4. Uluslararası Karadeniz Kalkınma KurultayıRize'de Yapılacak

Karadeniz'in Özelliklerini Koruma Derneği (KÖK) Genel Başkanı Murat Karayalçın, kalkınmanın mal ve hizmet üretim yoluyla olduğunu söyledi.

Karadeniz'in Özelliklerini Koruma Derneği (KÖK) Genel Başkanı Murat Karayalçın, kalkınmanın mal ve hizmet üretim yoluyla olduğunu söyledi.

Karayalçın, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği'nde düzenlediği basın toplantısında, yarın Rize'de yapılacak 4. Uluslararası Karadeniz Kalkınma Kurultayı'na uluslar arası bir boyut kazandırmaya çalıştıklarını belirterek, "Zaman içinde Karadeniz'e kıyısı olan ülkelerin sivil toplum örgütlerini bir araya getirmek ve bu yolla Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü'nün halk katmanları ile yakın ilişki kurmasına katkıda bulunabilmek düşüncesindeyiz" dedi.

Reklam
Reklam

Kurultayda Doğu Karadeniz Kalkınma Planı (DOKAP) ile bölgesel kalkınma planlarının işleneceğini ifade eden Karayalçın, şunları söyledi:

"Karadeniz'in Özelliklerini Koruma Derneği, Karadeniz illerinin kültürel değerlerini korumak, geliştirmek, zenginleştirmek, bu illerin ekonomik gelişmesini bir bütün halinde ele almak, illerin doğal zenginliklerini korumak, hemşehrilik duygularını geliştirmek, bölgenin yetişmiş ve başarılı insan gücünden yararlanmak adına kurulmuştur. Bugüne kadar Samsun, Trabzon ve Kastamonu'da Karadeniz'in sorunlarını ele alan üç farklı kurultay düzenledik."

Bir önceki yılda yapılan mal ve hizmet üretiminin parasal değeri ile bir sonraki yıl yapılan mal ve ve hizmet üretiminin parasal değeri arasındaki artış hızının kalkınma hızını verdiğini belirten Karayalçın, "Mal ve hizmet üretiminin tarım sektöründen mi geldiği, sanayi sektöründen mi geldiği, turizmden mi kaynaklandığı veya madenciliğe mi dayandığı kalkınma bağlamında çok özel bir önem taşımıyor. Kalkınma planları hazırlanan bölgede mal ve hizmet üretimine neyin en çok katkısı olacaksa onu esas alır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

DOKAP'ın özellikle Doğu Karadeniz için Trabzon, Rize ve Artvin için önemli olduğunu dile getiren Karayalçın, şöyle devam etti:

"Karadeniz Bölgesi'nde üç ürünün önemi var. Rize'yi özel olarak ele alırsak üretilmeyen ama potansiyeli yüksek olan ürünlerimiz de var. Kivi ve Rize mandalinası gibi. Gerçekten pazar bulabilecek, getirisi yüksek ürünlerimiz de var. Bizim bölgesel gelişmemizde turizmin çok büyük önemi olduğunu herkes görüyor. Trabzon'da yapılan otel yatırımları, Rize de yapılan ve planlanan otel yatırımları bunların işareti. Turizm yatırımlarındaki istihdam düzeyinin yüksekliği başka bir işareti. Ancak bu yatırımların gelir getirebilmesi için yatırımların işler tutulabilmesi ve mutlaka gelen turistlere sergilediğimiz doğal güzelliklerimizi, kültürel güzelliklerimizi korunmak gerekmektedir. Ama maalesef bunları koruyamadık. Bir yandan hızlı şekilde tahribat da devam etmektedir. HES projeleri, özellikle bölgedeki vadilerin güzelliğini de ciddi oranda tahrip etmektedir."

Karayalçın, 4. Uluslararası Karadeniz Kalkınma Kurultayı'na CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katılacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Muhabir: Fikret Delal

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz