4 yaşından önce başımıza gelen olayları neden hatırlayamıyoruz?

Kişiliklerimizin çocukluğumuzda şekillendiğini söylüyorlar, ancak ilk yıllarımızda neredeyse birçok şeyi ya zar zor ya da hiç hatırlamıyoruz. Çocukluk çağı amnezisi yani unutkanlık adı verilen bu durum herkesin başına geliyor. Büyüdükçe çocukken karşılaştığımız insanları, olayları ve hatta yerleri unutuyoruz. Bu konuyla ilgili hala çok sayıda aktif araştırma var, ancak biz en alakalı bilgileri aşağıda özetledik.

Çocukluk amnezisi aynı zamanda bebeklik amnezisi yani unutkanlık olarak da bilinir. Yetişkinlerin 2-4 yaşına kadar olan dönemde olaysal belleklerinde bulunan belirli anılarının zamanını, mekânını, yaşadığı duyguyu ve kimle, nasıl, nerede olduğunu hatırlayamamalarıdır.

ANILARIMIZ KONUŞMA BECERİLERİMİZLE YAKINDAN BAĞLANTILIDIR

Bebek anılarımızı neden unuttuğumuza dair teorilerden biri o sırada sözlü olarak iletişim kuramadığımızdır. Bir anıyı geri aldığımızda kelimeleri kullanırız ve onu dil gerektiren birçok ayrıntıyla açıklayabiliriz. Bebeklerin çoğu 2 yaşından önce konuşmaya başlamadığından uyumlu bir hafıza oluşturamazlar.

Reklam
Reklam

BEYİN GELİŞİMİMİZ ÇOK BÜYÜK BİR ROL OYNAR

Büyüdükçe beyinlerimiz çok fazla yük kaldırıyor, bu nedenle bir çalışma, beyin çok sayıda yeni hücre yetiştirmekle meşgulken, aksi takdirde uzun vadeli olacak anıları saklamadıkları sonucuna vardı. Ayrıca, olaysal hafızamız henüz devreye girmediğinden, 3-4 yaşından önceki günlük olayları fiziksel olarak bile hatırlayamıyoruz. Bu nedenle, sık sık hangi parka gittiğiniz gibi soyut anılara sahip olabilmekteyiz, ancak annenizin sizi o anda hangi dondurma dükkanına götürdüğünü bilmiyoruz.

EBEVEYNLERİMİZ BELİRLİ OLAYLARI HATIRLAMA ŞEKLİMİZİ CİDDİ ŞEKİLDE DEĞİŞTİRİYOR

Başka bir araştırma, ebeveynlerimizin çocukluğumuzun anlatısını değiştirebildiğini gösteriyor. Bir düşünün, bir anıyı hatırladığımızda daha iyi tutmaya meyilliyiz, dolayısıyla ebeveynlerimizin önemli gördüğü olayları hatırlarız. Aynı çalışma, çocukların aynı olayı anneleri yerine babalarıyla tartıştıktan sonra farklı şekilde hatırladıklarını ortaya çıkardı. Çocuklar etkilenebilir, bu yüzden sadece güzel anıları tutmalarına ve onları doğru algılamalarına yardımcı olmak çok önemlidir.

Reklam
Reklam