4. Uluslararası Katılımlı Eğitim Denetimi Kongresi

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, "Çağdaş eğitim denetimi, eğitim ve öğretimin kalitesini yükseltme amacına dayalı, eğitim sürecinin temel

Muğla Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, "Çağdaş eğitim denetimi, eğitim ve öğretimin kalitesini yükseltme amacına dayalı, eğitim sürecinin temel belirleyicilerinden öğretmenlere sunulan mesleki bir rehberlik olarak tanımlanabilir" dedi.

Muğla Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından düzenlenen 4. Uluslararası Katılımlı Eğitim Denetimi Kongresi başladı.

Muğla Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ve Finlandiya ve Yunanistan'dan eğitimcilerin de katıldığı kongrenin açılışında konuşan Muğla Üniversitesi Rektörü Mansur Harmandar, ana teması eğitim denetiminde kuram ve uygulama olarak belirlenen kongrede, eğitim konusunda çalışma yapan bilim insanları, eğitim denetçileri ve eğitim yöneticilerini bir araya getirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Reklam
Reklam

Eğitimin denetlenmesinin başarılı bir eğitim sisteminin en önemli unsurlarından biri olduğunun altını çizen Harmandar, yapılan her işin mutlaka denetiminin yapılması gerektiğini ifade etti.

Harmandar, gelişen zaman içinde eğitimin ilkeleri, yöntemleri ve amaçlarının değiştiği gibi, eğitim denetiminin de değiştiğini belirterek, "Kongrede eğitim denetimi ve yönetimindeki son bilimsel gelişmeler tartışılacak ve çağdaş eğitim denetiminin ilkeleri ortaya konulacak. Çağdaş eğitim denetimi, eğitim ve öğretimin kalitesini yükseltme amacına dayalı, eğitim sürecinin temel belirleyicilerinden öğretmenlere sunulan mesleki bir rehberlik olarak tanımlanabilir" dedi.

Eğitimin denetlenmesinin eğitimcilere rehberlik yapmak ve eğitim kalitesini daha iyiye taşımak olduğunu anlatan Harmandar, çağdaş denetim anlayışı bilincinin ülkeye yerleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Tüm Eğitimciler ve Eğitim Müfettişleri Sendikası (TEMSEN) Genel Başkanı Mehmet Pınardağ ise, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi Türkiye'de de mesleki etkinlikler gerçekleştirildiğini, bu etkinliklerin uluslararası boyutta olmasının etkinliğe büyük oranda artı değer kattığını belirtti.

Reklam
Reklam

Her alanda akılları durduran gelişmeler yaşanırken, olup bitenleri izlemeyen, içine kapanan toplumların ve insan kaynaklarını bu gelişmelere adapte edemeyen kuruluşların, hayatta kalmasının imkansız olacağını dile getiren Pınardağ, şöyle konuştu:

"Sendika olarak insan mühendisliği olarak nitelenen ve her türlü gelişmenin ana motoru olarak kullanılan eğitim adına uluslararası yada ulusal boyutta ne gibi etkinlikler yapılıyor bakıyoruz. Çağdaş ve bilimsel niteliği olması gereken eğitimi güçlendirmek için kaç panel, kaç çalıştay, kaç kongre yapılıyor bunları da takip ediyoruz. Fakat sevindirici ve tatmin edeci bir cevap bulamıyoruz. Ana motor olarak nitelendirdiğimiz eğitim ve alt sistemi denetimi yeterince desteklenmiyor diye de hayıflanıyoruz."

Mehmet Pınardağ, "Uluslararası Katılımlı Eğitim Denetimi Kongresi"nin her yıl bir üniversiteyle yoluna devam edeceğini, bu yıl dördürcüsünün Muğla Üniversitesi'nde düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Muğla Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Ahmet Duman da, kongrenin amacının eğitim denetiminde en son değişimi ve gelişmeleri tartışmak olduğunu söyledi. Kongrede 79 sözlü bildiri ile 2 panel, 2 çalıştay ve bir söyleşi yapılacağını kaydeden Duman, kongrenin eğitim sisteminde yol gösterici olacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Eğitim sisteminin yapısı ve işleyişinin 652 sayılı kanun hükmündeki kararnameyle köklü bir şekilde değiştiğine değinen Duman, şunları söyledi:

"Bu kararname örgütsel, yapısal ve işleyiş açısından çok büyük değişiklikler getirdi. Kongrede bu değişiklikler üzerinde durulacak. Eğitim denetimi sisteminde de büyük değişiklikler yapıldı, eğitim denetçilerinin özlük hakları iyileştirildi ve statüleri, rolleri ve görevlerinde de büyük değişiklikler meydana getirildi. Bu süreçte yükseköğretime ve ortaöğretime giriş tamamen değiştirildi. Toplumun büyük kesiminin yakından takip ettiği 4+4+4 sistemi olarak anılan değişiklikle de, öğretim sistemi köklü bir değişikliğe uğratıldı."

Duman, hızlı bir şekilde yapılanan 4+4+4 sisteminin 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren uygulanmasına başlanacağına işaret ederek, kongrenin bu değişikliklerin anlanmasında, yorumlanmasında ve anlatılmasında büyük rol oynadığını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından, Finlandiya Eğitim Değerlendirme Kurulu Genel Sekreteri Dr. Pasi Reinikainen, "Eğitim Değerlendirme ve Denetiminde Finlandiya Yaklaşımı" konulu panelde konuştu. Kongrenin, 2 Haziran'da sona ereceği öğrenildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: