"4. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı"-Bu Yılki Teması "Türkü, Türkülerimiz Ve Öyküleriyletürküler" Olarak Belirlenen Kurultaya 24 Ülkeden115 Akademisyen Katılıyor

"4. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı", 24 ülkeden 115 akademisyenin katılımıyla Fethiye'de başladı.

"4. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı", 24 ülkeden 115 akademisyenin katılımıyla Fethiye'de başladı.

Halk Kültürü Araştırmaları Kurumu (HKAK) ile Fethiye Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği kurultayın bu yılki teması "Türkü, türkülerimiz ve öyküleriyle türküler" şeklinde belirledi.

Beşkaza Meydanı'nda nevruz kutlaması ile başlayan, daha sonra Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'nde devam eden kurultaya 24 ülkeden 115 akademisyen katıldı.

HKAK Genel Başkanı Dr. İrfan Nasrattınoğlu, kurultayın açılışında yaptığı konuşmada, tarih biraz incelediğinde Türk kültürünün yıllar önce yabancı bilim adamları tarafından tespit edilerek dünyaya anlatıldığının görülebileceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Kurultayla tanıtılmasına katkı sunacakları Türk kültürünün en önemli özelliklerinden birinin halk kültürü olduğunu dile getiren Nasrattınoğlu, "Nevruz bir Türk kültürüdür. Ne yazık ki bir gün gelmiş kültürümüzü unutmuşuz. Nevruzu başkaları sahiplenmiş. Zannedilmiş ki nevruz sadece o topluma ait. Halbuki nevruz gerçek anlamda Türk bayramıdır" dedi.

Kurultayın bu yılki temasının türküler olduğunu anlatan Nasrattınoğlu, "Türkü dediğimiz oluşumun Türklerin üzerindeki etkilerinin ele alınması lazım. Çünkü Türk milleti, yaşadığı acıyı ve sevgiyi türkülere yansıtmış. Dolayısıyla kurultayda türkülerimizi dile getireceğiz. Türkülerimizi yalnızca eğlence unsuru olarak ele almamak gerekir. Çünkü her türkünün mısralarında mesajlar var. Bunları iyi anlamamız lazım" diye konuştu.

Fethiye Kaymakamı Ekrem Çalık ise ortak değerleri millet olma şuuruyla ortaya koyarak geçmişten geleceğe taşımanın önemli olduğunu söyledi.

Kültürlerin gelecek nesillere aktarılmasında bilim insanlarına önemli görevler düştüğünü vurgulayan Çalık, "Türk olmaktan milletçe gurur duyuyoruz ama Türk olmak başka millete düşman olmayı gerektirmiyor. Herkes kendi ülkesini sevsin, daha iyi yerlere taşımak için elinden geleni yapsın" dedi.

Reklam
Reklam

Belediye Başkanı Behçet Saatcı da Türkiye'deki 800 ilçe arasında yer alan Fethiye'de Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı'nı yapmanın gururunu yaşadıklarını kaydederek, Türk kültürüne bir nebze katkı sağlayabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

Saatçı, "Türk demek bir ırka bağlı olmak değil, yaşayışla, kültürle, ilkeyle, türküyle yaşamaktır. Türk demek, iradeli, idareci, hükmeden olmaktır. Türk asildir, adaletlidir, çalışkandır ve vatanı için ölendir. Toprağını kan ile alan, kan ile verendir" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından HKAK tarafından Kiev Shevchenko Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Fedora İvanovna Arnaut'a "Türk Halk Kültürüne Hizmet" ödülü verildi.

Akademisyenlerin türkü konusunda toplam 99 sunum yapacağı kurultay 24 Mart'ta sona erecek. Sunumlar, kurultayın ardından kitap haline getirilecek.

Muhabir: Utku Uçrak

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz