4 liralık plastik ayakkabı kutusuyla 12,5 milyon dolar ciro yaptı

Plastik sektöründe uzun yıllar fason üretim yapan Modelsa, piyasaya sunduğu ayakkabı saklama kutusu sayesinde 12,5...

Plastik sektöründe uzun yıllar fason üretim yapan Modelsa, piyasaya sunduğu ayakkabı saklama kutusu sayesinde 12,5 milyon dolarlık ciro elde etti. Tanesi 4 liradan satılan kutular Irak ve Romanya'ya da ihraç ediliyor. Modelsa Elektrik ve Plastik Genel Müdürü Atilla Çavuşoğlu, "Hedefimiz ihracat yaptığımız ülke sayısını yılsonuna kadar 10'a, ciromuzu ise 20 milyon dolara çıkarmak." diyor.
Şirketin başarısının altında Atilla Çavuşoğlu'nun geliştirdiği 'havalı' ayakkabı saklama kutusu fikri yatıyor. 10 yıldır Modelsa'da çalışan Çavuşoğlu, ayakkabı saklama kutusunu, farklı havalandırma sistemiyle tasarlar. Çavuşoğlu, fikrini patronuna açar. "İlk söylediğimde herkes karşı çıkmıştı, tutmaz demişlerdi. Ama patronumuz Abdullah Aydoğan fikrin arkasında durdu." diyen Çavuşoğlu, işvereninden aldığı destekle üretime başlar. İlk başlarda pek tutulmayan ürünün ucuz fiyatına kullanıcı memnuniyetinin de eklenmesiyle iş yapmaya başlar.
Çavuşoğlu, "Taleplere yetişemez hale gelince 150 kişiye istihdam sağladık. Kapasite yatırımlarıyla yeni modeller geliştirdik. Şu an aylık 100 bin kutu üretiyoruz, kapasitemiz 1,5 milyon adet üretime elverişli. Yurt dışından çok ciddi talepler aldık. Yeni yatırımlarla birlikte global pazarlara açılacağız.” diye konuşuyor. Dünyada birkaç firmanın benzer üretim yaptığını anlatan Genel Müdür Çavuşoğlu, rekabet konusunda oldukça iddialı:
“Bizimle rekabet edemediği için Çin’den tek bir ayakkabı kutusu bile Türkiye pazarına giremiyor. Pazarın yüzde 95’ine hakimiz. İlk etapta iç pazarda bayi ve satış kanallarımızı yaygınlaştıracağız. Özellikle yapı marketlerde satışlarımız çok iyi durumda. 2 yıla kadar Avrupa ve Ortadoğu pazarında en büyük oyuncu olmayı hedefliyoruz. Özellikle gelir seviyesi yüksek kesim ürüne rağbet gösteriyor. Bu nedenle yönümüzü Avrupa’ya çevirdik.”
Ürünleri sayesinde ayakkabıların ömrünün de uzadığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Ayakkabılar en çok sezon sonunda havalandırmasız ortamlara kalarak ve seyahat esnasında katlandığı için deforme oluyor. Sezon boyunca ayakkabılar iyi korunmadığı için yenisi alınıyor." ifadelerini kullanıyor. Modelsa'nın genel müdürü, özellikle kadınların ayakkabılarını saklamada büyük sorun yaşadığına işaret ederken, “Çizmeler veya topuklular katlanmadan saklanamıyor. Türkiye’de şeffaf ayakkabı kutusu kullanan kesim henüz yüzde 20’lerde. Bu açıdan pazar büyük potansiyele sahip. Ayakkabı kutularımız tutma sapı, kilitleme sistemi, şeffaf yapısı, havalandırma sistemi ve geri dönüşümlü çevreci özellikleri bakımından dünyada tek konumda.” şeklinde konuşuyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz