4 modern vapur yakında hizmete girecek

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Büyükşehir Belediyesi İDO, Sirkeci-Harem Hattı'nda ilk defa bir Türk firması tarafından üretilecek olan 4 modern arabalı vapur ilave ediyor. 2007 yılında hizmete girecek vapur modelini tanıtan Başkan Topbaş, "Yeni arabalı vapurlar köprülerin yükünü önemli ölçüde azaltacak" dedi.

İstanbul'un trafik sorununa kalıcı çözümler üretmek için çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, deniz ulaşımına yönelik olarak da dev yatırımlar yapıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Şirketlerinden İDO, Sirkeci-Harem Hattı'nda hizmet veren 3 arabalı vapura ilave olarak 2007 yılı sonuna kadar bu hatta 4 modern arabalı vapur daha ilave ediyor.

Reklam
Reklam

Yeni teknoloji ve tasarıma sahip olan vapurlar daha konforlu, daha kapasiteli ve yüksek manevra kabiliyetine sahip olacak. Mevcut arabalı vapurların Sirkeci-Harem arasında yarım saat olan sefer süresi, yeni vapurlarla 18-20 dakikaya inecek. İlk defa Türkiye'de Tuzla Tersanesi'nde ve bir Türk firması tarafından inşa edilecek olan vapurlar, 2007 yılı sonuna kadar hizmete alınacak ve 42 milyon dolara mal olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kabataş İskelesi'nde bir arabalı vapurda düzenlenen törenle, Türkiye'de inşa edilecek vapurların maketini tanıttı. Tanıtım toplantısında Yeditepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedefhan Oğuz, Vatikan İstanbul Temsilcisi George Marovich, Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden, Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, İDO Genel Müdürü Ahmet Paksoy da yer aldı.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, deniz yolunun kullanılmasına çok öncelerden başlanması gerektiğini, bu yollarla trafik sorununun çözüleceğini belirterek, "Benim için çok anlamlı İstanbul için çözüm projesi olan bir adımı burada birlikte oluşturmak ve atmak için buradayız bu anlamlı günde sizlere saygılarımı arz ediyor ve bu güzelliğin İstanbul'a yeni bir çözüm getireceğinden dolayı duyduğum mutluluğu ifade etmek istiyorum. Bugün burada biraz önce yansıda gördüğünüz ve maketi modeli bulunan 4 Anadolu vapurumuzun bir firmamız tarafından yerli üretim için atılan adımın başlangıcını yapıyoruz özellikle şunu söylemek istiyorum. İnsanoğlu tarihin her safhasından ulaşım problemini, çözmek adına ilk yerleşim alanları olarak su yollarını deniz kenarlarını tercih etmişlerdir. Bu tabi kendilerinin kendi ülkeleri içindeki ulaşımı sağlarken diğer tarafında uluslar arası boyuttaki ilişkileri geliştirmiş ulaşımı gerçekleştirmiş ve açılımı sağlamıştır" dedi

Reklam
Reklam

Türkiye'nin üç tarafı denizlerle çevrili olan bir ülke olmasına rağmen maalesef denizi kullanılır halde olunmadığını belirten Topbaş, "Geçmişte Osmanlı dönemine baktığımızda denizlerde oldukça ciddi bir çalışma varken son zamanlarda denizler aktif olarak kullanılmaz hale gelmiş ihmal etmişiz denizlerin her türlü imkan ve nimetinden yararlanamaz hale gelmişiz. İstanbul'un bir şansı 234 km sahil bandı olan bir kent bir deniz kenti ama bu şehirde yaşayan insanlar bizler biz sahil kentinde yaşadığımız olgusunun farkında değiliz denizi kullanım açısından İstanbul da tatili geçirme açışından denizden istifade etmek açısından ulaşım açısından dolu, dolu kullanamıyoruz her gün 800 ile 1000 insanın katıldığı Pazar günü dahil gün ortalaması olarak 600 aracın trafiğe çıktığı bir şehirde 14 milyondan bahsettiğimiz 20 milyona doğru giden bir kentte ulaşımın en ciddi problem olduğu bir şehirde denizden arzu edilen boyutta denizi kullanmamak ciddi bir eksiklik" diye konuştu
Yerel yönetimlere verilen yetkilerin yerinde olduğunu ve bu yetkilerin Başbakan Erdoğan'ın daha önce yerel yönetimlerden gelmiş olsanından kaynaklandığını belirten Topbaş, "Sayın Başbakanımız'ın yerel yönetimlerden gelmesi ve bizim problemimizi bilmesi en büyük avantajımız problemi yaşayan insan yaşadığı noktadaki olayı bizzat kendisi hisseder ayağına takılan taşı kendisi bilir Sayın Başbakanımız ülkelerin kalkınmasını yerelden olduğunu bilerek ciddi boyutta reform nitelikli bir yerelleşmenin adımlarını attı Büyükşehir Belediyesi Kanunu çıktı ve burada bize verilen yetkiler doğrultusunda İstanbul'un tüm hudutları dahil boyutta kentin her türlü sorunlarının ağırlıklı çözüm noktasının yerelleşmisinin kararı verildi ve bu arada deniz işletmelerinin şehir hatları hizmetleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne takdim edildi bizde şu an dünyanın en büyük filosu noktasına geldik 60 ana hat, 250 ara hat olmak üzere toplam 310 hatta, 87 gemi ile her gün 957 bin 212 yolcu, 23 bin 676 araç taşıyoruz . İstanbul ciddi bir ulaşım problemi yaşıyor ama İstanbul trafiğinin yüzde 87 sinin karayolu, taşımasının yüzde 3-4'ünü denizden, yüzde 7 gibisini de raylı taşımacılıktan aldığını söyledik biz göreve geldikten sonra deniz ulaşımındaki ulaşım yüzde 300 arttı bu ciddi bir gelişmedir bu artış daha da devam edecek inşallah. 2007 yılında 5 adet deniz otobüsü ve dünyanın en büyük 2 tane feribotu hizmete girecek. İstanbul'un denizi kullanımı gittikçe artıyor iskeleleri onarıyoruz, vapurları yeniliyoruz modern gücümüzü dünyaya yansıtan önemli bir yapı olarak ortaya çıkacak" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

İDO'nun 250 milyon YTL lik bir yatırım gerçekleştirdiğini belirten Topbaş, şunları söyledi:
"Bağa bak üzüm olsun yemeye yüzün olsun, bizim mantığımız bu. Bu şehirde bunu yapıyorlar, bu yetkiler doğrultusunda bunu yapıyoruz. Şapkası dar gelen başını büyük zannedermiş. Biz İstanbul'a şu anda kazandırmakta olduğumuz 4 arabalı vapurumuz, hatta ihalesini yaptığımız diğer şehir hatları vapurları modellerinin kent ulaşımını ciddi boyutta rahatlatacağını burada ifade etmek istiyorum. İDO şirketimiz 250 milyon YTL'lik bir yatırım gerçekleştirdi ve devam ediyor. Şu anda kar eden bir kuruluş ve gelecekte de kısmen halka açmayı düşündüğümüz önemli bir kuruluşumuz bu. Şu anda modeleni burada gdlunmadığınıördüğümüz bu vapurumuz 80 araç kapasiteli 600 yolcu kapasitelidir. Pervanesi farklı, 12 mil sürat yapabilen bir vapur. Sirkeci harem arasını 8 dakikada alacak bir vapur. Tasarımı tamamen İDO'nun teknik elemanlarınca yapılmış bir eleman İDO çalışanlarını kutluyorum. Bugün burada tanıtmakta olduğumuz arabalı vapurların 4 adedinin maliyeti bize 42.5 milyon YTL. Konforlu ve kaliteli. Diğer taraftan Marmara'da Ro-ro seferler başlatma çalışmalarımız var. Yani o büyük tırlar ve kamyonların kent içindeki baskısını azaltmak için Tekirdağ'dan Karşı'ya geçen roro seferleri için bir çalışmamız var. Hem onlar yakıt tasarrufu sağlayacak hem de kentimizin önemli iki köprüsü özellikle Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ciddi bir araç trafiği baskısından kurtulacak."

Reklam
Reklam