40 bin Mersin balığı yavrusu, Karadeniz ile buluşturuldu

Dünyanın en değerli balıkları arasında gösterilen ve Türkiye'de nesli azalan Mersin balıkları, uzun uğraşlar sonucu...

Dünyanın en değerli balıkları arasında gösterilen ve Türkiye'de nesli azalan Mersin balıkları, uzun uğraşlar sonucu yeniden ait oldukları sulara kazandırılıyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve üniversiteler işbirliği ile yürütülen çalışmalar kapsamında 10 yılda yaklaşık 40 bin Mersin balığı markalanarak Karadeniz'e bırakıldı.
Havyarının pahalı olması nedeniyle 'altın yumurtlayan balık' olarak da adlandırılan Mersin balığını çoğaltma çalışmaları kapsamında, Rusya'dan getirilen yumurtalardan elde edilen 2 bin 250 yavru balık daha markalandıktan sonra Sakarya Nehri'ne bırakıldı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından desteklenen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından yürütülen, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'nün katılımcı olduğu ve İstanbul ile Sinop üniversitelerinden akademisyenlerin destek verdiği proje kapsamında, Rusya'dan getirilen Mersin balığı yumurtalarından yavru balıklar elde edildi.
Amasya'daki Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda belli bir büyüklüğe getirilen yavru balıklardan 2 bin 250'si, markalandıktan sonra Karasu ilçesi Tuzla köyünde düzenlenen programla Sakarya Nehri'ne bırakıldı.
Programda Cihan Haber Ajansı (Cihan)'na değerlendirmelerde bulunan İÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Devrim Memiş, nesli azalan ve kırmızı listede bulunan Mersin balıklarının çoğaltılması için yürütülen projede elde edilen yavru balıkların doğal yaşam alanlarına bırakıldığını söyledi.
Mersin balığını çoğaltma çalışmalarının ilgili bakanlığın da desteğiyle 2001 yılında başlatıldığını kaydeden Memiş, "Üniversitemiz tarafından yürütülen projede yaklaşık 30 bin balığı sularımıza bırakmıştık. Şimdi ki projede elde edilen yavru balıklardan 5 binini ilkbaharda doğal yaşam alanlarına bırakmıştık. Kalan 5 bin yavruyu da sonbaharda markalayarak bırakıyoruz." dedi.
Türkiye'de Sakarya Nehri, Yeşilırmak, Kızılırmak ve Çoruh nehirlerinde Mersin balıklarının yumurtlama alanlarının bulunduğunu kaydeden Memiş, balıkların yumurtlama göçlerinin baraj ve setlerle engellendiğini belirtti.
Çoğaltma çalışmalarından olumlu sonuçlar almaya başlandığını dile getiren Memiş, şunları söyledi: "Markalayıp bıraktığımız balıklar için bize geri dönüş oluyor. Balıkçılar yakaladıklarında haber veriyorlar. Bu sene Gürcistan, Sinop, Samsun ve Bursa'dan yakalandığına dair haberler aldık. Marmara Denizi'nde bu balığın görülmesi önemli. Marmara Denizi'nde yaşayan türü tükenmişti. Bizim bıraktığımız balıklar buralara gidiyor. Markalama sayesinde balıkların nerelere gidip neyle beslendiklerini takip etmiş oluyoruz."

Reklam
Reklam

YETİŞTİRİCİLİK GELİŞİYOR
Havyarının kilogramı 5 bin Euro'dan satılan Mersin balığının yetiştiriciliği için girişimcilerin harekete geçmeye başladığını ifade eden Memiş, "Adana'da 30 ton kapasiteli özel bir işletme var. Ellerinde yavrular var. Üretime geçtiler. Büyütüp havyar almayı planlıyorlar. Son derece gelişmiş üretim sistemine sahipler. Bu işi başaracaklarını düşünüyorum. Bakanlık proje kapsamında bazı balık çiftliklerine de balıklardan örnek verildi. Bu işi yapmak isteyen çok kişi var. Bölgemizde bu işi yapmayan bir Türkiye kaldı. Çok kısa sürede başaracağımızın sonuçlarını alıyoruz." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz