4. Kestane Araştırma Grubu Toplantısı Aydın’da Devam Ediyor

Aydın Ticaret Odası (AYTO) öncülüğünde oluşturulan Aydın Kestane Araştırma Grubu tarafından düzenlenen “4. Kestane Araştırma...

Aydın Ticaret Odası (AYTO) öncülüğünde oluşturulan Aydın Kestane Araştırma Grubu tarafından düzenlenen “4. Kestane Araştırma Grubu Toplantısı” Aydın’da devam ediyor.

Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezi Magnesia Salonu’nun da devam eden 4. Kestane Araştırma Grubu Toplantısı’na ikinci gün oturumuyla devam ediliyor. 15-17 Ekim tarihlerinde 7 oturum halinde yapılacak toplantıda toplam 23 bildirinin paylaşıma sunulması, üretici ve kestane yetiştiriciliği sorunlarının değerlendirilmesi hedefleniyor. İlk kez uluslar arası boyutta düzenlenen toplantıda ABD, İtalya, Slovenya ve Türkiye’den kestane konusunda uzman bilim adamları görüşlerini paylaşıyor.

Reklam
Reklam

Yurtdışındaki çeşitli üniversitelerden gelen akademisyenlerin katıldığı toplantıda bilgi ve tecrübelerini aktaran Uludağ Üniversitesi’nden emekli olmadan 2001 yılında “Kestane Araştırma Grubunu” kuran Prof. Dr. Arif Soylu, kestane üretiminde ciddi derecede artış olduğunu belirterek, “Kestane ile ilgili son 10-15 yıldan bu yana ciddi derecede artış bulunmakta. Kestane üreticilerine ve ticaretini yapan kişi ve kuruluşlara faydamız olursa ne mutlu bizlere. Kestane genellikle serin ve ılıman iklimlerde yetişmektedir. Serin ve ılıman havayı sevmesinden dolayı kestane daha yüksek rakımlarda yetişir. Karadeniz’de yapmış olduğum 2 günlük araştırmada gördüm ki, bu bölgede doğal koşullarda oluşan kestane meyvesini satıyorlar. Hiçbir aşılama yapmadan ve özveri göstermeden doğal şekli ile üretim ve satış gerçekleşiyor. Marmara bölgesinde aşılama çalışması yüzyıllardan bu yana süre gelmiştir. Dolayısıyla buralarda yerel çeşitlenme daha fazla ve verimlidir. Bu sebeple de en kaliteli çeşitler Bursa ilinde yetişmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Arif Soylu, daha sonra üretimde yeni hedefler, üreticilerin yapması gerekenler ve Türkiye ve Dünyadaki kestane üretim bölgelerini şablonlar halinde slayt gösteri ile katılımcılara aktardı.

Amerika’daki kestane üretiminde yaşadıkları zorlukları ve karşılaştıkları sıkıntılardan bahseden Amerika Michigan State Universty’de görevli Prof. Dr. Dennis Fulbright da, “Amerika’da yetmişli yıllarda kanserli olan kestane ağaçlarında az başarı sağladık ve genelinde başarısız olduk. Kanserin çok etkili olduğu yerlerde maalesef başarısız olduk. Bu başarısızlık çoğunlukla yaşanılan fırtınaların ağaçlara zarar vermesinden kaynaklandı. Amerika’da birçok üretici Amerikan kestanesini, kansere daha dayanıklı olan Çin kestanesi ile melezleştirerek yetiştiriyor. Amerikan Kestane Kulübü bu araştırmalar için sponsor oluyor. Amerika’da yaptığımız her çalışma, kestane kanserinden dolayı yetersiz kalıyor. Amerika’nın doğusunda Amerikan kestanesi yerine kansere dayanıklı olan Çin kestanesini kullandılar ve başarılı oldular. Ben sizlerle burada olmaktan ve bilgi alışverişinde bulunmaktan son derece mutluyum organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Dennis Fulbright’ın yapmış olduğu çalışmaların slayt gösteri ile katılımcılara sunulmasının ardından İtalya Universita di Torino Prof.Dr. Giancarlo Bounuous Biotechnical Faculty Agronomy Dr. Anita Solar ve İtalya Venchi Food and Chocolate İndustry Dr. Massimiliano Cavicchioli birer sunum yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: