engellerler. Bebeğinizi kendi odasında yatırmıyor iseniz, onu artık kendi odasına taşımanın zamanının geldiğini düşünebilirsiniz. Bu aşamada bebeğiniz, her seferinde bir iki saat kadar olmak üzere iki veya üç gündüz uykusu uyur. Peki 4 aylık bebek uykusu gece ve gündüz nasıl olmalıdır?

Reklam
Reklam

4 AYLIK BEBEK UYKUSU GECE NASILDIR?

Bebeğinizin bu dönemde, gece uykusunun tam oturması ya da uykunun erişkin uykusuna yaklaşması zihinsel gelişimi için önemli bir kriterdir. Bu dönemde bebekler nörolojik olarak oldukça yol katetmiştir. 4 aylık bebeklerin yüzde doksanı gece beslenmeden sekiz saate kadar uyuyabilirler. Uyku düzenleri erişkin hale geldiğinden sürekli uyanmalarına gerek yoktur. Daha küçük bebeklerde uyku aktif uykudur. 4 aylık bebek uykusu derin uyku olduğundan bebek daha uzun süre uyumayı becerebilir. Tabi bebeğinizi uyku moduna getirmeden tüm koşulların sağlandığından emin olmalısınız.

4 AYLIK BEBEK UYKUSU GÜNDÜZ NASILDIR?

Gündüz uykusu özellikle yeni doğan bebeklerde gece uykusu ile eşit saat bölümüne tekabül etmektedir. Yani yeni doğan bebekler günde 16-17 saat uyuyabilirler. Bu uykunun yarısı gündüz uykusu, yarısı ise gece uykusudur. Ancak bebek 2 aylık olduğundan itibaren gündüz uykularının süresi kısalır, gece uykuları artmaya başlar. Bu dönemdeki bebekler için ideal gündüz uykusu 4-5 saati geçmemelidir.

Reklam
Reklam

Bebeğiniz eğer gündüz uykusunda, hiç uyanmadan deliksiz 3-4 saat uyuyorsa bebeğinizi uyandırmalısınız. Gece-gündüz ayrımını farkettirmek için gündüz kendisiyle konuşmalı, ışıklı bir yerde uyutmalısınız. Gece ise tam tersi bir şekilde ışıksız ya da loş ışıklı bir odada ve sessizce uyutmalısınız.

Bebeğinizin kaliteli bir uyku uyuması için, ortam sıcaklığı 18 ila 20 derecenin altına düşmemelidir. Bebek anne ve babayla aynı yatakta yatırılmamalıdır. Bebek emzirildikten sonra hemen yatırılmamalı, en az yarım saat beklenmelidir. Işık, ses gibi faktörler uygun koşullara getirilmelidir. Bebeğinizin yatağının orta sertlikte olup olmadığına dikkate ediniz.