4. Türkiye İktisat Kongresi sona erdi

İZMİR (İHA) - İzmir'de gerçekleştirilen 4. Türkiye İktisat Kongresi, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in kapanış konuşmasını ve sonuç bildirgesini okumasıyla sona erdi. Başbakan Yardımcısı Şener, kongrenin katılım açısından başarılı olduğunu belirterek, 2004 Aralık ayında Avrupa Birliği ile müzakerelerin büyük ihtimalle başlayacağını ve gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi.

İnciraltı'ndaki Crowne Plaza'da gerçekleştirilen kapanış oturumuna, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in yanı sıra İzmir Valisi Yusuf Ziya Göksu, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı Ahmet Tıktık, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina ile bürokratlar, işadamları ve basın mensupları katıldı. Kapanış konuşmasını yapan ve sonuç bildirgesini okuyan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, toplam 2 bin 240 kişinin katıldığı kongrenin başarılı olup olmadığını bundan sonraki sürecin belirleyeceğini, ancak katılım yönünden başarı sağlandığını kaydetti. Şener, "Toplumsal uzlaşıyla belirlenmiş bilgi toplumu politika ve stratejileri doğrultusunda ulusal seferberliğin başlatılması gereklidir. AB'ye yeni üye olmuş ülkeler karşısında düşük ortalama eğitim düzeyi, tarihinde yaşadığı ekonomik istikrarsızlıklar ve yabancı sermaye yatırımlarını henüz yeterince çekememesi gibi nedenlerle karşılaşacağı rekabet güçlüklerini yenmek için gerekli tedbirler alınmalıdır. Avrupa Birliği'ne 1 Mayıs 2004 tarihinde üye olan ülkelerin tecrübeleri de dikkate alınarak müzakere sürecine yönelik hazırlıkların vakit geçirmeksizin başlatılması gerekmektedir. Müzakerelerin 2004 Aralık ayında başlaması kuvvetle muhtemeldir" dedi.

Reklam
Reklam

"YOKSULLUKLA MÜCADELEYİ EN TEMEL HEDEF OLARAK ALIYORUZ" Makroekonomik istikrar konusunda son yıllarda önemli bir başarı sağlandığına değinen Başbakan Yardımcısı Şener, "Enflasyon tek haneli rakamlara gerilemekte ve reel faizler düşmektedir. İstikrara yönelik sürecin devam etmesi, uygulanan politikalara güvenin ve kredibilitenin sağlanmasında önemlidir. İstikrarın sağlanması için mali disiplinin korunması ve yapısal reformlara devam edilmesi gereklidir. Yatırımları ve büyümeyi artırmak için sanayi üzerindeki aşırı vergi ve prim yükü hafifletilmelidir" diye konuştu.

Gıda yoksulluk sınırının altında kabul edilen mutlak yoksulluk sınırının altında hiçbir yurttaşın kalmamasını temel hedef olarak gösteren Başbakan Yardımcısı Şener, "Orta vadede, gelir dağılımındaki düzelmeyi Portekiz'in bugün bulunduğu seviyelere kadar getirmek amaçlanmaktadır. Uzun vadede ise yoksulluk ve gelir eşitsizliğinde AB ülkeleri ortalamasına ulaşılması hedeflenmektedir. Ulusal bir yoksullukla mücadele stratejisinin oluşturulması gerekmektedir. Kendi insanınızı kalkınmaya dahil etmezseniz yoksulluğu ile baş başa bırakırsınız. Yoksullukla mücadelenin bir parçasıdır ki sanayide emek-yoğun sektörlerin seçilmesi önem arz etmektedir. Toplumda en yoğun kesim işsizlerdir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"IMF İLE İLİŞKİLER BİRDEN KOPARILAMAZ" IMF ile sürdürülen ilişkiler ağında yapılan anlaşmaların 3 Kasım seçimleri öncesine dayandığını kaydeden Şener, "Bu süreci koparıp atmak maliyetleri artırır. Bu süreklilik birden koparılamaz. Bizim politikalarımızın hür iradesi vardır. Kimi zaman IMF politikalarına uyum sağladığımız yönünde eleştiri alırken, kimi zaman bu politikalarla bağdaşmadığımız yönünde eleştiri alıyoruz. Bu hükümetin doğru yolda olduğunun göstergesidir" dedi.
Abdüllatif Şener, 1923 yılında gerçekleştirilen ilk İktisat Kongresi'nin en önemli ve hedeflerine ulaşması konusunda en başarılı kongre olduğunu söyleyerek, İktisat Kongresi'nin yerinin İzmir olduğunu ve bundan sonra da İzmir'de yapılacağını, kimsenin aklına "Acaba başka yerde mi yapılacak?" diye bir soru gelmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

"KONGREDEN NOTLAR"
Toplantının açılış konuşmasına basın mensupları dahil olmak üzere bin kişi katıldı. Toplam katılımcı sayısı 2 bin 240 oldu. Katılanların yüzde 17'si basın mensuplarından, yüzde 13'ü bürokrat ve politikacılardan, yüzde 51'i özel sektör, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve vatandaşlardan oluşurken, yüzde 19'u ise akademisyenlerden oluştu. Yaklaşık 400 basın mensubu kongreyi takip etti. Kongre süresince hazırlanan ofisler, kayıt diskleri, karşılama, uğurlama ve ulaşım hizmetlerinde oteller ve konaklama merkezlerinde toplam 400 kişi görev aldı. Organizasyon sırasında ulaşım ve transfer hizmetleri için günlük 22 adet araç katılımcıların hizmetine sunuldu. Ofisler ve internet merkezlerinde 114 telefon hattı, 120 bilgisayar ve yazıcı, 15 adet fotokopi makinesi hizmet verdi. Toplantılar ve çalışmalar sırasında yaklaşık 900 bin sayfa fotokopi çekimi gerçekleşti. Dünya Bankası Başkan Yardımcısı François Bourguignon'un yaptığı, "Dünyada Kalkınma Tecrübeleri ve Türkiye için Dersler" başlıklı konuşmayı 200 civarında kişi izlerken, "Kamuda İyi İletişim Paneli" ise 400'ü aşkın izleyicisiyle toplantının en fazla izleyici toplayan etkinliği arasında yer aldı.

Reklam
Reklam