4 binlik yıllık baraj

ÇORUM (İHA) - Çorum'da, Alacahöyük'te 2 yıl önce başlatılan kazı çalışmaları sonucunda gün ışığına çıkarılan 4 bin yıllık tarihi Hitit Barajı'nın tekrar kullanıma açıldığı bildirildi.

Alacahöyük bölgesinde binlerce dönüm arazi, baraj suyundan sulanmaya başlandı. Yaklaşık 4 bin yıl önce bölgede yaşanan kıtlık nedeniyle Hititler tarafından inşa edilen ve dünyada bilinen ilk baraj olma özelliğini elinde bulunduran Hitit Barajı'nın binlerce yıl sonra bölgeye tekrar hayat vermesi bölgedeki çiftçileri sevindirdi.
Alacahöyük Belediye Başkanı Hüseyin Saykan, barajdan çevredeki arazilerin sulanmasına başlandığını belirterek, 2 yıl önce Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu başkanlığında yürütülen kazılar sonucunda bulunan Hitit Barajı'nın yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çektiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Hüseyin Saykan, dünyanın ilk olan barajın binlerce yıl önce bölgede yaşanan kuraklığa son verdiğini belirterek, günümüzde de yine bölgeye hayat vermeye başladığını söyledi.

Barajda su tutulmaya başlanmasıyla birlikte çevrede bulunan çok sayıda arazide sulu tarıma geçileceğini dile getiren Saykan, beldede turizm sezonu öncesi yaşanan sıkıntıların giderilmesi için desteğe ihtiyaçlarının olduğunu anlattı.