ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Sadullah Ergin, İmralı’ya gidecek 3. Heyetle ilgili olarak, “Az sabrederseniz öğreneceksiniz. Çok beklemeyeceksiniz” dedi. Ergin, Abdullah Öcalan'ın Nevruz’da telekonferans yöntemiyle mesaj vereceği yönündeki haberlerin de ‘asparagas’ olduğunu söyledi.
Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen ‘İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ Meclis Adalet Komisyonu’nun gündemine geldi. Komisyon, tartışmaların ardından tasarıyı alt komisyona sevk etti.
Tasarı üzerine konuşan CHP Uşak Milletvekili Dilek Akagün Yılmaz, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nda AK Parti’nin Anayasa’nın ilk üç maddesinin değiştirilmesine ilişkin teklif verdiği yönünde haberler yapıldığını belirterek, bunu kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi. Bunun üzerine Uzlaşma Komisyonu üyesi de olan Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, AK Parti’nin Anayasa’nın başlangıç ilkelerinin değiştirilmesi gibi bir talebinin kesinlikle olmadığını belirterek, “Tamamen asparagas bir haberdir” dedi.
BAKAN ERGİN’DEN, ‘TASARININ İÇİ BOŞ’ ELEŞTİRİSİNE CEVAP
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 4. Yargı Paketinin çözüm sürecine endeksli olduğu yönündeki muhalefetin eleştirilerine cevap verdi. Ergin, bu düzenlemenin daha çözüm süreci ortada yokken 2011’de başlayan bir çalışma olduğunu belirterek, “Avrupa Konseyi ile yaptığımız üç günlük çalıştaydan sonra kurulan daimi komisyonun 7 aya yakın çalışmasının iki ürünü çıkmıştır. Bir tanesi bu paketteki maddelerdir. Diğeri de İnsan Hakları Eylem Planı oluşturulmasıdır. Bu eylem planı da hazırlanmıştır ve Bakanlar görüşüldükten sonra yakın tarihte kamuoyuyla paylaşılacaktır” dedi.
Ergin, paketteki maddeler belirlenirken Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden 2 bin 500 civarında ihlal kararının masanın üzerine konulduğunu, kategorik olarak konu başlıklarına göre tasnif edildiğini ve hangi konuda daha çok ihlal alındıysa, bu konulardan başlanarak bu ihlallerin mevzuattan kaynaklı olanları gidermek adına bir metin ortaya çıkartıldığını söyledi.
‘Bu tasarının içi boştur’ şeklinde muhalefet milletvekillerinden gelen eleştirilere de cevap veren Ergin, “AİHM Türkiye’den yapılan başvuruları değerlendirmiştir. Sayı itibariyle en çok ihlal alan ülkeyiz. Kilimin altına süpürülen şeyleri masanın üstüne koyduk. Bunlarla yüzleşme niyetimizi ifade ettik. Biz geçmişten bu yana Türkiye aleyhine verilmiş kararları masaya koyarak bunlarla yüzleşmeyi göze aldık ve bu yüzleşmede ortaya çıkacak tabloya göre tedbir alalım istedik. Bu 20 maddede ‘hiçbir şey yoktur’ demek en hafifinden, hakça bir tutum değildir” dedi.
CHP’li Ali Rıza Öztürk’ün ‘Sayın Bakan insan hakları meselesini sadece niteliksel değil, niceliksel olarak değerlendiriyor. AİHM’in birçok ihlal kararı var. Bunlar giderilmek yerine sadece dosya sayısı azaltılmaya çalışılıyor’ eleştirisine de cevap veren Ergin, paketin çok önemli adımlar içerdiğini söyledi. Ergin, şunları kaydetti:
“Almış olduğumuz ihlallerin nicelik olarak azaltılması ihlal kararlarının çıkmayacak olması ya da daha az çıkması Türkiye’deki standartları yükseltmek anlamına gelmiyor mu? Daha az ihlal alan bir Türkiye öncesine göre daha ileri bir aşamaya gelmiş olmayacak mı?”
‘TERÖR ÖRGÜTÜ MEŞRULAŞIYOR’ TEPKİSİ
Toplantıda, CHP ve MHP’li komisyon üyeleri, tasarı ile terör örgütü PKK’nın meşrulaştırıldığı ve masumlaştırıldığı görüşünü dile getirdi.
CHP’li Dilek Akagün Yılmaz, tasarı ile terör örgütünün cebir ve şiddet içermeyen propagandasının suç olmaktan çıkarıldığını belirterek, bunun da terör örgütünü siyasallaştırmak ve meşrulaştırmak anlamına geldiğini söyledi. HP Grup Başkanvekili Faruk Bal da, bu tasarının PKK’yı masumlaştırma projesi olduğunu belirterek, “Bakana soruyorum; AİHM yeni mi akla geldi? 11 yıldır AK Parti iktidarda. AİHM de 16 bini aşkın dava var. 11 yıl sonra niçin akla geldi? Acaba bu gerekçe gösterilerek başka bir şey mi yapılmak isteniyor?
Bu masumlaştırma projesi Türkiye’nin siyasetinin ürünü değildir. Bu PKK’Yı Türkiye’nin başına musallat eden, PKK’yı lojistik ve eğitim olarak destekleyen ve yakın gelecekte PKK’yı başka alanlarda kullanacak olan gücün projesidir” dedi.
Bakan Ergin, muhalefetin bu eleştirileri üzerine, “Bu tasarıda getirilen düzenlemeleri bir yandan ‘boş’ diye eleştirip, bir yandan da ‘terör örgütünü legalize etmeye çalışıyorsunuz’ eleştirilerin son derece yadırgadım. AİHM’de ifade özgürlüğü anlamında ihlal kararı alan ülkeler sıralamasına baktığınızda bizi izleyen 20 ülkenin aldığı toplam ihlal kararından daha fazla ihlal kararı almış Türkiye. Elbette ki ilk tedbire buradan başlayacağız. En çok ihlal kararı aldığımız konudan başlıyoruz ve buna bu tasarıda biraz daha ağırlıklı yer verdik” dedi.
MHP’li Bal’ın ‘11 Yıl sonra nereden aklınıza düştü’ dediğini hatırlatan Ergin, “Bu tespit haklı bir tespit değil. Çünkü AK Parti 2002’de geldıği günden bu yana 2002-2004 Kopenhag siyasi kriterlerini karşıladığı için müzakere tarihi almış bir partidir” dedi.
PKK’NIN KAMU GÖREVLİLERİNİ SERBEST BIRAKMASI
Bakan Ergin, MHP ve CHP’nin PKK’nın elindeki kamu görevlilerinin devlet tarafından gidip alınamadığı yönündeki eleştirilerine de katılmadığını söyleyerek, şunları kaydetti:
“Bu ülkede yeterince kan ve gözyaşı aktığını düşünüyoruz. İmkan var ise, siyası iktidarın kan ve gözyaşını durduracak her türlü önlemi alma görevi vardır. Beraberinde tüm siyaset kurumunun, stk’ların, duyarlı kamuoyunun… Bu anlamda bu sürecin olumlu ve sağlıklı ilerlemesine katkı sunabilecek olanları bu katkıyı sunmaya davet etmek istiyorum. Geçmişte yaşardığımız acı tecrübeleri tekrar tekrar, patinaj çeker şekilde önümüzdeki 30-40-50 yıl daha yaşamanın insanımıza ne katkısı olacaktır onu da merak ediyorum.”
“ÖCALAN ‘IN TELEKONFERANS BAĞLANTISI YAPACAĞI ASPARAGAS HABER”
Bakan Ergin, komisyon toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. İmralı’ya gidecek üçüncü heyete ilişkin resmi bir başvuru yapılıp yapılmadığına ilişkin soru üzerine Ergin, “Az sabrederseniz öğreneceksiniz. Çok beklemeyeceksiniz” karşılığını verdi.
Ergin, Abdullah Öcalan'ın Nevruz’da telekonferans yöntemiyle mesaj vereceği yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine, “Haber asparagas bir haberdir. Bunun üzerinde değerlendirme yapmam. Yani daha farklı bir şey söylemek istemiyorum, ağır olur. Onun hak ettiği orijinal bir cevap vardır ama ben onu kullanmak istemiyorum” dedi.