4 Temmuz İngiltere basın özeti

İngiltere basınında bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyelilere vatandaşlık verileceği açıklaması ve Bağdat saldırısına yönelik haberler öne çıktı.

İngiltere basınında bugün, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suriyelilere vatandaşlık verileceği açıklaması ve Bağdat saldırısına yönelik haberler öne çıktı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türkiye'deki Suriyeli göçmenlere vatandaşlık hakkı verileceği açıklamasına ilişkin The Daily Telegraph ve Times gazetelerinde haberler var.

The Daily Telegraph gazetesi "Türkiye'nin Suriyelilere vatandaşlık teklifi AB anlaşmasını tehlikeye atıyor" başlığıyla verdiği haberde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının Avrupa Birliği ile varılan göçmen anlaşmasına dair soru işaretleri doğurduğunu yazıyor.

Reklam
Reklam

Haberde, AB ile Ankara arasında anlaşmaya varılmasından bu yana da Yunan adalarına ulaşan göçmen sayısının yüzde 90 azaldığı belirtiliyor.

Times gazetesi ise "Erdoğan oylarını satın almak için 2.7 milyon Suriyeliye vatandaşlık öneriyor" başlığı atmış.

Gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "tabanını güçlendirmeye çalıştığını" ifade ederken şimdiye kadar biri Suriyeli genç piyanist, diğeri de başarılı bir üniversite öğrencisi olmak üzere yalnızca iki Suriyeliye vatandaşlık verildiği hatırlatılıyor.

Times ayrıca, 20112de iç savaştan kaçıp Türkiye'ye göç eden Suriyelilerin, vatandaşlık için gerekli kesintisiz beş yıl ikamet etmiş olma hakkına da yakında sahip olacaklarına dikkat çekiyor.

Haberde şu ifadeler var:

"Türkiye'deik mültecilerin Lübnan ve Ürdün gibi diğer komşu ülkelere kıyasla çok daha yüksek yaşam standartları ve daha fazla özgürlükleri var."

"Vatandaşlık –ve seçmen olma hakkı- verilmesi yönünde atılan adım, Erdoğan'ın rakiplerinin uzun zamandır kaygılandığı bir meseleydi. Ana muhalefet partisi CHP, tüm Suriyeli mültecileri geri gönderme vaadinde bulundu."

Reklam
Reklam

Times ayrıca, 2013'te CHP Genel Başkanı Yardımcısı Gürsel Tekin'in on binlerce Suriyeli sığınmacının 'Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı yapıldığı' iddiasını da aktarıyor.

Gazeteye konuşan üç çocuk babası Anwar Mohammed, 2013'ün sonlarından itibaren Türkiye'de ikamet ediyor. Mohammed, "Bence bu iyi bir adım, Ama hala Türkçe konuşamayan Suriyeliler için çok zor olacak. Hükümet, Suriyeliler ile Türkler arasında ilişkileri geliştirmedi" diyor.

Times'ın haberinin devamında şu ifadeler var: "Türkiye'de olanlar için hayat son 18 aydır daha zor. Birçoğu özel izin olmadan seyahat edemiyor ve çalışma vizesi almakta zorlanıyor. Türkiye'deki en az 400 bin Suriyeli çocuk okula gitmiyor, çoğu tekstil atölyelerinde, tarlalarda çalışıyor."

Gazeteye konuşan üç yıldır Şanlıurfa'da ikamet eden Mothana el Essa adlı Deyr ez Zor'lu bir sığınmacı da "Birçok kişi bu adımdan memnun olacak. Ama bizi vatandaşlıktan daha çok endişelendiren bir sürü mesele var" diyor.

Irak'ın başkenti Bağdat'taki saldırıyla ilgili Guardian gazetesindeki haberde IŞİD'in Şii sivilleri öldürmeyi hedeflediği yazıyor.

Reklam
Reklam

Haberde "Örgüt kontrolündeki toprakların en azından yarısını kaybetti ve şöhretini arttıran gerilla taktiklerine yöneldi" deniyor.

Times gazetesi de koalisyonun havadan desteği ile Iraklı ve Kürt birliklerin ilerlediğine ve IŞİD'in zayıfladığına dikkat çekiyor ve Felluce'den sonra Iraklı birliklerin Musul'u geri almayı hedeflediklerini yazıyor.

The Daily Telegraph gazetesinde, İngiltere'nin AB'den çıkması için kampanya yürüten Londra eski Belediye Başkanı Boris Johnson'un bir makalesi var.

David Cameron'un istifa etmesiyle Muhafazakâr Parti ve Başbakan adaylığına girmeyeceğini açıklayan Johnson'un Brexit sonrası yazdığı ilk makalede referandum sonrası sürece dair eleştiriler var.

Johnson, yazısında hükümeti 'halkı Brexit'e dair yeterince bilgilendirmemek ve sürece dair yeterli açıklama açıklamamakla' suçluyor.