4. yaşta çocuk eğitimi

Eğitim bir çocuğun belki de gelecekteki hayatını etkileyen en önemli şeylerden bir tanesidir.

Genler ile getiremediğimiz şeyleri, eğitim ile geliştirebiliriz. 4 yaşındaki bir çocuğu, okul öncesi döneme ait olarak sınıflayabiliriz.

Bu dönemdeki çocukları oldukça enerjik ve hayalci olarak tanımlamamız yanlış olmaz. Çocuğun bu aktif enerjisini doğru bir şekilde aktarabilmesi için bir okul öncesi eğitim alması, çocuk için önemlidir. Ayrıca çocuğun zihinsel yapısı da bu duruma müsaittir. Bu dönemdeki çocuklar uzun ve karmaşık cümleler kurabilir, ben, sen, o gibi zamirleri düzgünce yerinde kullanabilir. Değişik kavramları cümlelerinde kullanmaya başlamıştır. Hayali ve soyut konular hakkında konuşmaya başlamıştır. Bu dönemde çocukların espri yeteneği gelişmiş ve sürekli komik bulduğu şeylere gülmeye başlamıştır. Artık yavaş yavaş harfleri yazmaya başlarlar. Hatta bazı çocuklar, yaşıtlarından biraz daha hızlı davranarak sesleri birbirine katarak okumaya da başlayabilirler. Basit geometrik şekilleri tanımaya başlarlar. Bunları çizip, boyayabilirler. Bu dönemdeki çocukların dikkat yelpazesi oldukça genişlemiştir. Etrafındaki olup bitenlere püf dikkat kesilirler. Çocuğun okul öncesi eğitim alması için yalnızca zihinsel durumu değil sosyal ve duygusal gelişimi de oldukça müsaittir.

Reklam
Reklam

ÖZGÜVEN VE KİŞİLİK OLUŞUMU

Bu dönemdeki çocuklar yaşıtları ile oyunlar oynamayı oldukça severler. Oyuncaklarını paylaşmayı ve sıra ile oynamayı bilirler. Çocuklar da bu dönemde empati yeteneği gelişmeye başlar ve bunu birtakım davranışlar ile belli ederler. Çocuklar öfkelerini fiziksel yolla değil, sözleri ile ifade ederler. Bu sebeple bunun kontrol altına alınması ve sosyal olmaları açısından okul öncesi eğitim, çocuklar için oldukça önemli bir yer taşır. Aidiyet hissi ve birlikte yapıp etmeler çocuğun özgüveninin oluşmasına ve sosyal bir kişilik oluşturmasına yardımcı olur. Aynı zamanda da çocuklar ilkokula alıştırma yaparlar. Okul öncesi eğitim çocukların birden bocalamasını engeller. Araştırmaların birçoğu gösteriyor ki bu dönem bir çocuğun yüksek öğrenme potansiyeline sahip olduğu bir dönemdir. Bu sebeple fiziksel ve sosyal çevre koşulları uygun hale getirilmeli ve çocuğun bu dönemi en iyi ve faydalı bir şekilde geçirmesi sağlanmalıdır. Eğitimin ilk basamağı olan okul öncesi eğitim çocuk için çok önemlidir ve temelleri iyi atılmalıdır.

Reklam
Reklam

[Description: 4. Yaşta Çocuk Eğitimi]

Bu dönem çocuğun eğitim temellerinin atılacağı güne kadarki dönemi kapsar ve çocuğun, bedensel, sosyal, zihinsel ve dil gelişimini büyük ölçüde tamamladığı bir süreçtir. Sağlıklı ve istendik davranışlara sahip çocuklar yetiştirmek ve bu dönemi kontrol altında tutmak için okul öncesi eğitim gereklidir. Çocuğun yetenekleri ve karakterini belirleyip, ona göre yönlendirmek için bu dönemi, iyi gözlemlemek gerekir. Bu dönemde çocuklara verilen her şey, onların yetişkinlik yıllarını doğrudan etkilemektedir. Sağlam bir temel sağlam çocuklar demektir. Okul öncesi eğitim kurumlarında çocuklar; saygıyı, sevgiyi, iş bölümünü, sorumluluğu ve sosyal bir varlık olduğunu öğrenir.