4 Türk vatandaşından 3'ü AB üyeliğini destekliyor

İstanbul (AA)- Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki desteğin çok güçlü bir şekilde devam etmekte olduğu vurgulanarak, her 4 Türk vatandaşından 3'ünün (yüzde 75) Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğinin ortaya çıktığı bildirildi.Geleneksel Alkollü İçki Üreticileri Derneği (GİSDER) adına, bağımsız araştırma şirketlerinden DAP tarafından yürütülen "Türkiye'nin AB üyeliğine bakışına ilişkin" araştırmanın sonuçları açıklandı.

GİSDER'den araştırma sonuçlarına ilişkin yapılan açıklamada, seçimlerin ardından yeniden gündeme gelmesi beklenen AB görüşmelerinde, hükümete yardımcı olmak amacıyla kamuoyunun AB üyeliğine bakışına ilişkin bir araştırma hazırladığı belirtilerek şöyle denildi: "Her 4 Türk vatandaşından 3'ü (yüzde 75) Türkiye'nin AB üyeliğini
destekliyor. Bu kişilerin yüzde 58'lik bölümü ise AB üyeliğini güçlü bir şekilde desteklediğini belirtiyor. Bu sonuçlar, Türkiye'nin AB üyeliğine olan destekte
önemli bir artış olduğunu ortaya koyar nitelikte. 2006 yılında yapılan son AB araştırmasında, Türkiye'nin AB üyeliğini destekleyenlerin oranı yüzde 54 seviyesinde çıkmıştı.Araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu bir diğer önemli veri de araştırmaya katılanların yüzde 83 gibi çok yüksek bir yüzdesinin Türkiye'nin AB'ye diğer üye ülkelerle aynı haklara sahip olarak katılması gerektiğine inandığını gösteriyor. Katılımcıların eşit muamele görmekten neyi anladıkları da ilginç ipuçları sağlıyor. Ankete katılanlar, örneğin Türkiye'nin diğer üye ülkelerin yaptığı gibi Kıbrıs'ı diplomatik olarak tanımasını adil ve eşit bir tutum olarak değerlendirirken; Türk vatandaşlarının AB üyesi diğer ülkelere göç etmesine sınırlamalar konmasını eşit muameleyi ihlal eden bir durum olarak görüyor."

Reklam
Reklam

Araştırmanın kamuoyunu AB üyeliğine karşı çıkar hale getirebilecek gelişmeler hakkında da veriler sağladığı kaydedilen açıklamada, araştırmaya katılanların 3'te 2'lik bölümünün (yüzde 67'si) vergilerle ilgili kararların Ankara yerine Brüksel'de alınması durumunda üyeliğe karşı çıkacağını belirttikleri aktarılıyor. Katılımcıların yüzde 73 gibi daha da yüksek bir oranının ise Türkiye'ye özgü ürünlerin AB üyesi ülkelerden daha yüksek oranlarda vergilendirilmesi durumunda AB üyeliğine karşı çıkacağını ifade ettiği kaydediliyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 71'lik bölümünün Türk hükümetinin AB müzakerelerinde başarılı olduğuna inandığını belirtirken, yüzde 69'luk kesimin de görüşmelerde Türkiye'nin haklarının korunduğuna inandığını söylediği vurgulanan açıklamada, katılımcıların yüzde 64'ünün AB üyeliği konusunda son dönemde yoğunlaşan çabaları desteklerken, yüzde 74 gibi yüksek oranda bir kesimin de Egemen Bağış'ın Baş Müzakereci olarak AB üyeliği sürecine dahil olmasını onayladıklarını belirtiklerine işaret edildi.

Reklam
Reklam