"4. Yerel Ekonomiler Kongresi"

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, "Üretimi artırmak ve maliyeti düşürmek amacıyla doğal kaynakların sömürülmemesi, tüketilmemesi önem arz ediyor" dedi.

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, "Üretimi artırmak ve maliyeti düşürmek amacıyla doğal kaynakların sömürülmemesi, tüketilmemesi önem arz ediyor" dedi.

Vali Mayda, Gümüşhane Üniversitesi (GÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nce düzenlenen "4. Yerel Ekonomiler Kongresi"nin açılışında yaptığı konuşmada, nüfus artışının kentleşmeyle birlikte özellikle doğal kaynaklar üzerinde yoğun bir baskı oluşturduğunu belirtti.

Bu durumda topluma sunulacak ekonomik büyüme ve gelişmenin de sürdürebilir gelişme ve sürdürülebilir kalkınma olmasının önem taşıdığını ifade eden Vali Mayda, "Üretimi artırmak ve maliyeti düşürmek amacıyla doğal kaynakların sömürülmemesi, tüketilmemesi önem arz ediyor. Bu kaynakların, geçmişimizden bize miras değil, geleceğimizin emaneti olarak değerlendirilmesi büyük önem taşıyor. Bir taraftan küreselleşme sonucu rekabet şartlarının artması, bir yönüyle nüfus artışından ortaya çıkan baskıların telafisinde, toplumsal bir bilincin geliştirilmesi ve kaynakların da yenilenebilir şekilde kullanılması da önemlidir. Bu konuda üniversitelerimizin destek sağlaması ve rehberlik etmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

GÜ Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın ise kongrenin bir gelenek haline gelmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, "Bu kongrelerle birlikte yerel ekonomileri incelemiş oluyoruz. Bu tür kongrelerin akademik yönünün yanı sıra yerel bir iktisadi yönü de bulunmaktadır. Yerel ekonomiler açısından kongre turizmi büyük önem taşımaktadır" dedi.

-"Kırsal bölgelerde göçün yaşanması"-

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ertuğrul Güreşci, sanayileşmenin kırsal toplumun çözülmesine neden olduğunu, Türkiye'de kırsal göçün 1950'li yıllarda başladığını belirterek, "Bu yıllar, Türkiye'nin çok partili hayata geçişi, kentleşme ve sanayileşme olgusunun yaşanmaya başlandığı yıllar olarak nitelendirilebilir. Bu gelişmeler sonucunda zaten yoksul ve yoğunluğun fazla olduğu kırsal toplum çözülmeye başlamış ve ulaşım imkanlarının da artmasıyla kentlere doğru göç etmiştir. O yıllardan kalan 'İstanbul taşı toprağı altın' ifadesi, Türkiye'deki kırsal göçü bir nebze özetlemektedir" dedi.

Kırsal göçün gerek kırsalda gerekse kentlerde yarattığı sorunların dikkat çekici olduğunu vurgulayan Güreşci, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Çarpık kentleşme ve beraberinde getirdiği sorunlar, kırsal göçün bir sorun olarak algılanmasına neden olmuştur. Ancak sorunun kentsel boyutunun sürekli olarak ön plana çıkarılması ve çözüme kentsel bakış açısı ile bakılması, bu konuda ciddi bir eksiklik olarak görülmektedir. Kırsal göç, sadece göç edilen yer değil aynı zamanda terk edilen yerler açısından da ele alınması gereken bir konudur. 'Kırsaldan niçin göç ediliyor, kırsalın özelliği nedir, bu özellikler göçü ne ölçüde etkiliyor' konuları ele alınmalıdır. İnsanlar göç ettiklerine göre terk edilen yerler ya sorunlu bölgelerdir ya itici faktörler vardır ya da kentlere göre dezavantajlı bölgelerdir. Bu özellikler kırsalın ekonomik ve sosyal yönünü ortaya koymakta ve göçün kırsal boyutunu ifade etmektedir."

GÜ Çok Amaçlı Salonu'nda yapılan ve 3 gün sürecek "4. Yerel Ekonomiler Kongresi"nin ilk günkü oturumuna, Vali Mayda'nın yanı sıra Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: